Alles dat je moet weten over cybersecurity en cybercrime
Cybersecurity en cybercrime: dit moet je weten over deze termen
Cybersecurity en cybercrime, je hebt de termen vast wel eens gehoord. In dit artikel leggen we je graag uit wat cybersecurity en cybercrime betekenen én waarom het belangrijk is de termen te kennen.
Cybersecurity en cybercrime: wat betekenen deze termen?
Cybercrime is criminaliteit met ICT als middel én doelwit. Cybercrime is meestal gericht op het openen, wijzigen of vernietigen van gevoelige informatie, het afpersen van gebruikers of het frustreren van bedrijfsprocessen. Cybersecurity is het beschermen van systemen, netwerken, programma’s en data tegen cybercrime. Het gaat dus om maatregelen die schade van cybercrime voorkomen en te beperken, én om het herstellen van schade die toch is ontstaan.
Cybersecurity en cybercrime: waarom je de termen moet kennen
Waarom is het belangrijk om te weten wat cybersecurity en cybercrime betekenen? Anders dan veel mensen denken, is iedere organisatie een mogelijk doelwit. Dat geldt niet alleen grote bedrijven, maar ook kleinere bedrijven. Jammer genoeg denken die kleinere bedrijven vaak dat er bij hen niets te halen valt. Toch kunnen ook zij slachtoffer worden van inbreuken op privacy, identiteitsfraude en afpersing.
Cybersecurity en cybercrime: een steeds groter gevaar
Zoals gezegd neemt het aantal cyberaanvallen nog altijd snel toe. De verwachting is dat deze toename door zal zetten. Bedrijven zijn immers op steeds meer manieren verbonden met internet. Het gaat dan niet enkel om devices zoals laptops, maar ook Internet of Things-apparaten en ontwikkelingen als het werken in de cloud. En dat betekent dat hackers steeds meer ingangen krijgen tot je systemen, netwerken, programma’s, bestanden en data.
Cybersecurity en cybercrime: welke cyberaanvallen bestaan er?
Cybercrime is dus is criminaliteit met ICT als middel én doelwit. We kunnen cyberaanvallen opdelen in een aantal categorieën. We zetten de bekendste voor je op een rijtje:
Malware is een verzamelnaam voor software met een kwaadaardige werking. Malware verstoort de werking van je computer of systeem.
Virussen: Dit programma kan zichzelf vermenigvuldigen. Het koppelt zich aan een bestand en verspreidt zich door systemen om bestanden te infecteren met schadelijke code.
Ransomware: Deze vorm van malware vergrendelt je systeem met de bedoeling om je geld te laten betalen om van het virus af te komen. Dat gebeurt bijvoorbeeld door programma’s of documenten te blokkeren.
Spyware: Ook spyware is een specifiek type malware. Het gaat om spionagesoftware, waarmee de hacker informatie over de gebruiker of een bedrijf verzamelt. Bijvoorbeeld met het doel toegang te krijgen tot accounts.
Adware: Het gaat hier specifiek om advertentiesoftware die gebruikt wordt om malware te verspreiden.
Trojans: Dit type malware is vermomd als legitieme software. Hackers bewegen gebruikers ertoe om trojans te uploaden op hun computer waar ze schade veroorzaken of gegevens verzamelen.
Botnet: Netwerken van computers die door derden worden misbruikt, bijvoorbeeld om spam te versturen of digitale aanvallen uit te voeren, zonder medeweten van de eigenaar.
SQL staat voor Structured Query Language. Het gaat bij SQL-injecties om een aanval waarmee de hacker de controle over een database overneemt om gegevens te stelen.
Phishing is het ‘vissen’ naar (persoonlijke) informatie, bijvoorbeeld via de mail. In de mail wordt door een ogenschijnlijk betrouwbare instantie gevraagd naar (inlog)gegevens.
DDoS staat voor Distributed denial-of-service. Bij deze cyberaanval worden servers overbelast, zodat websites of diensten onbereikbaar worden gemaakt.
Man-in-the-middle is cybercrime waarbij een hacker de communicatie tussen twee individuen onderschept, vaak met het doel persoonlijke gegevens te stelen.
Vandalisme is het bekladden van websites, systemen of diensten, bijvoorbeeld door teksten te plaatsen. Wanneer vandalisme politiek getint is, noemen we het vaak hacktivisme, een samenstelling van ‘hacken’ en ‘activisme’.
Cybersecurity en cybercrime: wat kan 3Bplus voor je betekenen?
Cybersecurity en cybercrime zijn natuurlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wil je meer weten over het beveiliging van je bestaande systemen, netwerken, programma’s en data? Neem dan gerust contact met ons op. Ook voor vragen over het beveiligen van bijvoorbeeld de cloud, 5G en Internet of Things (IoT) staan we altijd vrijblijvend tot je beschikking.