Snel internet: alles dat je moet weten over internetsnelheid

Snel internet: dit is alles dat je moet weten over snel internet

In dit artikel gaan we in op internetsnelheid. Hoe meet je bijvoorbeeld of je snel internet hebt? Ook geven we richtlijnen om te bepalen voor welke internetsnelheid jij het beste kunt kiezen.

Snel internet: hoe drukken we internetsnelheid uit?

We drukken internetsnelheid uit in megabits per seconde (Mbps, ook wel geschreven als Mbit/s en Mb/s). We geven hiermee de maximale snelheid aan voor het downloaden en uploaden van bestanden.

De term megabit lijkt heel erg op megabyte (MB), waarmee we bestandsgrootte uitdrukken. Het verschil tussen een megabit (Mb) en megabyte (MB) is de factor 8. Dat betekent dat 1 megabyte 8 megabit is. Als je dus wilt weten hoeveel MB je per seconde kunt downloaden, moet je de internetsnelheid (Mbps) delen door 8. Wanneer je een snelheid van 40 Mbps haalt, kun je dus 5 MB per seconde downloaden.

Snel internet: welke internetsnelheid kies je in jouw situatie?

Snel internet klinkt natuurlijk geweldig. Wie wil dat nou niet? Soms is het echter gewoon niet nodig om voor de allerhoogste snelheid te kiezen. Daarom is het handig om te kijken welke hoeveelheid internet voor jou snel genoeg is. We zetten wat richtlijnen voor je op een rijtje:

  • Licht gebruik, zoals surfen en e-mailen op één computer: 4 Mpbs
  • Gemiddeld gebruik, zoals online video kijken op meerdere computers: 20 Mpbs
  • Zwaar gebruik, zoals online gamen op meerdere computers: 50 Mbps
Snel internet: wat is snel internet en hoe hoog moet je internetsnelheid zijn?

Snel internet: de maximale internetsnelheid per aansluiting

Nu je weet welke internetsnelheid je ongeveer nodig hebt, kijken we naar de maximale snelheden per type aansluiting. Welke internetsnelheid je haalt, wordt namelijk (mede) bepaald door de achterliggende techniek. Belangrijk om te onthouden, is dat onderstaande snelheden niet gegarandeerd zijn: het zijn snelheden die behaald kúnnen worden.

  • ADSL: 40 Mbps
  • VDSL: 100 Mbps
  • Kabel: 500 Mbps
  • Glasvezel: 1 Gbps (gigabit per seconde)

Snel internet in Nederland: cijfers over onze internetsnelheid

In Nederland valt bijna 10 procent van de verbindingen onder de definitie breedbandverbindingen. Dat betekent dat de snelheid 25 Mbps of meer is. De gemiddelde internetsnelheid in Nederland ligt op 15,3 Mbps. Daarmee staan we in de top vijf landen met de snelste verbinding wereldwijd. Ruim 60 procent van de Nederlandse internetverbindingen is sneller dan 10 Mbps.

Heb je snel internet: zo meet je je eigen internetsnelheid

Omdat we allemaal graag waar voor ons geld krijgen, is het natuurlijk enorm fijn als de door de internetprovider beloofde snelheid ook echt behaald wordt. Internetproviders spreken bewust over ‘beloofde snelheid’, omdat de echte snelheid in de praktijk niet altijd overeenkomt met wat de provider je belooft. Er wordt dan bijvoorbeeld een snelheid ‘tot 50 Mbps’ beloofd. Benieuwd hoe dat bij jou zit? Om daar achter te komen, kun je zelf je snelheid checken, bijvoorbeeld via speedtest.net.

Snel internet: waarom klopt mijn internetsnelheid niet?

Vaak is de snelheid die je thuis behaalt lager dan de snelheid die de provider je belooft. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Je internetsnelheid is bijvoorbeeld afhankelijk van de afstand tot de wijkcentrale. De beloofde snelheid behaal je in de praktijk alleen als je heel dichtbij de wijkcentrale woont. Een tweede verklaring heeft te maken met (slechte) bedrading binnenshuis. Slechte bedrading kan ervoor zorgen dat de beloofde snelheid simpelweg niet gehaald kan worden.

Op zoek naar snel internet: wat kan 3Bplus voor je betekenen?

Onze activiteiten spitsen zich toe op alles wat met zakelijke televisie, telecom, internet/wifi en triple play te maken heeft, inclusief de benodigde netwerken. Kleine en middelgrote ondernemingen adviseren wij graag welk basispakket en welke aanvullende diensten het meest geschikt zijn voor hun activiteiten en groeiambities. Voor grote ondernemingen en instellingen bieden wij passende oplossingen voor hun communicatie-uitdagingen: gestandaardiseerd waar mogelijk, op maat waar nodig.

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: