Zakelijke implementatie van Internet of Things blijft een uitdaging

Ondanks dat werkgevers voldoende oog hebben voor de vele voordelen van het Internet Things (IoT) blijft de adoptie ervan toch nog vrij ver achter. Hoe kan dat toch? In dit artikel gaan we in op de staat van IoT-implementatie in het bedrijfsleven.

Adoptie van Internet of Things-projecten

In een onderzoek van Cognizant en Forrester (via Customertalk) lezen we dat meer dan de helft van de ondervraagden zegt er moeite mee te hebben om meerwaarde voor de hele organisatie uit IoT-projecten te halen. Veel van de ondervraagden geven aan wel meerdere pilots gedraaid te hebben. Het ontbreekt echter aan strategie om IoT door de hele organisatie uit te rollen. Dat heeft onder meer te maken met een gebrek aan investeringen en ondersteuning vanuit management. Het resultaat is dat IoT-projecten veelal niet voorbij de testfase komen.

Lees meer: Home automation: het Internet of Things bij je thuis

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

laptop computer internet wifi man werk

Bevindingen over IoT-implementatie

We zetten een aantal constateringen over de staat van adoptie van het IoT in het bedrijfsleven op een rijtje:

  1. De meeste bevraagden ondersteunen het implementeren van meerdere IoT-toepassingen. Ruim 40 procent zegt zelfs bredere toepassingen over de hele organisatie op de planning te hebben. Denk aan toepassingen die het ruimtegebruik meten, bijvoorbeeld om de vraag naar bepaalde ruimtes te voorspellen. Slechts 6 procent ziet IoT-toepassingen als losstaand.
  2. Er wordt steeds meer geïnvesteerd in IoT-toepassingen. Zo heeft bijna driekwart van de deelnemers de afgelopen twee jaar meer uitgegeven aan IoT. Een even groot aantal verwacht dat de investeringen nog zeker tot 2022 zullen stijgen. Slechtst 2 procent verwacht dat de uitgaven zullen afnemen.
  3. Meer dan de helft van de respondenten zegt dat de voornaamste motivatie voor het gebruik van IoT-toepassingen het beter gebruiken en analyseren van data in de besluitvorming is. Bijna de helft meent dat het met IoT mogelijk is om de efficiëntie te vergroten. Andere motivaties zijn onder meer het verlagen van kosten, het verbeteren van klantervaringen en het verhogen van productiviteit. Ook het verbeteren van de efficiëntie van machines en lagere downtime worden genoemd als positieve gevolgen.
  4. Meer dan de helft zegt lopende IoT-projecten te hebben die al voorbij de eerste testfase zijn. 45 procent zegt meerwaarde voor zijn bedrijf te realiseren met de initiatieven. Het lukt echter lang niet altijd om die meerwaarde te bewijzen. De maakindustrie heeft tot nu toe de significantste successen behaald, bijvoorbeeld op het gebied van een afname in productiekosten.

Lees meer: Is het Internet of Things hetzelfde als AI?

Hoe zorg je voor succesvolle implementatie?

Een van de belangrijkste conclusies uit het onderzoek is dus dat de implementatie van IoT-oplossingen in het bedrijfsleven nog altijd lastig blijkt. Gelukkig zijn er een aantal factoren te benoemen die het succes van implementatie kunnen vergroten. Volgens Cognizant gaat het dan om de strategie van de organisatie en die van de infrastructuur, net als de mogelijkheid om IoT te implementeren in bestaande processen en systemen. Het gebruik van data moet in de organisatie verweven zitten en nieuwe initiatieven moeten worden toegestaan.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Zo ziet de Internet of Things (IoT)-markt er in 2020 uit
Hackers richten zich steeds meer op thuiswerkers en IoT-apparaten
ICT-trends: het Internet of Things (IoT) is een blijvertje
Dit staat de veiligheid van het Internet of Things (IoT) in de weg

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: