Augmented Reality vs Virtual Reality: wat is het verschil?

Augmented Reality vs Virtual Reality: het verschil tussen AR en VR

Augmented Reality vs Virtual Reality, in dit artikel bespreken we beide technologieën. We hebben daarbij ook aandacht voor de verschillen. Augmented Reality vs Virtual Reality: wat is het verschil tussen AR en VR?

Augmented Reality vs Virtual Reality: wat is Augmented Reality?

Augmented Reality vs Virtual Reality, voordat we ingaan op de verschillen tussen de technologieën bespreken we ze eerst apart. We beginnen met een definitie van Augmented Reality. Wat is AR? AR betekent zoveel als aangevulde of verrijkte werkelijkheid. Het verrijken van de werkelijkheid doet AR met digitale componenten, die in real-time aan een livebeeld van de werkelijkheid worden toegevoegd. Het gaat dan bijvoorbeeld om afbeeldingen, video, animatie of data.

Een AR-systeem voegt dus in real-time een extra informatielaag toe aan de echte omgeving. AR-systemen kun je in drie categorieën opdelen: mobiele apparaten, smart glasses en en head-mounted displays. Deze AR-systemen bevatten verschillende onderdelen, zoals een processor, een display en sensoren. De sensoren zorgen ervoor dat het AR-apparaat de extra informatielaag op de juiste plaats weergeeft en dat deze meebeweegt met de gebruiker. Op die manier blijft een virtueel schilderij daadwerkelijk aan de muur hangen, waar je ook naartoe beweegt.

Augmented Reality vs Virtual Reality: wat is Virtual Reality?

Nu je weet wat AR is, gaan we verder met Virtual Reality (VR). Wat is VR precies? VR creëert een virtuele wereld. Deze wereld kan zijn opgemaakt uit camerabeelden of uit computeranimaties. Virtual Reality werkt met een head-mounted-display, een beeldscherm dat op het hoofd gedragen wordt. Het is niet mogelijk om door de bril heen te kijken, in plaats van glazen zitten er namelijk beeldschermen in, die de virtuele wereld laten zien.

Met VR is het mogelijk om beelden in drie dimensies te tonen. Zo krijgen voorwerpen en omgevingen diepte. Je kunt 360 graden om je heen kijken. Om dat effect te bereiken, heeft een VR-bril twee lenzen die elk hetzelfde beeld weergeven, maar dan net een stukje verschoven. Een VR-bril is ook uitgerust met sensoren, die bijvoorbeeld de oriëntatie van je gezichtsveld registreren. Omdat je bewegingen worden gevolgd kun je in de virtuele wereld om je heen kijken, rondlopen en interacteren met objecten.

Augmented Reality vs Virtual Reality: het verschil tussen AR en VR

Augmented Reality vs Virtual Reality: wat is het verschil? Het grote verschil tussen de technologieën is dat bij VR de ervaring van de echte wereld wordt vervangen door de ervaring van een gesimuleerde werkelijkheid. Je zet een VR-bril op die de wereld om je heen compleet blokkeert. Het is niet mogelijk om door de bril heen te kijken. Een AR-bril is echter doorzichtig. Je kunt de werkelijkheid gewoon nog zien. Aan die werkelijkheid voegt AR vervolgens een extra informatielaag (afbeeldingen, video, data) toe.

Augmented Reality vs Virtual Reality: wat kan 3Bplus betekenen?

Augmented Reality vs Virtual Reality; wil je meer weten over wat 3Bplus kan betekenen op het gebied van deze technologieën? We hebben ons in de afgelopen jaren gespecialiseerd in de nieuwste innovaties, onder meer in de zorg en op het gebied van smart homes. Wij laten je graag de mogelijkheden en de voordelen zien. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: