Wat is smart warehousing met robots?

Op Logistiek.nl lezen we dat smart warehousing met robots steeds populairder wordt. In dit artikel kijken we wat smart warehousing precies is en waarom je daar als bedrijf voor zou kiezen.

Smart warehousing voor magazijnen

Wanneer een beheerder van een magazijn kiest voor smart warehousing met robots kiest hij of zij voor robotica en IT om de logistieke activiteiten van het magazijn aan te sturen. De robots en IT-systemen vervangen daarbij (grotendeels) de menselijke werknemers.

De voordelen van smart warehouses

Een gebrek aan menselijke werknemers is een belangrijke reden voor de toenemende interesse in smart warehousing met robots. Een tekort aan personeel kan (gedeeltelijk) opgevangen worden door robots. Er is echter ook een tweede reden: robots kunnen bij steeds meer toepassingen ingezet worden. De technologie ontwikkelt zich snel, zodat robots bijvoorbeeld steeds beter objecten kunnen grijpen.

De hoop bij de inzet van robots en IT-systemen in smart warehousing is natuurlijk meer efficiëntie. Toch zijn er op dit moment nog weinig echte smart warehouses. Dat heeft onder meer te maken met de hoge investeringen die nodig zijn. Het is wel de verwachting dat dit aantal in de toekomst verder zal toenemen. In een rapport van ABI Research staat bijvoorbeeld dat er in 2025 zo’n 50.000 magazijnen wereldwijd zullen zijn uitgerust met robottechnologie. In die 50.000 magazijnen zijn dan meer dan vier miljoen robots actief.

Lees meer: De inzet van zorgrobots tijdens de coronacrisis

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

robot artificial intelligence ai

Wat is een robot?

Daaronder ook enorm geavanceerde robots, die gebruikmaken van Artificial Intelligence (AI), een werkend lichaam en sensoren. Bij de mens halen ogen, oren en huid signalen uit de omgeving, zoals de gloed van een kampvuur of het getik van vallende regendruppels. Mensen gebruiken deze signalen om actie te ondernemen: een vonk te ontwijken of een paraplu open te klappen. Om volledig te kunnen functioneren, hebben robots naast een kunstmatig brein ook een lichaam en sensoren nodig. Het doel is om robots te maken die beslissingen maken op basis van wat ze aftasten om hen heen – robots, die de kracht hebben die nodig is om een deur open te duwen of die erachter kunnen komen hoe ze zorgvuldig op een gladde stoep stappen. Uiteindelijk kunnen dergelijke robots werken als mensen.

Lees meer: Bijna 60 procent heeft vertrouwen in zorgrobots

Voorbeelden van smart warehousing

Het idee van smart warehousing is niet de robots alles over zullen nemen: de nadruk ligt op het slim samenwerken tussen mens en robot. Hoe kunnen robots en IT-systemen ingepast worden in bestaande bedrijfsprocessen en producten? Op dit moment zijn stapelen en orders naar orderpickers toebrengen de voornaamste activiteiten waarvoor bedrijven robots inzetten. Hiermee kan het aantal meters dat orderpickers lopen drastisch verlagen. De menselijke werknemers kunnen zich in plaats daarvan richten op het controleren van producten en verpakkingen.

In het artikel wordt nog een voorbeeld genoemd van de robotisering in magazijnen: grote retailers maken gebruik van een systeem waarbij een deel van de voorraad in bakken ligt en op afroep volledig automatisch naar een medewerker toekomt. De medewerker controleert het item, voegt eventueel items samen tot een order en pakt de artikelen in.

Wil je meer weten over de slimme oplossingen van 3Bplus? We hebben ons in de afgelopen jaren gespecialiseerd in de toepassing van smart-technologie. 3Bplus is actief in het aanbieden van integrale slimme oplossingen voor smart cities, smart homes en smart citizens. Wij laten u graag de mogelijkheden en de voordelen zien. Neem gerust contact met ons op.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Trends in online communicatie voor 2020
Robot met sensorhuid kan anticiperen op zijn omgeving
Het positieve effect van robothuisdieren?
Veiligheidsdiensten VS: AI-gezichtsherkenning bij Capitool-bestormers

Mis nooit meer een artikel: volg ons op LinkedIn.

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: