Cognitieve gedragstherapie gegeven in Virtual Reality (VR) blijkt valide, veilig en (kosten)effectief voor patiënten met een psychotische stoornis. Zo blijkt uit onderzoek van Roos Pot-Kolder, die promoveerde op dit onderwerp aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.
Er bestaan kort gezegd drie soorten symptomen bij psychotische stoornissen, namelijk wanen (illusies), hallucinaties en verward denken. Het onderzoek van Pot-Kolder richt zich op die wanen. “Bij paranoïde wanen zijn patiënten bang dat anderen erop uit zijn hen te vermoorden. Bij de angst die uit de paranoïde waan volgt, gaat het om interactie met mensen. Die sociale interactie is in het dagelijks leven complex en met Virtual Reality is dat juist goed te oefenen in een veilige gecontroleerde omgeving”, stelt Pot-Kolder.
Lees meer: Tech-voorspellingen 2021: 5G, data science en smart-oplossingen
Omdat psychotische symptomen die mensen met deze stoornis in hun dagelijks sociale leven ervaren dus ook (gecontroleerd) optreden in een VR-omgeving kan de technologie goed worden gebruikt voor behandelingen van de stoornis. Wat heet: een behandeling in VR zorgt daadwerkelijk voor verbeteringen in het dagelijks leven van patiënten met een psychotische stoornis die last hebben van angst en achterdocht. “Patiënten met een psychotische stoornis durven na de VR-behandeling weer zonder angst en achterdocht hun boodschappen te doen, met het OV te reizen en hun vrienden te zien”, aldus Pot-Kolder.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
“Met de nieuwe vormen van VR kunnen we steeds beter de behandeling voor angsten personaliseren. Door te ervaren dat zo’n angst in VR helemaal niet zo erg is, houd je je hersenen voor de gek en wordt de angst minder of verdwijnt deze zelfs helemaal”, vertelt Pot-Kolder. Dankzij dat stukje personalisatie is het bijvoorbeeld mogelijk om iemand in de rij voor een kassa te plaatsen. De therapeut neemt daarbij de rol aan van één van de mensen achter de patiënt, die hem of haar probeert op te jagen om op te schieten.
Voor patiënten aan wie cognitieve gedragstherapie wordt voorgeschreven, kan VR uitkomst bieden. Pot-Kolder: “Virtual reality is eigenlijk een intensievere variant daarvan. Het werkt bovendien sneller: al na acht weken, met zestien sessies, is er succes merkbaar.” Een ander voordeel: VR-therapie is kosteneffectief: “In Nederland willen we maximaal 80.000 euro voor gewonnen kwaliteit van leven geven. Wij zitten op 50.000 euro en dus is het voor de verzekering interessant.”
Virtual Reality (VR) wordt steeds vaker ingezet de (geestelijke) gezondheidszorg. Dat geldt in het bijzonder voor exposure therapie bij de behandeling van angststoornissen. Bij deze therapie zoekt een cliënt stapsgewijs de voor hem angstwekkende situatie op. Het brein reageert hetzelfde op beklemmende situaties in VR als in het echt. Er is steeds meer onderzoek dat aantoont dat therapieën hiervoor die gebruikmaken van VR net zo effectief of zelfs effectiever zijn dan traditionele behandelingen. Andere voordelen zijn bijvoorbeeld dat VR situaties mogelijk maakt die in het echt niet mogelijk zouden zijn, het de cliënt niet in gevaar brengt, er op elk moment uit de wereld gestapt kan worden, deze gemakkelijk gereproduceerd kan worden en er thuis geoefend kan worden.
Wat ons betreft zijn dit mooi voorbeelden van de toegevoegde waarde van technologie in de zorg. We verwachten in de nabije toekomst nog veel meer praktische toepassingen van VR (en ook Augmented Reality) te zien. Wil je meer weten over wat 3Bplus hierbij kan betekenen? Wij laten je graag de mogelijkheden en de voordelen zien. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.
Meer lezen over dit onderwerp?
Misschien vind je deze artikelen ook interessant:
Van smartwatches tot VR-brillen; welke soorten wearables zijn er?
“6G wordt alomtegenwoordig, draadloos en slim”
Hoe technologie de gezondheidszorg verandert
VR in de zorg – training, exposure en meer
Mis nooit meer een artikel: volg ons op LinkedIn.