Internet of Things sensors: zo zijn IoT en sensoren verbonden

Internet of Things sensors: het verband tussen het IoT en sensoren

Internet of Things, sensors? Wat hebben deze twee termen met elkaar te maken? In dit artikel vertellen we je over het verband tussen het Internet of Things (IoT) en sensoren.

Internet of Things sensors: wat is het Internet of Things?

Het Internet of Things is een netwerk van met het internet verbonden objecten die gegevens verzamelen en delen, bijvoorbeeld over de manier waarop ze worden gebruikt en over de omgeving om hen heen. De apparaten van het IoT hebben een ingebouwde (draadloze) connectiviteit, zodat ze verbonden kunnen worden met het internet. Vrijwel elk apparaat kan verbonden worden met het internet. Zodra de apparaten online zijn, kunnen ze met elkaar en met hun gebruikers communiceren.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Internet of Things, sensors? We vertellen over het verband tussen Internet of Things, sensors.

Internet of Things sensors: wat zijn sensoren eigenlijk?

Internet of Things, sensors: IoT-apparaten zijn allemaal uitgerust met sensoren. Je kunt sensoren vergelijken met onze zintuigen. Met sensoren wordt namelijk informatie verzameld, net zoals wij doen met onze ogen, neus en huid. Het gaat dan bijvoorbeeld om informatie over de omgeving van de sensor en de manier waarop deze gebruikt wordt. Sensoren kunnen van alles meten, zoals locatie, beweging, geluid, temperatuur, druk, vochtigheid, en verschillende metingen van machines of ons lichaam. Het doel is om gebeurtenissen of veranderingen in de omgeving te detecteren.

Internet of Things sensors: waarom zou je data willen verzamelen?

Met IoT leggen we continue meetwaarden van diverse sensoren vast. Door data te verzamelen, heb je de beschikking over concrete, feitelijke informatie. Met cijfers kun je vergelijken, rekenen, voorspellen en controleren. Meten is weten, is niet voor niets zo’n bekende uitspraak. Het IoT maakt met zijn sensoren en internetverbinding eindeloos veel informatie beschikbaar die voorheen niet voorhanden was.

Internet of Things sensors: data verzamelen én data analyseren

Wordt een onderdeel in een machine niet te warm? Blijft een bloeddruk binnen een acceptabele range? Die vragen maken meteen duidelijk dat de door de sensoren verzamelde data een schat aan informatie bevat, die voor verschillende doeleinden ingezet kan worden. Met analyse wordt de data nuttig gemaakt voor de eindgebruiker. IoT-apparaten moeten de geanalyseerde data daarom kunnen communiceren, bijvoorbeeld via een waarschuwing op je smartwatch wanneer je hartslag oploopt of een grafiek van het temperatuurverloop in de koude opslag van een bedrijf.

Internet of Things sensors: de slimme apparaten van het IoT

Sommige IoT-apparaten kunnen zelf ook (intelligente) actie uitvoeren. In dit geval wordt de verwerkte data omgezet in een automatische actie. In plaats van te wachten tot jij de temperatuur aanpast in die koude opslag, kan het apparaat dit automatisch doen. Zodoende noemen we IoT- apparaten ook wel slimme apparaten: apparaten die met elkaar communiceren en zelf acties ondernemen zonder dat de gebruiker hiermee bezig hoeft te zijn. Het vergaren en analyseren van data door de sensoren in IoT-toepassingen is dus het startpunt voor slimme toepassingen. Wat heet: elk slim apparaat is slim ómdat het uitgerust is met sensoren.

Internet of Things sensors: wat kan 3Bplus voor je bedrijf betekenen?

Wil je meer weten over wat 3Bplus kan betekenen op het gebied van het Internet of Things, sensors? We hebben ons in de afgelopen jaren gespecialiseerd in de nieuwste innovaties op het gebied van telecom én slimme sensortechnologie, zoals in smart homes. Wij laten je graag de mogelijkheden en de voordelen zien. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: