Verbinding maken met ouderen via simpele en vertrouwde technologie

Care Messenger is ontwikkeld voor zorginstellingen om vanaf een webportaal op simpele wijze video’s en berichten te kunnen versturen naar de tv van de oudere.

De werkdruk in de ouderenzorg is te hoog. Zorgprofessionals moeten veel taken uitvoeren en lopen daarbij tegen tijdsproblemen aan. Met Care Messenger kunnen zorgprofessionals op een simpele manier contact leggen met bewoners en hun welzijn controleren. Ook faciliteert de oplossing verbinding tussen ouderen en hun naasten.

Ouderen en digitale communicatietechnologie

Met digitale technologie kunnen we vanaf elke plek met elkaar communiceren. Zorginstellingen, en ook naasten, doen hun best om ouderen van tablets en telefoons te voorzien en hen digitaal aan te sluiten, maar dat is niet voor iedereen de juiste oplossing. Voor veel ouderen is deze digitale vorm van contact houden namelijk te complex en daardoor niet beschikbaar. Veel apparaten staan daarom helaas enkel stof te verzamelen.

Hoe kunnen we het versturen van berichten, videobellen en alle andere functies van moderne digitale communicatietechnologie toch mogelijk maken voor ouderen?

Verbinding maken via de tv

Care Messenger kiest ervoor om alle functies van moderne digitale communicatietechnologie naar het apparaat te brengen, waar ouderen al comfortabel mee zijn: de tv! Care Messenger maakt van de tv een eenvoudig tweerichtingscommunicatiekanaal waarmee berichten rechtstreeks vanaf een pc of een mobiel apparaat naar de tv van de gebruiker kunnen worden gestuurd.

Waarom de tv? De oudere generatie is de grootste groep die nog analoge tv kijkt. Het apparaat staat in veel gevallen de hele dag aan. Vaak zelfs gewoon op de achtergrond, voor wat geluid. Ouderen zijn daarom vertrouwd met de tv en de bijbehorende afstandsbediening. Dat maakt van de tv de meest logische en eenvoudigste keuze om hen te bereiken. Bijkomend voordeel is het grotere formaat en de betere (geluids)kwaliteit in vergelijking met tablets en telefoons.

Care Messenger is simpel in gebruik

Om Care Messenger te gebruiken, is er geen extra kastje of tweede afstandsbediening bij de tv nodig. Ook hoeven er geen wachtwoorden of codes onthouden te worden. Om de oplossing te gebruiken, hoeft de gebruiker niet eens van kanaal of ingang te veranderen. Care Messenger is namelijk ingebouwd in de 4K Ultra HD tv’s van LG.

Ook voor zorgprofessionals is het gebruik van Care Messenger simpel. Even inloggen en vervolgens kunnen er via het webportaal berichten worden gestuurd aan bewoners, waaraan ook afbeeldingen of video’s toegevoegd kunnen worden. Het is mogelijk om berichten naar één of meer ontvangers te sturen, of zelfs naar alle gebruikers. De reactie van de ontvanger is te zien in het beheerportaal. Ook kan men videobellen vanuit dit portaal.

Care Messenger kan ook gebruikt worden door naasten. Zij downloaden hiervoor de gratis app in de App Store en Google Play Store te downloaden. Het enige dat zij verder hoeven te doen, is een account aanmaken en linken met de gebruiker.

Care Messenger

De functies van Care Messenger

We zetten de functies van Care Messenger op een rijtje:

 • Berichten versturen: De zorgprofessional stuurt via het webportaal een tekstbericht naar de gebruiker, eventueel met foto of video. Dit bericht verschijnt vervolgens meteen op de tv van de gebruiker. Het bericht kan over het tv-beeld heen getoond worden, zodat het niet te missen is. Wil de gebruiker eerst een melding ontvangen, dan is dat ook mogelijk. Staat de tv uit? Dan ziet de gebruiker het bericht zodra deze het apparaat aanzet.
  • Goedemorgen welkomstberichten/-video
  • Wat is er vandaag te doen
  • Aankondiging van verjaardagen van bewoners of personeel
  • Herinneringen aan persoonlijke afspraken
  • Weerwaarschuwingen of weerbericht
  • Lunch/diner berichten/keuzes 
  • Leuke weetjes, bijvoorbeeld: "op deze dag in 1957..."
  • Quizvraag van de dag/week met fotohint
  • Video/foto's van kerstfeest of ander "in-house" sociaal evenement
 • Vragen stellen: Het is via Care Messenger ook mogelijk om meerkeuzevragen te stellen. Hoe gaat het vandaag? Heb je je medicijnen al ingenomen? De gebruiker kan vervolgens via de pijltjes op de afstandsbediening zijn of haar antwoord ingeven. Dit antwoord verschijnt vervolgens in de app van de naaste.
 • Videobellen: Care Messenger heeft een ingebouwde videobel-functie. Net als bij het versturen van berichten verschijnt het videobelgesprek op de tv. Even op oké drukken op de afstandsbediening en er is meteen verbinding. Het gesprek afsluiten, gebeurt ook met één druk op de knop. De tv keert na het lezen van het bericht of het videobellen automatisch terug naar het programma dat werd bekeken.
 • Oude berichten bekijken: Met een klik op de afstandsbediening heeft de gebruiker toegang tot het Care Messenger-menu. In het berichtenoverzicht kunnen oudere berichten worden bekeken. Foto’s en video’s kunnen apart worden bekeken in de galerij.
 • Sociale alarmering: Hulp kan worden gekregen met de instelbare assistentieknop. Via de groene knop van de afstandsbediening wordt een zorgprofessional opgeroepen, of wie er ook maar op de assistentielijst staat.
 • Domotica: Het is mogelijk om Care Messenger te koppelen aan domotica.

Positieve effecten op de gebruikers

Care Messenger biedt zorgprofessionals een gemakkelijke en efficiënte manier om in contact te blijven en het welzijn van de gebruiker te controleren, en verbinding tussen ouderen en hun naasten te faciliteren. Daarmee helpt Care Messenger ouderen om de regie over hun leven te behouden, hetgeen een positief effect heeft op het zelfvertrouwen. Ook is er een positief effect op gevoelens van veiligheid, en vermindert Care Messenger eenzaamheid.

Care Messenger maakt het voor zorgprofessionals gemakkelijk om te communiceren met hun bewoners, en het contact tussen bewoners en hun naasten te faciliteren. Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op.

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: