Wat is het Internet of Things (IoT)?

Deze feestdagen blikken we terug op onze meest gelezen artikelen van het afgelopen jaar. We zetten er 9 voor jullie op een rijtje. Op nummer 2 vind je dit artikel waarin we dieper ingaan op het Internet of Things (IoT).

Een korte definitie

Heel kort gezegd is het Internet of Things (IoT) een netwerk van met het internet verbonden objecten die gegevens verzamelen en delen, bijvoorbeeld over de manier waarop ze worden gebruikt en over de omgeving om hen heen.

Het internet in het IoT

De apparaten van het IoT hebben een ingebouwde (draadloze) connectiviteit, zodat ze verbonden kunnen worden met het internet. Anders gezegd: met het IoT bedoelen we het netwerk van apparaten die op het internet zijn aangesloten. Vrijwel elk apparaat kan verbonden worden met het internet. Zodra de apparaten online zijn, kunnen ze communiceren. Met elkaar en met hun gebruikers.

Lees meer: Wat is LPWAN en wat is het verband met Internet of Things (IoT)?

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

netwerk connectiviteit iot internet of things verbonden connected code wifi

IoT-apparaten verzamelen data

De appraten van het IoT verzamelen gegevens, die ze vervolgens verzenden via het internet. De gegevens worden met (ingebouwde) sensoren verzameld. Het kan dan gaan om data uit de apparaten zelf (temperatuur) of uit de omringende omgeving (luchtvochtigheid). De verzamelde data wordt zoals gezegd vervolgens via het internet verstuurd. Kort gezegd: het IoT bestaat uit alle verbonden die gegevens verzamelen, verzenden én ernaar handelen.

Slimme apparaten

Als gebruiker kun je je IoT-apparaat instellen of instructies geven. Ook kun je toegang krijgen tot de verzamelde gegevens, zoals bij een smartwatch. IoT-apparaten doen het meeste van hun werk echter zonder menselijke tussenkomst. We noemen IoT-apparaten daarom ook wel eens slimme apparaten: apparaten die met elkaar communiceren en zelf acties ondernemen zonder dat de gebruiker hiermee bezig hoeft te zijn. Met andere woorden: IoT-apparaten kunnen vaak autonome beslissingen nemen.

Om welke apparaten gaat het?

In wezen kan elk apparaat met een aan/uit-schakelaar op het internet worden aangesloten. Het IoT omvat dingen in alle soorten en maten – van slimme magnetrons tot autonome auto’s en draagbare fitnessapparaten. Op dit moment bestaat het Internet of Things al uit miljarden verbonden apparaten. En aangezien het IoT de komende jaren verder groeit, zullen er meer apparaten aan die lijst toegevoegd worden.

Lees meer: Home automation: het Internet of Things bij je thuis

Wat is het verschil met M2M

In bedrijven wordt ook steeds meer gebruikgemaakt van machines die met elkaar praten zonder dat daar mensen aan te pas komen. Dit heet ook wel M2M, oftewel machine-2-machine. De termen M2M en IoT worden soms door elkaar gebruikt. M2M staat echter puur voor communicatie tussen machines (op dezelfde locatie), terwijl het IoT een veel groter netwerk vormt, met veel meer geavanceerde toepassingen.

Volg 3Bplus op LinkedIn om onze countdown met best gelezen artikelen te volgen.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

5 use cases voor het Industrial Internet of Things (IIoT)
Bedrijfsnetwerken moeten beter beveiligd worden voor IoT
Zakelijke implementatie van Internet of Things blijft een uitdaging
Zo ziet de Internet of Things (IoT)-markt er in 2020 uit

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: