Duurzaamheidsuitdagingen in de telecomsector

De wereld worstelt nog steeds met de uitbraak van het coronavirus. Gelukkig worden er allerlei slimme oplossingen gevonden voor de bijbehorende problemen. Neem bijvoorbeeld: social distancing met behulp van sensoren en behoud van je privacy. Voorbeelden als deze tonen aan dat het juist nu tijd is om innovatief te zijn. Dat geldt ook op het gebied van duurzaamheid!

Duurzaamheid, juist nu!

Maar waarom zou je duurzaamheid binnen je bedrijf op dit moment belangrijk vinden? Het korte antwoord is dat de planeet kampt met een tekort aan hulpbronnen, verslechterde ecosystemen en hogere concentraties broeikasgassen. Doorgaan op dezelfde voet is simpelweg geen optie: de grenzen van onze planeet zijn bereikt. De uitbraak van het coronavirus biedt een mooie kans voor bedrijven om nieuwe manieren van denken te definiëren en te verankeren in hun operationele werkwijzen en besluitvorming.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

groen duurzaamheid laptop technologie

Uitdagingen voor telecom

In een artikel op Dutch IT Channel lezen we over de uitdagingen op het gebied van duurzaamheid voor de telecomsector. De telecomsector is de afgelopen decennia zeer snel gegroeid. Die snelle groei brengt echter wel uitdagingen op het gebied van duurzaamheid met zich mee.

Verhoogd energieverbruik

Het gaat dan bijvoorbeeld om een verhoogd energieverbruik als gevolg van toegenomen data en toeleveringsketens. Dat heeft natuurlijk alles te maken met Internet of Things-apparaten en -netwerken, die een grote hoeveelheden data produceren en verzenden. In 2025 kan als gevolg van de toenemende data, 20% van de wereldwijde elektriciteit worden verbruikt door de telecomsector.

E-waste

Een tweede uitdaging op het gebied van duurzaamheid in de telecomsector is elektronisch afval, ook wel e-waste genoemd. E-waste is afval dat bestaat uit elektrische apparaten, die defect zijn of niet verkocht worden. E-waste is als een van de snelst groeiende afvalstromen in de Europese Unie. Naar verwachting gaat het in 2020 om meer dan 12 miljoen ton afval.

Wat is de oplossing?

Hoe met de telecomsector deze uitdagingen het hoofd bieden? Gelukkig bieden het IoT en 5G ook een groot potentieel voor energiebesparing. Denk maar eens aan allerlei smart city-oplossingen. Om die te realiseren, is er echter wel sterkte betrokkenheid en samenwerking binnen de telecomsector nodig.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Europese Commissie presenteert strategie voor waterstofenergie
Op zoek naar duurzame alternatieven voor biomassa
Wat is het stikstofprobleem en wat zijn de gevaren?
Wat is waterstofenergieopslag en wat zijn de toepassingen?

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: