In dit artikel bespreken we wat Virtual Reality in de zorg kan betekenen. We geven eerst een korte definitie van VR en gaan vervolgens in op de voordelen van de inzet van Virtual Reality in de zorg.
Voordat we ingaan op Virtual Reality in de zorg geven we eerst een korte definitie van de technologie. Wat is VR eigenlijk precies? VR creëert een virtuele wereld. Deze wereld kan zijn opgemaakt uit camerabeelden of uit computeranimaties. Je bekijkt deze wereld via een head-mounted-display, een beeldscherm dat op het hoofd gedragen wordt. Bij VR gaat het vaak om een bril. Met VR is het mogelijk om beelden in drie dimensies te tonen. En omdat je bewegingen met sensoren worden gevolgd kun je in de virtuele wereld om je heen kijken, rondlopen en interacteren met objecten.
Als we het over VR hebben, denken veel mensen meteen aan games. De technologie is echter veel breder inzetbaar, ook in de zorg. Van pijnbestrijding tot exposuretherapie, en educatie en revalidatie: de potentie van VR in de zorg is groot. Zeker nu de overheid aanstuurt op efficiëntere behandelingen biedt VR een duidelijke kans om zorg beter én goedkoper te maken.
Technologie in de zorg is een heel brede term. Ondanks dat Virtual Reality en domotica bijvoorbeeld heel verschillend zijn, zijn het toch beide voorbeelden van zorgtechnologie. De definitie die wij hanteren, reflecteert die reikwijdte in verschillende technologieën. Volgens ons gaat het simpelweg om alle technologie die bedoeld is om de zorg beter en efficiënter te maken. En dat kan VR zeker.
Een van de grootste voordelen van Virtual Reality in de zorg betreft de mogelijkheid om realistische omgevingen te creëren. De ervaring ondergedompeld te zijn in de virtuele wereld helpt de gebruiker te vergeten dat hij zich bijvoorbeeld in het ziekenhuis bevindt. Dat is onder meer belangrijk bij het evalueren van gedrag bij psychologisch onderzoek.
Een ander belangrijk voordeel van VR is de mogelijkheid om de virtuele wereld naar hartenlust aan te passen. Stel dat iemand fysiotherapie volgt en een bal moet terugslaan. De therapeut kan het type, aantal, snelheid en volgorde van de ballen aanpassen. Doordat de omgeving aangepast kan worden aan de persoonlijke behoeften van de gebruiker is de behandeling effectiever.
Nog een aantal voordelen van Virtual Reality in de zorg. De virtuele wereld vormt geen echt gevaar voor de gebruiker. Dat betekent dat je iemand met hoogtevrees kan laten wennen aan steeds grotere hoogtes, zonder dat deze echt een toren hoeft te beklimmen. Je zou de therapie zelfs op afstand uit kunnen voeren. Dat betekent dat ook mensen in afgelegen gebieden of mensen die slecht ter been zijn toch behandeld kunnen worden. Ten slotte zorgt VR voor meer afwisseling in omgevingen, opdrachten en spelelementen, hetgeen een motiverend effect heeft op de gebruiker. Vaak zijn VR-toepassingen zelfs zo leuk dat het niet langer als therapie of training voelt.
Wil je meer weten over wat 3Bplus kan betekenen op het gebied van Virtual Reality in de zorg of aanverwante zorgtechnologie? We hebben ons in de afgelopen jaren gespecialiseerd in de nieuwste innovaties in de zorg en op het gebied van smart homes. Wij laten je graag de mogelijkheden en de voordelen zien. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.