Voorkomen Shadow Internet of Things tijdens het thuiswerken

Werknemers keren langzaamaan terug naar kantoor. Zodoende is het zaak stil te staan bij de zaken waarvan de ervaring met de coronacrisis heeft aangetoond dat ze wellicht anders of beter kunnen. We hebben het dan specifiek over thuiswerken en de (veilige!) technologie die dat mogelijk maakt.

Werknemers willen graag thuiswerken

Uit recent onderzoek van Citrix blijkt dat 53% van de Nederlandse kantoormedewerkers inmiddels graag vaker thuis zou willen werken. Ook zou 29% graag flexibeler werktijden willen hebben om werk en privé beter op elkaar af te kunnen stemmen. Voor de coronacrisis werkten de ondervraagde Nederlanders gemiddeld 4,3 dagen per maand vanuit huis. Daarbij noemt 80% zichzelf minstens zo productief als op kantoor. Van de ondervraagden geeft 38% zelfs aan thuis gemiddeld 30% meer werk te verrichten.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

smartwatch sportswatch wearable

Het nieuwe, digitale werken na corona

80% van de Nederlanders in loondienst denkt dat digitaal werken (nog meer dan eerst) onderdeel zal zijn van de ‘nieuwe manier van werken’ na de coronacrisis. Dit blijkt uit onderzoek van softwarebedrijf Klippa onder 1228 werkende Nederlanders, uitgevoerd door Panelwizard. Toch zijn veel organisaties nog niet bezig om zich hierop voor te bereiden. Eén op vijf respondenten geeft aan dat hun organisatie – juist vanwege de crisis – digitalisering uitstelt. Sterker nog, maar liefst één op vijf respondenten geeft aan dat de investeringen in het algemeen tijdelijk worden gestopt vanwege corona.

Pas wel op voor Shadow IoT

En dat is jammer! 58% van de ondervraagden uit het onderzoek van Citrix merkt namelijk op dat thuiswerken met de juiste technologie zich uitstekend kan meten met werken op kantoor. Het probleem daarbij is wel dat 23% aangeeft dat ze op dit moment thuis apps, software of apparaten gebruiken die niet door IT zijn goedgekeurd, of zelfs expliciet zijn verboden (7,4%). Daarbij gaat het vooral om toepassingen voor videoconferencing (45%), eigen telefoons, pc’s of tablets (44%) en social media of instant messaging apps (32% en 36%). We noemen dit ook wel Shadow IoT.

Wat is Shadow IoT?

We spreken over Shadow IoT als mensen in een organisatie IoT-apparaten gebruiken, zonder dat de IT-afdeling hiervan op de hoogte is. Vrijwel elke organisatie heeft hier mee te maken. Dat komt natuurlijk omdat er simpelweg steeds meer IoT-apparaten zijn. Denk daarbij aan fitness-trackers, digitale assistenten (Amazon Alexa en Google Home), smart tv’s, slimme keukenapparatuur en gameconsoles.

Bij heel veel IoT-apparaten laat de beveiliging te wensen over. Daarnaast worden ze vaak verbonden middels standaard inloggegevens. Het probleem daarmee is dat werknemers de apparaten verbinden met het wifinetwerk van een organisatie zonder dat de IT-afdeling op de hoogte wordt gesteld. En IT kan natuurlijk geen apparaten beveiligen waarvan ze het bestaan niet weten. Zodoende zijn deze verbonden apparaten een gemakkelijk doelwit voor hackers en cybercriminelen. Mede door dit Shadow IoT groeit het aantal IoT-aanvallen nog jaarlijks.

Thuiswerken vraagt IT-investeringen

Een toekomstgerichte digitale werkcultuur vraagt verder van IT-teams dat zij beter inspelen op de wensen van de medewerkers, omdat Shadow IoT anders onvermijdelijk de kop op steekt. Er strenger op controleren heeft waarschijnlijk geen positief effect: ruim 66% geeft aan dat ze er helemaal niets voor voelen om hun technologiegebruik thuis door IT te laten monitoren.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Predictive maintenance nog weinig gebruikt in maakindustrie
Home automation: het Internet of Things bij je thuis
Is het Internet of Things hetzelfde als AI?
Trends in online communicatie voor 2020

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: