Het belang van de lage latency van 5G

We schreven laatst een artikel over wat 5G wel is, en wat 5G niet is. Hierbij even een korte reminder: 5G staat voor de vijfde generatie telecomnetwerken. In principe bouwt 5G voort op 4G-technologie. In beide gevallen gaat het namelijk  om het draadloos verzenden en ontvangen van data. Het is ook niet zo dat we met de komst van 5G meteen afscheid nemen van 4G: zeker in eerste instantie zal 5G naast de huidige mobiele netwerken bestaan. 5G kent echter een aantal voordelen ten opzichte van 4G, waaronder een hoge snelheid en een lage latency. Over dat laatste kenmerk gaat dit artikel.

Lage latency van 1 milliseconde met 5G

Een van de kenmerken van 5G is de extreem hoge snelheid. 5G is veel sneller dan je wifi en het huidige 4G-netwerk. Er kunnen snelheden gehaald worden van wel 1 terabyte per seconde. Zoals we in het hierboven aangehaalde artikel ook stelden, gaat het echter niet alleen om die hoge snelheid.

Wat ook heel belangrijk is, is de lage latency. Ter vergelijking: de latency bij een 4G-netwerk is tientallen milliseconden, bij 5G is dat nog slechts één milliseconde. Dat betekent dat de vertraging tussen het versturen en ontvangen van data dus super laag is. Een milliseconde is namelijk 1/1000 van een seconde. Daar kunnen wij mensen nog een puntje aan zuigen! Onze gemiddelde reactietijd op een visuele stimulus is namelijk 250 miliseconden, of ¼ seconde.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

auto verkeer transport logistiek mobiliteit slimme autonome auto zelfrijdend internet of things verbonden connectiviteit wifi 5g

Realtime reactie met de lage latency van 5G

Dat verschil in latency tussen 4G en 5G lijkt misschien onbelangrijk, maar Gemalto geeft een mooi voorbeeld waaruit duidelijk wordt dat het in sommige gevallen toch enorm belangrijk kan zijn! Stel je namelijk voor dat je auto 250 keer sneller kan reageren dan jij. Bij een snelheid van 100 km/u betekent dat een reactieafstand van 30 meter, voordat je op de rem trapt. Met een reactietijd van 1 milliseconde ben je echter slechts een paar centimeter verder gerold…

Kort gezegd maakt de lage latency van 5G realtime reactie mogelijk. Dit is bijvoorbeeld ook van belang voor toepassingen als Virtual Reality, telesurgery (oftewel het op afstand opereren) en (realtime) vertaling. In het volgende artikel bespreken we een aantal IoT-toepassingen die mogelijk gemaakt worden door 5G.

Tot slot nog een paar voordelen van 5G

Snelheid: de snelheid in het 5G-netwerk kan oplopen tot 10 Gbps. Ter vergelijking: de downloadsnelheid van 4G ligt tussen de 100 Mbps en 1 Gbps.

Bandbreedte: bandbreedte is de capaciteit die beschikbaar is voor gebruik bij gegevensoverdracht. Het nieuwe netwerk heeft de capaciteit om grotere hoeveelheden gegevens te vervoeren.

Dekking: het feit dat er meer en hogere frequenties worden gebruikt, zorgt voor een betere dekking en beter bereik. Het resultaat is gegarandeerde beschikbaarheid van het signaal.

Netwerkcapaciteit: op 5G kunnen we een miljoen apparaten per vierkante kilometer aansluiten. Die netwerkcapaciteit is honderd keer groter dan nu.

Energie: het nieuwe netwerk is veel efficiënter wat betreft energieverbruik dan 4G. Het 5G-netwerk kan het huidige energieverbruik zelfs met wel 20 procent verlagen.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

De uitrol van 5G in Nederland vraagt gezamenlijke actie
“6G wordt alomtegenwoordig, draadloos en slim”
De keten van slimme oplossingen: sensoren, IoT,  Big Data en AI

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: