Veiligheid en privacy zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden

Veiligheid en privacy: hoe meer privacy zorgt voor meer veiligheid

In dit artikel kijken we naar de verhouding tussen veiligheid en privacy. Anders dan soms wordt gedacht, zijn het namelijk zeker geen tegenpolen. Privacy is wat ons betreft zelfs een voorwaarde om veilig te blijven.

Veiligheid en privacy: je hebt meer te verbergen dan je denkt

Er wordt wel eens gezegd dat je je alleen zorgen moet maken over je privacy als je iets fout doet of iets te verbergen hebt. Dat is echter niet waar. Het zijn niet enkel criminelen, terroristen of andere kwaadwillenden die ‘iets’ te verbergen hebben. Iedereen heeft wel iets te verbergen. Niemand vindt het fijn als de buurvrouw de hele dag naar binnen gluurt of als je oom ongevraagd in je financiële of medische gegevens kan rondneuzen. Of wat denk je van je pincode of het wachtwoord van je e-mail? Je hebt veel meer te ‘verbergen’ dan je denkt.

Privacy is dus ook voor jou belangrijk. Wat heet: het is een grondrecht en zelfs een voorwaarde voor een democratische rechtsstaat. Denk maar eens aan je stemgeheim.

Veiligheid en privacy: hoe veiligheid en privacy onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Zijn veiligheid en privacy echt elkaar tegenpolen?

Alle data die over je verzameld worden (zelfs data die je zelf deelt op je social media en intypt in de zoekmachine) hebben impact op je privacy. Je weet namelijk nooit zeker of die data wel veilig bewaard worden, wie ze allemaal in kunnen zien en waarvoor ze gebruikt worden. Het is een inbreuk op je privacy als data over jou belanden bij mensen die je liever niet laat meekijken.

Veiligheid en privacy: data kan op allerlei manieren gebruikt worden

Het is ook een inbreuk op je veiligheid en privacy als er aan de hand van verzamelde data allerlei profielen over je op worden gesteld. Je weet namelijk helemaal niet welke datapakketten erover je circuleren en welke beslissingen daarop gebaseerd worden. Data die je met de ene instantie vrijelijk deelt, kan in handen van een andere instantie bijvoorbeeld toch heel schadelijk zijn. En dan hebben we het nog niet eens over hackers, die zich bijvoorbeeld schuldig maken aan identiteitsfraude of afpersing.

Veiligheid en privacy zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden

Privacy en veiligheid vallen wat ons betreft samen. Wanneer je privacy geschonden wordt, bijvoorbeeld wanneer een hacker al je persoonlijke gegevens verkoopt, ben je immers ook niet
langer veilig. In de kern gaat het bij privacy dus over het recht om controle te houden over informatie over jezelf en te beslissen welke informatie wordt gedeeld en met wie.

Privacy zorgt ervoor dat je gegevens op een rechtvaardige manier en volgens de wet worden verzameld, verwerkt, opgeslagen en vernietigd. Op die manier beschermt privacy je veiligheid.

Veiligheid en privacy: wat kan 3Bplus voor jouw bedrijf betekenen?

Wil je meer weten over wat 3Bplus kan betekenen op het gebied van veiligheid en privacy? We hebben ons in de afgelopen jaren gespecialiseerd in de nieuwste innovaties, onder meer in de zorg en op het gebied van smart homes. Wij laten je graag de mogelijkheden en de voordelen zien. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: