Een ouderenwoning geschikt maken met technologie

Technologie ingezet om een ouderenwoning lang bewoonbaar te houden

Ouderen moeten én willen zo lang mogelijk in hun eigen woning blijven wonen. Technologie kan helpen een ouderenwoning veilig en comfortabel te maken (en te houden). We zetten een aantal voorbeelden van technologie op een rijtje.

Zo lang mogelijk thuis blijven woning in een ouderenwoning

Ouderen moeten langer thuis blijven wonen. Gelukkig zijn veel ouderen gehecht aan de eigen woning. Zodoende geeft zo’n 90 procent aan het liefst in de eigen omgeving te blijven wonen. Om naar volle tevredenheid thuis te kunnen blijven wonen, vragen ouderen om wooncomfort en veiligheid.

De rol van technologie in een ouderenwoning: veiligheid en comfort

Langer zelfstandig thuis blijven wonen, met meer comfort en een gevoel van veiligheid, zonder de hoofdprijs te betalen… Om deze woonwensen mogelijk te maken kan er naar technologie gekeken worden. Met technologie kunnen we bestaande woningen (langer) geschikt maken voor bewoning door ouderen.

Grotere acceptatie van technologie in een ouderenwoning

De meerderheid van de ouderen is van mening dat diensten aan huis en aanpassingen aan de woning, waaronder technologische aanpassingen, hen kunnen helpen langer thuis te kunnen wonen. Denk hierbij aan oplossingen als branddetectie, personeelsalarmering, sleuteloplossingen, automatische verlichting, zorg op afstand en beeldbellen.

We zetten hieronder een aantal voorbeelden op een rijtje.

Voorbeelden technologie: monitoring in de ouderenwoning

Monitoring van de woning gebeurt met sensoren in de woning, bijvoorbeeld naast het bed, waardoor gesignaleerd wordt of iemand uit bed is gestapt of wellicht uit bed is gevallen. Ook kun je denken aan slimme matten naast het bed die een melding geven als iemand binnen 30 minuten nog niet terug is, aangezien een toiletbezoek daarmee niet aannemelijk lijkt. Wanneer de verlichting ook aangesloten wordt op de sensoroplossing, kan er bijvoorbeeld automatisch een lamp aangaan in de slaapkamer.

Voorbeelden technologie: huisautomatisering in de ouderenwoning

Het doel van de inzet van huisautomatisering is om het leven comfortabeler te maken. Door huistechnologie toe te passen, is het mogelijk om allerlei dagelijkse activiteiten te vereenvoudigen en soms zelfs te automatiseren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het van een afstand bedienen van lampen, het vergrendelen van de deur en het wijzigen van de thermostaat.  

Voorbeelden technologie: robots in de ouderenwoning

Huishoudelijke robots zijn gericht op het opknappen van (schoonmaak)klusjes. Een van de meest bekende huisrobots is de robotstofzuiger. Naast deze huishoudelijke robots zijn er ook gezelschapsrobots, die kunnen reageren op spraak, gedrag en gezichtsuitdrukkingen. Of neem robothuisdieren, waarmee je kunt knuffelen. Tot slot dan zorgrobots, die bijvoorbeeld ingezet worden om je eraan aan te herinneren je medicijnen in te nemen.

Voorbeelden technologie: beeldbellen in de ouderenwoning

Als we spreken over voordelen op het gebied van comfort en veiligheid mogen we beeldbellen ook niet vergeten. Met beeldbellen kunnen ouderen hun naasten niet alleen horen, maar ook zien. Op die manier gaat het eenzaamheid tegen. Ook fijn is als ouderen kunnen beeldbellen met hun zorgverleners en in het geval van nood gemakkelijk alarm kunnen slaan.

Wat kan 3Bplus betekenen op het gebied van de ouderenwoning?

Wil je meer weten over wat 3Bplus kan betekenen wat betreft technologie in (ouderen)woningen? We hebben ons in de afgelopen jaren gespecialiseerd in de nieuwste innovaties op het gebied van slimme technologie, zoals in smart homes. Wij laten je graag de mogelijkheden en de voordelen zien. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: