Stel je eens een smart city voor

Stel je een slimme stad voor. Een stad die volledig verbonden is, zodat het er veel leuker en simpeler wonen, werken en reizen is. In het filmpje hieronder laat SPIE je kennismaken met een door hen ontworpen smart city. De organisatie gebruikt een gezin om ons door de smart city heen te leiden. Aan de hand van hetgeen zij meemaken, maken wij kennis met de verschillende toepassingen die de slimme stad rijk is. We zetten ze onder de video op een rijtje.

Tekst gaat verder onder de video.https://www.youtube.com/embed/09kqqe2NKl4?feature=oembed

Gemakkelijker parkeren in een smart city

Het filmpje begint met de vader van het gezin, die zijn elektrische auto van de parkeerplaats (met laadpaal!) rijdt. Die parkeerplaats had hij gisteravond al gereserveerd met zijn smartphone. Hij rijdt naar zijn afspraak. Hij parkeert zijn auto snel en simpel aan de rand van de stad. Zijn smartphone vertelt hem namelijk precies waar er nog parkeerplaatsen vrij zijn. Een kaartje kopen, doet hij natuurlijk ook gewoon met zijn telefoon.

Minder vervuiling in een smart city

De moeder van het gezin doet ondertussem inkopen. Het is lekker rustig op straat. De binnenstad is namelijk slechts beperkt toegankelijk voor verkeer. Alleen voertuigen die er per se moeten zijn, worden toegelaten. Hiertoe is de binnenstad afgesloten met paaltjes, die in real-time naar beneden gehaald kunnen worden om geautoriseerde voertuigen door te laten. Denk daarbij aan vrachtwagens voor de bevoorrading van winkels of vuilniswagens.

Het feit dat er nog slechts beperkt verkeer in de binnenstad komt, zorgt natuurlijk voor rustigere straten en minder vervuiling. Dat de straten in deze smart city schoner zijn, heeft echter ook te maken met slimme afvaltechnologie. Er kan namelijk in real-time in de gaten gehouden worden of vuilnisbakken (bijna) vol zijn. Op dat moment kan er een vuilniswagen heen gestuurd worden. Zodoende rijdt er ook nooit meer een vuilniswagen vergeefs!

De moeder heeft de kinderen van school gehaald. Ze fietsen samen terug naar huis. Het is inmiddels donker, maar het fietspad wordt verlicht door slimme verlichting, die zich automatisch aanpast aan de schemering en de drukte.

Betere informatievoorziening in een smart city

Ondanks dat de vader gemakkelijk kon parkeren, dreigt hij toch te laat te komen op zijn afspraak. Gelukkig staan er in de smart city overal borden met interactieve informatie, bijvoorbeeld over het openbaar vervoer. Zo ziet hij waar de dichtstbijzijnde bushalte is, hoe ver deze nog lopen is en wanneer de bus komt. Dankzij deze real-time informatie kan hij ook gemakkelijk bepalen of hij niet beter de tram kan pakken.

Hoe werkt een smart city?

Om deze smart city werkelijkheid te laten worden, moet elk gebouw, elke machine en elk apparaat in de stad uitgerust worden met slimme sensoren. Dankzij deze sensoren wordt allerlei data verzameld, bijvoorbeeld over locatie en energieverbruik. De data wordt vervolgens samengebracht, verwerkt en geanalyseerd (door Artificial Intelligence).

Dankzij (voorspellende) analyse van smart city-data kunnen we bijvoorbeeld: energieverbruik optimaliseren, CO2-uitstoot verminderen en storingen voorkomen. Ook levert de data een overkoepelend beeld van het gebruik van de stad op. Daarmee kan uiteindelijk beter ingespeeld worden op de behoeften van de inwoners.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Waarom smart cities slim (willen en moeten) worden
De keten van slimme oplossingen: sensoren, IoT,  Big Data en AI
“Transport en nutsbedrijven hebben veel te winnen bij smart cities”
Vijf nieuwe trends op het gebied van technologie in smart cities

nl_NLNederlands