078-2034021 algemeen@3bplus.nl

Artificial Intelligence wordt (te) vaak als blank geportretteerd

Onderzoekers van de Cambridge University (via Knack) menen dat de hoogtechnologische toekomst in films overwegend wit wordt afgeschilderd.

Artificial Intelligence is blank

Het gaat dan bijvoorbeeld om de stemmen van robot of virtuele assistenten, die vrijwel steevast in worden gesproken door blanke mensen. Maar ook wanneer Artificial Intelligence (AI) in films daadwerkelijk wordt afgebeeld als robot blijft bovenstaande beeld gehandhaafd. De onderzoekers noemen bijvoorbeeld Terminator, Blade Runner en Ex Machina als voorbeelden. De meeste robots in films worden gespeeld door witte acteurs. Daarnaast krijgen robots van metaal of plastic witte kenmerken mee.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

De huidige staat van artificial intelligence

“AI moet gedekoloniseerd worden”

Doordat er vrijwel altijd voor blanke (stem)acteurs gekozen wordt, lijkt het alsof mensen met een andere huidskleur nauwelijks een rol spelen in die hoogtechnologische toekomst. De onderzoekers menen dat het huidige beeld geen post-raciale toekomst laat zien, maar een toekomst waarin mensen van kleur eenvoudigweg worden gewist. Zij pleiten er zodoende voor om Artificial Intelligence (en allerlei andere futuristische technologie) te ‘dekoloniseren’.

Een intelligente machine = wit

Men kiest bewust voor de term ‘dekoloniseren’: de onderzoekers stellen dat AI overwegend beschikt kenmerken die in het verleden ‘kolonialisme en segregatie hebben gerechtvaardigd’, zoals superieure intelligentie, professionaliteit en macht. De (westerse) samenleving heeft deze kenmerken eeuwenlang geassocieerd met blanke Europeanen. Zodoende is het logisch dat zij bij een intelligente machine aan een witte machine denken.

Het kan echter nog wel even duren voordat we op dit gebied verandering zien. We zien het namelijk ook gewoon in ons dagelijks leven. Ook daar klinkt AI-technologie (vaak) blank. Denk maar aan de virtuele assistent op je slimme speakers of smartphone.

Nog een gevaar van Artificial Intelligence

We lichten tot slot graag nog een gevaar van AI uit. Er kan echter ook een hoop misgaan wanneer we AI inzetten. Zo blijkt bijvoorbeeld wel uit de toeslagenaffaire.

Wanneer AI wordt ingezet om belangrijke beslissingen te nemen, is het zaak te zorgen voor ethische AI. Het gaat bij ethische AI onder meer om het voorkomen van bias. Wanneer de data (waarmee het AI-systeem getraind wordt) biased is, bestaat de kans op discriminatie. Denk maar aan data die vooroordelen over geslacht of afkomst in zich draagt. Wanneer het AI-systeem met die data getraind wordt, dan zal het systeem die vooroordelen meewegen in zijn beslissingen.

Ook belangrijk voor ethische AI is het zorgen voor transparantie van beslissingen. Het is niet alleen belangrijk om de output te monitoren, maar ook exact te weten hoe je AI-systeem tot zijn beslissingen en voorspellingen komt. Het probleem is dat het vaak enorm troebel is hoe het systeem tot zijn beslissingen komt; de zogenoemde black box. Het is echter cruciaal om te kunnen uitleggen hoe je AI-model werkt, of nog beter: gebruik te maken van transparante en verklaarbare algoritmen. Op die manier kunnen we allemaal profiteren van de voordelen van AI.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Artificial Intelligence maakt versnelde corona-screening mogelijk
Een verbod op volledig autonome wapensystemen; killer robots?
Artificial Intelligence (AI) in het bedrijfsleven: de stand van zaken
Artificial Intelligence bepaalt het energieverbruik van een woning

nl_NLNederlands