Infographic: serious games-toepassingen in de zorg

Serious games: infographic

Bij 3Bplus zijn we van mening dat innovaties veel kunnen betekenen voor ons welzijn en onze welvaart. Serious games hebben als doelstelling spelers te onderwijzen, trainen of om hun gedrag te veranderen. In deze infographic gaan we in op de positieve impact van serious games in de gezondheidszorg. Onder de afbeelding vind je een tekstuele weergave van de infographic.

Infographic: serious games-toepassingen in de zorg

Serious games: toepassingen in de zorg

Serious games hebben als doelstelling spelers te onderwijzen, trainen of om hun gedrag te veranderen. Serious games in de gezondheidszorg kunnen ingezet worden voor de training van professionals en de begeleiding van patiënten. Wij besteden extra aandacht aan toepassingen bij ouderen, zoals balans en cognitieve functies. 

 • Wat zijn serious games?: Het verschil met “gewone” games betreft het doel van de game. Serious games zijn ontworpen om te onderwijzen, trainen of gedrag te veranderen. Het is niet zo dat serious games per definitie niet vermakelijk zijn. Wel is het zo dat er hiernaast nog een ander doel is.
 • Toepassing gezondheidszorg: Serious games in de gezondheidszorg kunnen zowel ingezet worden voor de training van professionals als bij de begeleiding van patiënten. Het merendeel van onderzoek naar serious games in de gezondheidszorg laat positieve resultaten zien.
 • 3 bijzondere toepassingen: 
  • Gedragseducatie 
  • Psychotherapie
  • Pijnbestrijding 
 • Toepassingen ouderenzorg: Serious games bieden uitkomst bij het verlies van balans (exergames) en cognitieve achteruitgang (braintraining). Serious games trainen kracht, motiveren, en stimuleren ontdekkend leren. Ouderen ervaren meer plezier bij het gebruik van serious games.
 • De toekomst: In onderzoek komt steeds beter naar voren aan welke voorwaarden serious games moeten voldoen om effectief te zijn. In gaming volgen ontwikkelingen elkaar snel op. Producenten richten zich momenteel op betrokkenheid bij de spelwereld, onder meer met VR en hologramtechnologie. 

Deze infographic is onderdeel van een serie.
Lees meer:
Deel 1 – Wat zijn serious games: een introductie 
Deel 2 – Serious games in de gezondheidszorg – toepassingen 
Deel 3 – Serious games voor ouderen – balans en cognitie 
Deel 4 – De toekomst van serious games in de gezondheidszorg 
Bronnen – Bronnen 3Bplus artikelen serious games

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: