AI in de zorg: snelle MRI en accurate beoordeling prostaatkanker

In dit artikel kijken we naar twee nieuwe toepassingen van Artificial Intelligence (AI) in de zorg. Het gaat dan specifiek om het maken van een supersnelle MRI-scan en het met hoge accuratesse beoordelen van prostaatkanker. We vertellen je graag meer over deze nieuwe AI-toepassingen, te beginnen met de MRI-scan.

Artificial Intelligence (AI) verkort MRI-scantijd

Op dit moment duurt het nog vrij lang om een MRI-scan te maken. En dat is niet alleen duur, maar ook behoorlijk vervelend voor de patiënt. Onderzoekers van het Amsterdam UMC, Radboud UMC en het Nederlands Kanker Instituut (NKI) hebben (via ICT Health) echter een nieuwe technologie ontwikkeld, waarmee binnen twee minuten een MRI-scan van de hersenen gemaakt worden. Bijzonder knap is dat de scan ondanks de korte scantijd toch kwalitatief hoogstaand en gedetailleerd is. Dat heeft alles te maken met de inzet van Artificial Intelligence (AI).

Wanneer je de tijd het scanproces inkort, wordt er veel minder data verzameld. De ontbrekende data kan echter berekend worden door een AI-algoritme, zodat er alsnog een volledig gedetailleerd beeld ontstaat. Het AI-algoritme gebruikt hiervoor data van veel andere, vergelijkbare scans van de hersenen. Op die manier kan tijd bespaard worden, zodat er in dezelfde periode meer scans gemaakt kunnen worden. Ook is het natuurlijk fijn voor de patiënt om in twee minuten klaar te zijn.

Meer informatie over de inzet van AI en bij de analyse van scans vind je hier.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

laptop dokter e-health zorg gezondheid gezondheidszorg

Artificial Intelligence (AI) beoordeelt prostaatkanker

Een tweede voorbeeld van een nieuwe Artificial Intelligence-toepassing in de zorg is afkomstig van Google (via Dutchcowboys). Google kan met de inzet van AI namelijk prostaatkanker in 72 procent van de gevallen accuraat beoordelen. Het AI-systeem kijkt hierbij naar weggenomen stukjes materiaal (biopten) uit de prostaat. Op basis daarvan komt het met de Gleason-score: een systeem dat aangeeft hoe agressief de kanker is.

Op dit moment wordt die Gleason-score nog door visuele inspectie van de arts bepaald. Helaas schijnen artsen er in de helft van de gevallen niet samen uit te komen wat die score zou moeten zijn. In dat opzicht kan een AI-systeem met een accuratesse van 72 procent dus een mooie bijdrage leveren, als ondersteunende factor bij de diagnose van prostaatkanker. Bij een snelle, accurate diagnose is namelijk iedereen gebaat. Zeker ook omdat de arts op die manier meer tijd overhoudt voor de patiënt.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Social distancing-technologie tijdens de coronacrisis
De inzet van technologie bij diagnose en behandeling van corona
Wat weten we al over het effect van 5G op onze gezondheid?
De inzet van zorgrobots tijdens de coronacrisis

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: