Hoe werkt de cloud – de cloud uitgelegd

Een cloudopslagsysteem werkt met een dataserver die verbonden is met het  internet. Een gebruiker (bijvoorbeeld van een cloudopslagservice) verzendt via het internet (kopieën van) bestanden naar de dataserver, waar de bestanden vervolgens worden opgeslagen. Wanneer de gebruiker de bestanden weer wil ophalen, gebruikt hij een interface (zoals een internetpagina of een app) om toegang te krijgen tot de dataserver. De server stuurt de bestanden vervolgens terug naar de gebruiker, of geeft hem toegang tot de bestanden op de server.

De voor- en achterkant van de cloud

Om de werking van een cloudsysteem te omschrijven, kunnen we het systeem in twee delen verdelen: de voorkant en de achterkant. Deze zijn met elkaar verbonden via een netwerk, meestal het internet. De voorkant is de computer (of het apparaat) van de gebruiker, evenals de applicatie (de gebruikersinterface) waarmee de gebruiker toegang krijgt tot het cloudsysteem. Aan de achterkant van het cloudsysteem bevinden zich verschillende computers, servers en dataopslagsystemen, die tezamen de cloud vormen.

Gebruikers krijgen toegang tot de cloudopslag via hun internetverbinding. Ze kunnen de opgevraagde gegevens downloaden op elk apparaat met een internetaansluiting, zoals een pc, laptop, tablet of smartphone. Alhoewel alle cloudapplicaties een internetverbinding nodig hebben, is het niet altijd nodig om een constante verbinding met het internet te hebben. Bij sommige applicaties hoef je alleen online te zijn wanneer je de bestanden (waaraan je hebt gewerkt) wilt synchroniseren met de cloudopslag.

Waar slaat de cloud je gegevens op?

Er zijn honderden verschillende cloudopslagsystemen. Sommige hebben een heel specifieke focus, zoals het opslaan van e-mailberichten of afbeeldingen. Andere systemen kunnen allerlei gegevens opslaan. Sommige cloudopslagsystemen zijn klein, terwijl andere zo groot zijn dat de apparatuur een volledig magazijn kan vullen. De faciliteit waar een cloudopslagsysteem staat, wordt een datacenter genoemd.

Nadat je gegevens in de cloud hebt geplaatst, kunnen deze op veel verschillende plaatsen, landen of zelfs continenten opgeslagen worden. Die locatie is geheel afhankelijk van waar de datacenters van de cloudserviceprovider zich bevinden. De fysieke locatie van de opgeslagen data is voor de meerderheid van de mensen helemaal niet relevant; je data kan via het internet ongeacht de locatie van het datacenter onmiddellijk worden opgevraagd. Maar voor bedrijven die de cloud gebruiken om gevoelige data – bijvoorbeeld overheidsdocumenten of gezondheidsdossiers – op te slaan, is het wel belangrijk om te weten waar de gegevens opgeslagen zijn. Dat bepaalt bijvoorbeeld welke wetgeving er op het gebied van databescherming en privacy van toepassing is.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

internet wifi virtual reality vr augmented reality ar cloud

Redundantie, middleware en virtualisatie

Ten slotte leggen we nog wat termen uit, die vaak in het kader van de cloud gebruikt worden.

  • Cloudopslagsystemen maken meestal gebruik van honderden dataservers. Ook worden er vaak meerdere kopieën van de gegevens gemaakt, die met opzet op verschillende locaties opgeslagen worden. Hiermee wordt ervoor gezorgd dat de gegevens toch beschikbaar zijn als een (natuur)ramp het datacenter stillegt of wanneer de servers onderhoud of reparatie ondergaan. Het maken van kopieën van gegevens als back-up wordt redundantie genoemd. Zonder redundantie kan een cloudopslagsysteem dus niet garanderen dat gebruikers op elk gewenst moment toegang hebben tot hun bestanden.
  • Een centrale server beheert het cloudsysteem. De server volgt een aantal regels die protocollen worden genoemd en maakt gebruik van een speciaal soort software die middleware wordt genoemd. Middleware stelt computers in een netwerk in staat met elkaar te communiceren.
  • Meestal werken servers niet op volledige capaciteit. Dat betekent dat er ongebruikte verwerkingskracht verloren gaat. Het is mogelijk om een server voor de gek te houden door deze te laten denken dat hij eigenlijk uit meerdere servers bestaat, die elk met een eigen onafhankelijk besturingssysteem werken. De techniek wordt virtualisatie genoemd. Door de output van individuele servers op deze manier te maximaliseren, vermindert virtualisatie de behoefte aan het neerzetten van meer machines. Cloudaanbieders kunnen dankzij virtualisatie hun service dus aan veel meer klanten tegelijk aanbieden én dat doen tegen lagere kosten.

Meer lezen over dit onderwerp? 

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Wat is de cloud: een introductie
Voorbeelden van cloud-toepassingen
Wat zijn de verschillende cloud-services?
Wat zijn de voordelen van de cloud?
Wat zijn de nadelen van de cloud?
Hoe veilig is het om je data op te slaan in de cloud?


Bronnen
CloudAcademy
CloudFlare
HowStuffWorks
PCMag
Vox

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: