De voordelen van wearables

In het afgelopen decennium is de populariteit van wearables, waaronder activity trackers, smartwatches en slimme kleding, enorm toegenomen. Dat geldt zowel voor consumenten als voor bedrijven en instellingen, die draagbare technologie inzetten bij verschillende taken en processen. Aangezien de impact van wearables op de samenleving steeds verder zal toenemen, is het belangrijk om de voordelen én nadelen ervan in het oog te houden. In dit artikel bespreken we om te beginnen de voordelen van wearables. In het vervolgartikel komen de nadelen aan bod.

Wearables zijn nuttig

Nut is natuurlijk een vrij algemene term, die pas invulling krijgt als we een specifieke wearable uitlichten. Wearables die bedoeld zijn voor de zorg zijn natuurlijk op een andere manier nuttig dan een apparaat dat ingezet wordt op kantoren. Feit blijft echter dat draagbare technologie natuurlijk bedoeld is om een proces te stroomlijnen, prestaties te verbeteren of taken te vereenvoudigen.

Grotere efficiëntie en productiviteit

Zoals hierboven al besproken, zijn de voordelen geheel afhankelijk van de wearable in kwestie. De meeste draagbare tech is bedoeld om de efficiëntie te vergroten. Neem een wearable die artsen helpt om patiëntdocumentatie sneller op te roepen. Dit geeft hen natuurlijk ook meteen meer tijd om met patiënten door te brengen en de kwaliteit van de zorg te verbeteren.

Draagbare technologie biedt gemak

Ook gemak is in dit geval een parapluterm. Een Fitbit biedt bijvoorbeeld gemak, omdat de gebruiker gemakkelijk zijn vooruitgang bij kan houden, bijvoorbeeld over het aantal verbrande calorieën of het aantal gezette stappen over een langere periode. Een Apple Watch biedt eveneens gemak, omdat je er bijvoorbeeld snel belangrijke nieuwsberichten mee kunt lezen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

smartwatch sportswatch

Data verzamelen met wearables

Wearables maken het gemakkelijk om data te verzamelen, bijvoorbeeld over de hoeveelheid lichaamsbeweging die je krijgt tijdens een sportsessie of over je hartslag gedurende de nacht. Het verzamelen van data met draagbare technologie – in plaats van met de hand – kent een aantal voordelen. De wearable kan bijvoorbeeld 24 uur per dag continue metingen verzamelen. Ook doet het apparaat dat (hopelijk) met grote nauwkeurigheid.

Betere besluitvorming

Veel wearables verzamelen data. Wanneer we die data analyseren, kunnen we betere beslissingen nemen. Dat analyseren van data kan handmatig gebeuren, maar bijvoorbeeld ook middels Artificial Intelligence (AI). Ontdekte patronen, afgeleide betekenis, indicatoren voor beslissingen en het vermogen om met grotere intelligentie te reageren; met slimme analyse is het allemaal mogelijk.

Een gepersonaliseerde ervaring

Veel wearables kunnen verschillende parameters over de gebruiker ophalen. Neem een activity tracker, die weet hoe zwaar je bent en wat je bloeddruk is. Dit maakt bijvoorbeeld een gepersonaliseerd trainingsschema mogelijk, evenals gepersonaliseerde gezondheidszorg. De gebruiker is zich dankzij de wearable beter bewust van zijn gezondheid. Ook krijgt hij inzicht in gedragingen die verbeterd kunnen worden.

Een handsfree ervaring

Veel wearables zijn handsfree te gebruiken. Neem smartwatches die je koppelt aan je telefoon. Deze laten de gebruiker bepaalde acties uitvoeren, zonder dat hij zijn telefoon voortdurend hoeft te controleren. Of denk aan Augmented Reality-brillen, die een virtuele laag over de echte wereld heen leggen. Dat betekent dat monteurs bijvoorbeeld een blauwdruk over een machine kunnen leggen bij het uitvoeren van onderhoud.

Discrete draagbare technologie

Veel wearables zijn discreet te dragen. Een Fitbit of Apple Watch valt bijvoorbeeld amper op: heel veel mensen dragen een horloge of armband. Een ander voorbeeld is slimme kleding, dat uitkomst biedt bij het verzamelen van allerlei fysiologische gegevens. Op die manier is voor de buitenwereld niet meteen duidelijk dat de gebruiker wellicht gezondheidsproblemen kent.

Een kennismaking met het Internet of Things

Het Internet of Things (IoT) is een netwerk van verbonden apparaten. De apparaten zijn verbonden met het internet. De apparaten verzamelen data, bijvoorbeeld over de manier waarop ze worden gebruikt en over de omgeving om hen heen. De data wordt verzameld met behulp van sensoren. De apparaten kunnen deze informatie vaak ook verzenden. Anders gezegd: het IoT bestaat uit alle verbonden apparaten met internettoegang die gegevens verzamelen en verzenden. In wezen kan vrijwel elk apparaat worden aangesloten. Het IoT omvat zodoende apparaten in alle soorten en maten – van slimme magnetrons tot autonome auto’s én wearables. Sterker nog: wearables vormen voor veel mensen de eerste kennismaking met het IoT.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Wat zijn wearables: een introductie
Hoe werken wearables – draagbare IoT-technologie uitgelegd
Van smartwatches tot VR-brillen; welke soorten wearables zijn er?
De nadelen van wearables

Voorbeelden van wearables in de gezondheidszorg
Voordelen van wearables in de gezondheidszorg
Zo veranderen wearables de gezondheidszorg

Bronnen
Business Insider
GCFGlobal
How Stuff Works
Internet of Things Nederland
Techopedia
Wareable
WearablesMagazine

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: