Ondanks dat we steeds meer gebruik maken van elektriciteit afkomstig van zonnepanelen en windmolens, gebruiken we Nederland toch nog vooral fossiele bronnen voor energie, zoals gas, kolen en benzine. De grote vraag is af het mogelijk is om onze energie alleen nog uit hernieuwbare, duurzame bronnen (zon, wind en water) te halen.
Fossiele bronnen spreek je aan op het moment dat er energie nodig is. Met hernieuwbare bronnen is dat ingewikkelder. Er wordt bijvoorbeeld alleen zonne-energie opgewekt als de zon schijnt. Wat doe je wanneer duurzame energie niet beschikbaar is, maar je toch energie nodig hebt? Het antwoord op die vraag kunnen we onder meer zoeken in het opslaan van energie. Dat kan al gewoon bij je thuis.
Op dit moment wordt de opgewekte zonne-energie die je zelf niet meteen kunt gebruiken terug geleverd aan het elektriciteitsnet. Terug leveren aan het net is al jarenlang de enige manier om de overtollige zonne-energie kwijt te kunnen en op die manier de investering van zonnepanelen terug te verdienen. Helaas gaat daar met het verdwijnen van de salderingsregeling een einde aan komen. Dit betekent dat eigenaren van zonnepanelen die de installatie nu nog aan het terugverdienen zijn, wel eens bedrogen uit kunnen komen.
Wanneer je duurzame energie echter opslaat, kun je de energie gebruiken op momenten dat daar behoefte aan is, bijvoorbeeld ’s avonds als de zon niet schijnt. Duurzame energie opslaan kan bijvoorbeeld in onze slimme thuisbatterijen. Zo’n slimme thuisbatterij slaat de energie die je teveel opwekt voor je op, en geeft die terug als het nodig is. Op die manier kun je je te veel aan energie zelf gebruiken. Ook is het mogelijk om energie op een gunstiger moment terug leveren. Door dat te doen op het moment dat het rustig is bijvoorbeeld en/of wanneer het tarief hoog is. Daarmee krijg je zoveel mogelijk geld terug voor je energie.
Onze slimme thuisbatterij werkt met zelflerende algoritmes, die bijvoorbeeld meekijken met wat je zonnepanelen aan energie opwekken. Met al deze data neemt het systeem slimme beslissingen, bijvoorbeeld over wanneer het voordelig is om overtollige opgewekte energie te gebruiken om de slimme batterij op te laden of wanneer er energie op het net gezet moeten worden.
We kunnen energie bijvoorbeeld ook opslaan in waterstof of in ondergrondse waterreservoirs. Al deze manieren om energie op te slaan, kunnen ons helpen om onze energie alleen nog uit hernieuwbare, duurzame bronnen te halen. Het is echter ook nodig om flexibeler om te gaan met energie. Is er veel zonne-energie? Dat is het moment om elektrische auto’s op te laden. Ook kunnen we energie importeren uit landen waar de zon wel schijnt, de wind wel waait, of waar ze gebruikmaken van waterkracht.
Experts (via NU.nl) zijn het erover eens dat het door duurzame energie op te slaan en flexibeler om te gaan met energie mogelijk is om een volledig hernieuwbaar energiesysteem te bereiken. Met andere woorden: het is zeker mogelijk is om alle energie die we nodig hebben uit zon, wind en water te halen.
Meer weten over de slimme thuisbatterij? Neem gerust contact met ons op.