Een cloudopslagsysteem werkt met een dataserver die verbonden is met het internet. Een gebruiker (bijvoorbeeld van een cloudopslagservice) verzendt via het internet (kopieën van) bestanden naar de dataserver, waar de bestanden vervolgens worden opgeslagen. Wanneer de gebruiker de bestanden weer wil ophalen, gebruikt hij een interface (zoals een internetpagina of een app) om toegang te krijgen tot de dataserver. De server stuurt de bestanden vervolgens terug naar de gebruiker, of geeft hem toegang tot de bestanden op de server.
Om de werking van een cloudsysteem te omschrijven, kunnen we het systeem in twee delen verdelen: de voorkant en de achterkant. Deze zijn met elkaar verbonden via een netwerk, meestal het internet. De voorkant is de computer (of het apparaat) van de gebruiker, evenals de applicatie (de gebruikersinterface) waarmee de gebruiker toegang krijgt tot het cloudsysteem. Aan de achterkant van het cloudsysteem bevinden zich verschillende computers, servers en dataopslagsystemen, die tezamen de cloud vormen.
Gebruikers krijgen toegang tot de cloudopslag via hun internetverbinding. Ze kunnen de opgevraagde gegevens downloaden op elk apparaat met een internetaansluiting, zoals een pc, laptop, tablet of smartphone. Alhoewel alle cloudapplicaties een internetverbinding nodig hebben, is het niet altijd nodig om een constante verbinding met het internet te hebben. Bij sommige applicaties hoef je alleen online te zijn wanneer je de bestanden (waaraan je hebt gewerkt) wilt synchroniseren met de cloudopslag.
Er zijn honderden verschillende cloudopslagsystemen. Sommige hebben een heel specifieke focus, zoals het opslaan van e-mailberichten of afbeeldingen. Andere systemen kunnen allerlei gegevens opslaan. Sommige cloudopslagsystemen zijn klein, terwijl andere zo groot zijn dat de apparatuur een volledig magazijn kan vullen. De faciliteit waar een cloudopslagsysteem staat, wordt een datacenter genoemd.
Nadat je gegevens in de cloud hebt geplaatst, kunnen deze op veel verschillende plaatsen, landen of zelfs continenten opgeslagen worden. Die locatie is geheel afhankelijk van waar de datacenters van de cloudserviceprovider zich bevinden. De fysieke locatie van de opgeslagen data is voor de meerderheid van de mensen helemaal niet relevant; je data kan via het internet ongeacht de locatie van het datacenter onmiddellijk worden opgevraagd. Maar voor bedrijven die de cloud gebruiken om gevoelige data – bijvoorbeeld overheidsdocumenten of gezondheidsdossiers – op te slaan, is het wel belangrijk om te weten waar de gegevens opgeslagen zijn. Dat bepaalt bijvoorbeeld welke wetgeving er op het gebied van databescherming en privacy van toepassing is.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Ten slotte leggen we nog wat termen uit, die vaak in het kader van de cloud gebruikt worden.
Meer lezen over dit onderwerp?
Misschien vind je deze artikelen ook interessant:
Wat is de cloud: een introductie
Voorbeelden van cloud-toepassingen
Wat zijn de verschillende cloud-services?
Wat zijn de voordelen van de cloud?
Wat zijn de nadelen van de cloud?
Hoe veilig is het om je data op te slaan in de cloud?