078-2034021 [email protected]

Onderzoekers van de Cambridge University (via Knack) menen dat de hoogtechnologische toekomst in films overwegend wit wordt afgeschilderd.

Artificial Intelligence is blank

Het gaat dan bijvoorbeeld om de stemmen van robot of virtuele assistenten, die vrijwel steevast in worden gesproken door blanke mensen. Maar ook wanneer Artificial Intelligence (AI) in films daadwerkelijk wordt afgebeeld als robot blijft bovenstaande beeld gehandhaafd. De onderzoekers noemen bijvoorbeeld Terminator, Blade Runner en Ex Machina als voorbeelden. De meeste robots in films worden gespeeld door witte acteurs. Daarnaast krijgen robots van metaal of plastic witte kenmerken mee.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Computervisie, natuurlijke taalverwerking, robotica en collaboratieve systemen - onderzoek AI

“AI moet gedekoloniseerd worden”

Doordat er vrijwel altijd voor blanke (stem)acteurs gekozen wordt, lijkt het alsof mensen met een andere huidskleur nauwelijks een rol spelen in die hoogtechnologische toekomst. De onderzoekers menen dat het huidige beeld geen post-raciale toekomst laat zien, maar een toekomst waarin mensen van kleur eenvoudigweg worden gewist. Zij pleiten er zodoende voor om Artificial Intelligence (en allerlei andere futuristische technologie) te ‘dekoloniseren’.

Een intelligente machine = wit

Men kiest bewust voor de term ‘dekoloniseren’: de onderzoekers stellen dat AI overwegend beschikt kenmerken die in het verleden ‘kolonialisme en segregatie hebben gerechtvaardigd’, zoals superieure intelligentie, professionaliteit en macht. De (westerse) samenleving heeft deze kenmerken eeuwenlang geassocieerd met blanke Europeanen. Zodoende is het logisch dat zij bij een intelligente machine aan een witte machine denken.

Het kan echter nog wel even duren voordat we op dit gebied verandering zien. We zien het namelijk ook gewoon in ons dagelijks leven. Ook daar klinkt AI-technologie (vaak) blank. Denk maar aan de virtuele assistent op je slimme speakers of smartphone.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Artificial Intelligence maakt versnelde corona-screening mogelijk
Een verbod op volledig autonome wapensystemen; killer robots?
Artificial Intelligence (AI) in het bedrijfsleven: de stand van zaken
Artificial Intelligence bepaalt het energieverbruik van een woning

Share This