Haal meer uit je IoT-toepassingen met Artificial Intelligence (AI)

Data is het nieuwe goud… mits je die data ook echt kunt gebruiken! Data wordt pas interessant als je deze kunt analyseren. Alleen dan heb je namelijk wat aan die berg data die je Internet of Things-apparaten voor je verzameld hebben.

Maar eerst een korte definitie van Internet of Things

Het Internet of Things is een netwerk van met het internet verbonden apparaten. Het IoT laat ook apparaten zonder (computer)scherm met elkaar communiceren. Door apparaten met het internet te verbinden, kunnen ze gegevens ontvangen én versturen. IoT-apparaten verzamelen data met sensoren. Je kunt sensoren nog het beste vergelijken met onze zintuigen. Sensoren kunnen allerlei informatie verzamelen, zoals over beweging en geluid. Door deze data te verzamelen, heb je de beschikking over concrete, feitelijke informatie, waarmee je kunt vergelijken, rekenen, voorspellen en controleren.

Het Artificial Intelligence of Things (AIoT)

Om de grote hoeveelheid data van het IoT (zo snel mogelijk en nauwkeurig!) te analyseren, zijn er geavanceerde technologieën nodig, zoals Artificial Intelligence (AI). Met AI is het mogelijk om de data te verkennen, en om verbanden en patronen te ontdekken. Daarmee worden IoT-gegevens omgezet in nuttige informatie, waarmee je betere beslissingen kunt nemen. AI gaat immers om het doen van voorspellingen en daarbij onzekerheid bij het maken beslissingen te reduceren.

De combinatie van AI-technologie met IoT-infrastructuur wordt ook wel eens het Artificial Intelligence of Things (AIoT) genoemd. Het doel van AIoT is onder meer om de inzet van IoT efficiënter te maken, mens-machine-interacties te verbeteren en data-analyse naar een hoger plan te tillen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

tablet artificial intelligence ai smart home huis woning

Maximaal rendement uit het IoT met AI

Een onderzoek van Intel, SAS en Deliotte (via IoT Journaal) laat zien dat AI inderdaad onmisbaar blijkt om maximaal rendement uit IoT-toepassingen te halen. Deze conclusie is gebaseerd door naar 450 business leaders te kijken. Deze deelnemers stellen dat het nagenoeg onmogelijk is om optimale resultaten te bereiken zonder de inzet van AI-technologie. Zonder AI is het volgens hen gewoonweg niet mogelijk om de verzamelde data te analyseren én in te zetten.

Het onderzoek gaat ook dieper in op de manieren waarop die geanalyseerde data dan kan worden ingezet. Met andere woorden: waarom is het waardevol om je data door AI te laten analyseren? Er zijn twee duidelijke voordelen: 1) het versnellen van operationele processen, en 2) het sneller reageren op risico’s en incidenten. Organisaties die geen gebruik maken van AI, presteren minder goed op deze indicatoren.

Natuurlijk kunnen mensen de door het IoT verzamelde data ook analyseren. Dat duurt alleen veel langer… Terwijl snelheid juist onmisbaar is! Denk maar eens aan voorspellend onderhoud. Je wilt het meteen weten als een machine de geest dreigt te geven en niet pas over vijf dagen.

Uitbreiding van de keten van het AIoT

In de toekomst kunnen er nog veel meer elementen aan de keten van het AIoT toegevoegd worden, zoals Augmented Reality (AR). Gelukkig is het voor oplossingen die vragen om real-time analyse slechts een kwestie van tijd voordat ze kunnen profiteren van de voordelen van 5G!

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Wat is IoT (Internet of Things): een introductie
De Internet of Things-toepassingen van 5G
Smart Industry met IoT (Internet of Things)

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: