AR in de zorg – toepassingen van Augmented Reality

We kijken in deze serie artikelen naar Augmented Reality (AR) (of Toegevoegde Realiteit; TR). In de vorige artikelen bespraken we wat AR is en hoe het (middels sensortechnologie) werkt. Ook bespraken we de toepassingen van AR. In dit artikel gaan we dieper in op een van de velden waarin AR ingezet wordt: de zorg. AR in de zorg heeft de potentie om medische training te verbeteren, levens te redden en bestaande processen preciezer en efficiënter te maken. Dokteren kunnen operaties effectiever uitvoeren, ook kan het ingezet worden om fitheid te verbeteren. AR-technologie kan de patiëntervaring opnieuw vormgeven, klinische resultaten verbeteren en innovatieve nieuwe therapieën opleveren. AR-apps worden bijvoorbeeld al gebruikt voor simulaties, operaties en revalidatie.

AR in de zorg – training

AR-technologie maakt dat medische training interactief en onmiddellijk wordt, zodat studenten sneller theorie kunnen laten aansluiten op de werkelijkheid en de bijbehorende consequenties van acties. AR kan medische training faciliteren op gebieden als anatomie en procedures. Studenten krijgen middels AR een beter idee van het menselijk lichaam, zo kan een toepassing bijvoorbeeld video, audio of 3D-modellen over een skelet heen leggen. De student kan huid en spieren van het lichaam “afschillen”, de namen van botten oefenen en tegelijkertijd meer leren over de werking van het lichaam.

Middels AR is het ook mogelijk een operatie te ervaren door de ogen van een chirurg. Dit kan gewoon op een tablet of smartphone, hetgeen veel kosten-effectiever is dan medische simulators, terwijl tegelijkertijd een veel groter publiek bereikt wordt. Simulaties kunnen ook kansen creëren om eens (opzettelijk) te falen, hetgeen niet typisch mogelijk is in de gezondheidszorg.

AR in de zorg – studie

AR kan multimedia-)informatie weergegeven op literatuur. De 2D-afbeelding van het menselijke hart wordt door AR veranderd in een in 3D kloppend hart, met meer details dan mogelijk in een diagram of foto. Met AR verrijkte boeken kunnen op dezelfde manier ingezet worden wat betreft nieuwe therapieën en medicijnen. AR verduidelijkt op deze manier de afbeeldingen en tekst die in de leerboeken gevonden worden. Ook kan de technologie ingezet worden om de communicatie tussen professoren en studenten te stroomlijnen, door AR in te zetten tijdens de les en practica om modellen te tonen.

AR in de zorg – behandeling

Er zijn AR-toepassingen die de aderen accurater lokaliseren, die chirurgen helpen hun operatieplannen te demonstreren en die helpen patiënten beter te diagnosticeren door CT-scans en andere beelden over het lichaam van een patiënt heen te leggen. Daarnaast zijn er AR-toepassingen die tumoren of andere te verwijderen massa’s kunnen reconstrueren.

Als het gaat om de detectie van bepaalde kwaadaardige aandoeningen zoals huidkanker, kan AR de problemen vroegtijdig monitoren. Personen met hoge risico’s kunnen hun huid regelmatig laten controleren, en de AR-app kan de arts snel helpen om resultaten en wijzigingen over een periode te vergelijken. Een andere mogelijkheid is de real-time creatie van digitale modellen, voor onder meer vullingen en braces. Ook kan AR bijvoorbeeld ingezet worden voor behandeling van fobieën of de weergave van de foetus in de baarmoeder.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

laptop dokter e-health zorg gezondheid gezondheidszorg

AR in de zorg – operaties

Om AR in operatiekamers te brengen, richten de chirurgen hun bril op een trigger op hun patiënt – meestal een tijdelijke tatoeage. Ze zien dan de procedure stap voor stap geïllustreerd met CT- en MRI-afbeeldingen, notities en diagnostische informatie die bovenop de huid van de patiënt ligt. Daarmee weten ze waar de te opereren massa zich bevindt en waar ze moeten snijden om minder trauma te creëren. Zij kunnen dankzij de technologie ook zien wat hij in de patiënt aan het doen is.

De risico’s die verband houden met (minimaal invasieve) operatie kunnen verminderd worden door de belangrijkste informatie voor het oog van de chirurg te presenteren. Waar operaties eerder monitors met vitale statistieken en afbeeldingen gemaakt door camera’s nodig hadden, kan AR ervoor zorgen dat een arts zich tijdens de procedure blijft richten op de taak. Met behulp van AR kunnen chirurgen ten slotte ook hun mentor bij de operatie aanwezig laten zijn. Het maakt bijvoorbeeld een real-time projectie van de handen van de mentor in het zichtveld van de chirurg mogelijk.

AR in de zorg – patiëntgesprekken

Artsen kunnen middels AR klinische gegevens in hun gezichtsveld projecteren als zij spreken met patiënten. Ze zien een samenvatting van belangrijke informatie – zoals diabetes, pacemaker, recente kniechirurgie. Veranderingen in bloeddruk en gewicht worden gemarkeerd. Deze vorm van AR wordt bijvoorbeeld geactiveerd door een trigger buiten de kamer van de patiënt, waardoor informatie opgeroepen wordt, variërend van de aantekeningen van verpleegkundigen tot laboratoriumresultaten.

AR in de zorg – nazorg

Na het verlaten van het ziekenhuis kan het nodig zijn dat een patiënt bepaalde behandelingen voortzet. Voor oudere mensen in het bijzonder, kan het nogal uitdagend zijn om bij te houden welke medicatie te nemen en wanneer. AR-apps kunnen fungeren als digitale zorgverlener bij het herinneren om medicijnen te nemen of door aan te moedigen om beter te eten en meer te oefenen. Dit kan gecombineerd worden met effecten van het niet nemen van de medicijnen of het nemen van een overdosis, of bijvoorbeeld dieetsuggesties gebaseerd op de gezondheidstoestand.

Er AR-apps die patiënten onderwijzen en bijvoorbeeld gebruikt worden om de impact van ziekten te illustreren. Deze apps kunnen eveneens helpen om familieleden en verzorgers te informeren met betrekking tot de pathologie en de gevolgen van bepaalde ziektes. Onder meer op het gebied van oogziekten als staar, die gesimuleerd kunnen worden middels AR. AR laat patiënten daarnaast verpakkingen of gedrukte materialen te scannen om de voordelen en de werking van het geneesmiddel te ontdekken. Patiënten krijgen direct toegang tot de geneesmiddelomschrijving, gewoon door te scannen.

AR in de zorg – welzijn

AR kan ingezet worden om welzijn te verbeteren. Zo kan iemand data over zijn work-out en conditie geprojecteerd krijgen. De wereld om ons heen kan onze arts en coach worden, en helpen bij het nemen van beslissingen. Onderga je de operatie, neem je de trap, laat je dat wijntje staan? AR kan je onder meer de consequenties en voordelen van de opties laten zien. AR-apps kunnen daarnaast herinneringen en begeleiding bieden voor dagelijkse taken, zoals winkelen en reizen. Ook zijn er AR-spelletjes die mensen in beweging laten komen of aanmoedigen fysiek en mentaal actief te blijven. Immersieve video-inhoud zal ook een welkome aanvulling zijn, doordat het mensen in staat stelt contact te behouden met familie en vrienden.

AR in de zorg – hulpmiddelen

Er zijn AR-toepassingen die mensen met autisme helpen om sociale vaardigheden aan te leren. En er zijn AR-toepassingen die zorgverleners mee laten kijken met borstvoedende moeders. Daarnaast werkt men aan lenzen met AR die de werkelijkheid kunnen verrijken, door bijvoorbeeld de bladzijde van een boek om te kunnen slaan door met je oog te knipperen. AR kan de visie zelf ook verbeteren. Met digitale contactlenzen, retinale implantaten en draagbare technologie is het mogelijk om visie te verbeteren voor personen die gedeeltelijk blind zijn. Deze zijn ontworpen om de zichtbaarheid van objecten of mensen te verbeteren. De AR-toepassing kan muren, tafels, deuropeningen en meer detecteren.

Dit artikel is onderdeel van een serie.

Lees meer:

Deel 1 – Wat is AR (Augmented Reality): een introductie
Deel 2 – Hoe werkt AR – AR en sensortechnologie
Deel 3 – Toepassingen van AR (Augmented Reality)
Deel 4 – AR en IoT – het Internet of Things verrijkt met Augmented Reality
Infographic – AR in IoT, Smart Cities en de zorg
Bronnen – Bronnen 3Bplus artikelen AR

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: