Het positieve effect van robothuisdieren?

Er was de afgelopen week nogal wat te doen over een artikel in de Volkskrant. Hierin werd geopperd dat huisdieren van vlees en bloed het milieu belasten. Ook vroeg de schrijver zich af of het hebben van een huisdier geen vorm van dierenleed is. En zo ja, zouden robotdieren dan een goede vervanger zijn?

Natuurlijk zijn robothuisdieren een uitstekend alternatief voor mensen die allergisch zijn voor huisdieren. Ook heb je aan een robot minder ‘werk’. We juichen het zodoende alleen maar toe als mensen zich van te voren afvragen of zij hun huisdier wel een goede plek kunt bieden. Kun je de hond wel echt drie keer per dag uitlaten of laat je baan dat niet toe? En zijn je kinderen verantwoordelijk genoeg om de kooi van de hamster elke week te verschonen?

Het psychologische effect van huisdieren

Buiten het feit dat het hebben van een huisdier inderdaad een grote verantwoordelijkheid is én dat daar zeker niet altijd voldoende aandacht voor is, vinden wij een andere vraag eveneens erg interessant. Huisdieren kunnen een enorm positief gezondheidseffect kunnen. Neem alleen al het spinnen van een kat dat als zeer rustgevend wordt ervaren. Wij vragen ons af of robotdieren datzelfde effect kunnen veroorzaken.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

robot artificial intelligence ai

Zorgrobots: praktisch en sociaal

Eerder schreven we al over zorgrobots en sociale robots. We gingen daarbij onder meer in op robot Zora, die wordt ingezet voor de activering van ouderen. De robot kan dansen, spelletjes spelen, voorlezen en bewegingsoefeningen doen. Robot Tessa kan op haar beurt communiceren. Zij kan een oudere bijvoorbeeld vragen of deze al gegeten heeft. Er zijn ook robots die ouderen hun medicijnen brengen en hen herinneren aan afspraken.

Robots kennen (vaak) niet alleen praktische toepassingen, maar zijn er ook om mensen te vermaken, hen gezelschap te houden én hun eenzaamheid te verlichten. Zeker in de laatste jaren is de scheiding tussen de traditionele categorieën vervaagd. Ontwikkelaars gingen dienstrobots meer sociale functies geven, onder meer om de acceptatie door de gebruiker te vergroten. Zodoende zullen toekomstige robots zowel verbeterde functionele ondersteuning als sociaal gezelschap bieden.

Robots in de dementiezorg

Als voorbeeld noemen we de inzet van robots in de dementiezorg. We denken dan specifiek aan de robotkatten Joy for All en JustoCat. Deze robots zien er beide uit als echte katten en hebben zachte vachten. Ze miauwen, spinnen en reageren op aanrakingen. Het overkoepelende doel is echter het oproepen van positieve herinneringen.

Uit onderzoek blijkt dat deze robotkatten dat doel zeker bereiken. En daar heeft natuurlijk niemand bezwaar tegen!

Meer lezen over robotica?

Zie bijvoorbeeld:

De toekomst van wonen voor ouderen
Slimme oplossingen voor grote problemen
Robotica – de combinatie van AI en sensoren

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: