EN

Internet of Things toegepast in smart homes en gebouwen

In deze serie artikelen bespreken we het Internet of Things (IoT; internet der dingen). IoT speelt straks een rol in alle facetten van ons leven: werk, privé en de omgeving waarin wij leven. IoT biedt niet alleen voor meer comfort voor de gebruiker, maar verbetert ook productieprocessen en biedt oplossingen voor problemen rond energie, gezondheidszorg en onderwijs. In dit artikel bespreken we de manieren waarop IoT dat gaat doen: wat zijn de toepassingen van IoT? We kijken specifiek hoe IoT wordt toegepast in Smart Homes en Smart Buildings.

Smart Homes en Buildings – gemak, plezier en duurzaamheid

Smart Homes zijn slimme huizen waarin allerlei apparaten verbonden zijn met internet. Bewoners kunnen op afstand inloggen op beveiligingssysteem, de temperatuur regelen en de wasmachine aanzetten. Het aantal slimme apparaten in huis neemt de laatste jaren een enorme vlucht. Zo heeft al de helft van de Nederlandse gezinnen een slimme televisie in huis. De meestgebruikte IoT-apparaten worden ingezet om ons leven gemakkelijker en plezieriger te maken. Ook beveiligingsapparatuur zoals camera’s en bewegingssensoren worden al veelvuldig gebruikt.

Ook in Smart Buildings worden allerlei apparaten, zoals airconditioning, computers en smartphones, aan het internet gekoppeld. Slimme gebouwen ontstonden met de noodzaak om energie te besparen. Door te leren van de verzamelde data kunnen middels IoT het beheer, onderhoud en de kosten van nutsvoorzieningen verminderd worden. Hiermee kunnen efficiënte acties aangemaakt worden, zoals het automatisch uitschakelen van de verwarming in een ongebruikte ruimte. Door het gebruik van verwarming, elektriciteit en water te optimaliseren kunnen energieverbruik en -kosten verminderd worden.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

smart home slim huis woning tv

Smart Homes en Buildings – IoT in je dagelijks leven

Er zijn inmiddels ook complete oplossingen op de markt, waarmee huis- of kantooreigenaren de beveiliging, het energieverbruik, verlichting en audio kunnen regelen via een mobiel apparaat (zoals een smartphone of tablet).

De garagedeur gaat open op het moment dat je je straat binnenrijdt. Binnen staat de verwarming aan, omdat de thermostaat aansloeg toen je binnen 10 kilometer van je huis aankwam. Zodra je de woning binnenstapt, springt de verlichting aan in de hal. Tijdens het diner vertelt je smartwatch je dat je genoeg calorieën hebt verbrand. En de volgende ochtend wordt de douche automatisch opgewarmd als je je wekker uitzet. Daarnaast wordt er koffie gezet, worden de gordijnen geopend en krijgt je hond te eten. Je koelkast weet wanneer de melk op of over de datum is, geeft je een seintje als je nog een dag hebt om de melk op te drinken en bestelt zelfs een nieuw pak voor je.

Dankzij sensoren en zelflerende algoritmes kan het consumptiepatroon van een gebruiker worden geanalyseerd. Een slimme app is een verlengstuk van jezelf en helpt op de juiste momenten in het dagelijks leven. In al deze voorbeelden genieten gebruikers van de voordelen van hun IoT-apparaat, zonder dat zij hier het omkijken naar hebben. Zelfs het mobiele apparaat waarmee ze de IoT-oplossingen besturen, kunnen ze veelal in hun broekzak houden.

Smart Homes en Buildings – voorbeelden van IoT-apparaten

Nest is een zelflerende thermostaat, die automatisch de temperatuur kan aanpassen en bedient wordt vanaf je smartphone. De thermostaat leert waarom, wanneer en hoe je de temperatuur omlaag of omhoog zet en zal dat na een leerfase voor je gaan doen. De verwarming wordt alleen gebruikt als de bewoners daar behoefte aan hebben. Als overdag niemand thuis is, weet Nest dat en zal het niet gaan verwarmen, en als het weer kouder wordt, zal Nest ervoor zorgen dat het in huis warm blijft. Je kunt bijvoorbeeld ook je ventilator aansluiten, waardoor de verwarming netjes maat houdt met je airco.

Een ander voorbeeld van bestaande IoT-apparaten zijn de slimme led-lampen van Philips. Met een app op je smartphone kun je tot tientallen led-lampen tegelijk bedienen. Daarnaast kun je ze ook koppelen aan je muziek. De lampen kunnen zich automatisch aanpassen aan de sfeer die bij de muziek past. Of neem smartwatches, zoals de Fitbit en Apple Watch. Met deze wearables kun je niet alleen bellen, maar ook data verzamelen over je gezondheid en training. De IoT-apparaten houden het aantal gelopen stappen bij, net als het aantal verbrande calorieën en je slaapkwaliteit.

Dit artikel is onderdeel van een serie:

Lees meer:

Deel 1 – Wat is IoT (Internet of Things): een introductie
Deel 2 – Hoe werkt IoT – het Internet of Things uitgelegd
Deel 3 – De voordelen van IoT (Internet of Things)
Deel 4 – Toepassingen van IoT – sport, entertainment en zorg
Deel 5 – IoT-toepassingen (Internet of Things) – Smart Cities
Deel 7 – Smart Industry met IoT (Internet of Things)

Deel 8 – De toekomst van IoT (Internet of Things)
Infographic – Slimme apparaten met het IoT
Bronnen – Bronnen 3Bplus artikelen IoT

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: