Internet: wat is het verschil tussen een modem en een router?

Ondanks dat de termen modem en router betrekking hebben op je internetverbinding zijn het toch echt twee verschillende apparaten. In dit artikel leggen we je graag uit wat modems en routers doen en wat het verschil tussen de apparaten is.

Wat is een modem?

Een modem verzorgt de verbinding met het internet. Zonder modem kun je niet internetten. Het apparaat vertaalt namelijk het signaal van je internetprovider naar informatie die je smartphone, laptop of andere device vervolgens kan lezen. Daarnaast vertaalt het modem het signaal ook weer terug naar buiten: van je huis naar je internetprovider gaat. Zo komt er een werkende internetverbinding tot stand.

Lees meer: Met deze 8 tips zorg je voor sterke wifi thuis

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

computer internet ethernet modem server router netwerk

Wat is een router?

Wanneer je meer dan één apparaat met het internet wil verbinden, heb je naast een modem ook een router nodig. Een router verdeelt (ook wel: routeert) het internetsignaal over alle apparaten in je thuisnetwerk. Dit kan via ethernetkabels of draadloos via wifi gebeuren. Ook zorgt je router voor communicatie tussen je apparaten: een netwerk waar alle apparaten zich op aan kunnen sluiten. Zodoende kun je bijvoorbeeld de verlichting aanzetten smartphone.

Modem versus router

Het minimale dat je dus nodig hebt voor internetverbinding is een modem. Wanneer je je pc aansluit op het modem, dan kun je alleen op die computer internetten. Als je meer apparaten wilt verbinden met het internet heb je daarnaast een router nodig. Het internetsignaal komt via het modem het huis binnen, waarna de router het verdeelt over de apparaten die je met het internet wilt verbinden, zoals je pc en tablet en smartphone.

Lees meer: Wat zijn hotspots en wat zijn wifispots?

Een modem met ingebouwde router

Misschien vraag je je af waarom je thuis maar één apparaat hebt staan. Tegenwoordig leveren vrijwel alle providers modems met ingebouwde routers: de modemrouter. Dat is aan de ene kant heel handig, maar kan ook problemen opleveren. Bijvoorbeeld doordat de modemrouter altijd in de buurt moet staan van het aansluitpunt, waar je internet het huis binnenkomt. Wanneer dat geen centrale plek in huis is, kan het zo zijn dat je modemrouter niet je hele huis kan voorzien van wifi.

Wil je je wifinetwerk verbeteren of draadloos internet als dienst aanbieden aan je gasten of bezoekers? 3Bplus onderzoekt wat de beste opties zijn voor je organisatie en adviseert je welk wifinetwerk het beste aansluit bij je wensen en eisen. Ons aanbod op het gebied van zakelijk wifi strekt van onderzoek en advies tot en met implementatie en beheer. Neem gerust contact met ons op.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Het belang van internet bij je thuis
Wat zijn powerline adapters en hoe werken ze?
11 tips om een sterk en veilig wachtwoord te maken
Veilig internetten vanaf je vakantieadres: zeven tips

Mis nooit meer een artikel: volg ons op LinkedIn.

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: