Valsensoren helpen fatale vallen onder ouderen te verminderen

Valsensoren: een cruciale stap naar de veiligheid van ouderen

Het aantal fatale valincidenten onder ouderen neemt toe. Een oplossing schuilt in de inzet van valsensoren, die vallen detecteren en hulp mobiliseren. Met valsensoren, geïntegreerd in de omgeving en slimme technologieën, kan de veiligheid van ouderen worden gewaarborgd.

Het aantal Nederlanders dat het leven laat door een ongelukkige val neemt gestaag toe. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) overleden er vorig jaar 6200 inwoners als gevolg van een uitglijder, wat een stijging van 15 procent betekent vergeleken met 2021. Dit betekent gemiddeld zeventien fatale valpartijen per dag. Hiermee is vallen de meest voorkomende niet-natuurlijke doodsoorzaak.

Het toenemende gevaar van fatale vallen onder ouderen

Bijna 80 procent van alle slachtoffers is 80 jaar of ouder, waarbij vrouwen vaker overlijden door een val dan mannen. Met name onder 90-plussers en mensen met een hersenaandoening, zoals dementie, is het aantal sterfgevallen toegenomen. De toename van het aantal fatale vallen gaat hand in hand met de groei van het aantal ouderen in Nederland. Desondanks stijgt het aantal dodelijke vallen sneller dan de vergrijzing. In 2010 kwamen nog 17,5 op de 100.000 inwoners om door een val. Vorig jaar was dat gestegen tot 35,2 op de 100.000 inwoners.

De rol van valsensoren in de strijd tegen fatale vallen

Valsensoren kunnen deel uitmaken van de oplossing om ongelukkige vallen te voorkomen. Valsensoren zijn apparaten of technologieën die ontworpen zijn om vallen te detecteren of waarschuwingen te geven wanneer een persoon valt of dreigt te vallen. Ze kunnen verschillende vormen aannemen, zoals bewegingssensoren in de omgeving of zelfs slimme technologieën in huis.

valsensoren ouderen

De kracht van valsensoren: voorkomen en beschermen

Door valsensoren te gebruiken, kunnen zorgverleners, familieleden en medische professionals snel op de hoogte worden gebracht wanneer een val plaatsvindt. Dit maakt het mogelijk om snelle hulp te bieden en de kans op ernstige verwondingen te verminderen. Bovendien kunnen valsensoren bijdragen aan het verzamelen van gegevens over valincidenten, wat kan helpen bij het analyseren en begrijpen van patronen en risicofactoren.

Bij 3Bplus bieden we beide soorten valsensoren, die we ook kunnen integreren. We vertellen je graag meer over de mogelijkheden.

Bewegingssensoren in de omgeving:

Deze sensoren worden in de omgeving van een persoon geplaatst, bijvoorbeeld aan de muren, op het plafond, of op de vloer. Ze werken door veranderingen in beweging of positie waar te nemen. Ze kunnen verschillende technologieën gebruiken, zoals infrarood, ultrasoon of radartechnologie, om beweging te detecteren. Zodra een sensor een ongewone beweging signaleert die wijst op een mogelijke val, stuurt het een waarschuwing naar een centraal systeem of naar een gekoppeld apparaat, zoals een smartphone of tablet.

Slimme technologieën in huis:

Deze omvatten een breed scala aan apparaten en systemen die in een huis worden geïntegreerd om veiligheid en comfort te verbeteren, inclusief valdetectie. Voorbeelden van dergelijke technologieën zijn slimme camera's, slimme deursensoren, slimme thermostaten en slimme verlichting. Ze kunnen werken in combinatie met bewegingssensoren om een completer beeld te krijgen van de activiteiten in een huis en om ongewone patronen te identificeren die kunnen duiden op een val. Bovendien kunnen slimme technologieën in huis worden geïntegreerd met alarmsystemen of meldingssystemen om hulp in te schakelen bij een valincident.

Beide soorten technologieën, bewegingssensoren in de omgeving en slimme technologieën in huis, hebben als doel om vallen te detecteren en snel hulp te bieden. Door deze systemen te integreren, kunnen ze een robuuste en proactieve benadering bieden om de veiligheid van ouderen te waarborgen.

Meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: