Sensoren: de opmars van slimme speakers in Nederland

Onderzoek van Kantar TNS laat zien dat de populariteit van de slimme speaker in Nederland zal stijgen. De verwachting voor het komende half jaar is een stijging van rond de 80 procent. Uit het onderzoek komt duidelijk naar voren dat deze voice-toepassingen aan een onstuitbare opmars bezig zijn.

Wat is een slimme speaker?

Voordat we ingaan op de onderzoeksresultaten doen we een stapje terug. Want wat is een slimme speaker eigenlijk?

Slimme speakers werken als een virtuele slimme assistent, die antwoord kan geven op je vragen. Waar je normaal informatie zoekt op internet, stel je nu je vraag aan de speaker en hij spreekt het antwoord uit. Hiervoor maakt een slimme speaker gebruik van spraaktechnologie. Dat betekent dat je het apparaat kunt activeren met spraakcommando’s. Vervolgens reageert de speaker met een antwoord. Met een slimme speaker kun je echter niet enkel het internet doorzoeken, het is ook mogelijk muziek te luisteren, het laatste nieuws op te vragen en zelfs online aankopen te doen.

Je kunt met je slimme speaker vaak ook andere slimme apparaten bedienen. In ieder geval als deze compatible zijn met je smart speaker. Ook het bedienen van je slimme apparaten gebeurt met spraakcommando’s. Je kunt je smart speaker bijvoorbeeld opdracht geven om de verlichting uit te doen en de thermostaat een graadje lager te zetten.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

artificial intelligence ai computer laptop virtual slimme assistent

Bekendheid van slimme speakers

Voor dit onderzoek heeft Kantar TNS in de periode van 7 tot 28 februari 2019 een steekproef uitgevoerd onder zo’n 37.000 Nederlandse huishoudens. Hieruit blijkt dat 17 procent van hen bekend is met het concept van slimme luidsprekers, zoals de Alexa van Amazon en de Home van Google. Daarnaast geeft 4 procent aan er in de nabije toekomst een te gaan gebruiken. De verwachte groei van slimme luidsprekers in Nederlandse huishoudens ligt in het komende half jaar rond de 80 procent.

Daadwerkelijke adoptie slimme speakers

De adoptie van slimme luidsprekers gaat inmiddels snel. In het onderzoek wordt gegekeken naar het gebruik van de smart devices van twee grote spelers: Google Home en Amazon Alexa. We beginnen met Google Home. Inmiddels wordt deze smart speaker door 5 procent van de huishoudens gebruikt. 15 procent van de ondervraagden zegt het apparaat te kennen en 4 procent geeft aan van plan te zijn de speaker binnenkort te gaan gebruiken. Bij Amazon Alexa liggen de cijfers lager: circa 1 procent gebruikt het, 7 procent kent de speaker en 1 procent spreekt de intentie uit om het apparaat de komende maanden te gaan gebruiken.

En hoe zit dat met smartphones?

In het onderzoek wordt ook gekeken naar het geven van spraak-gestuurde commando’s via de mobiele telefoon. Die cijfers zijn nog indrukwekkender, zo geeft de helft van de ondervraagden bekend te zijn met deze spraak-gestuurde diensten via de mobiele telefoon. Daarbij maakt 29 procent er daadwerkelijk gebruik van.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Het slimme apparaten ABC
FAQ over Artificial Intelligence (AI)
FAQ over het Internet of Things (IoT)
De keten van slimme oplossingen: sensoren, IoT, Big Data en AI

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: