Domotica in het kort: van definitie tot voordelen

Domotica: dit is alles dat je moet weten over domotica

In dit artikel bespreken we domotica, ook wel huistechnologie en huisautomatisering genoemd. We geven een definitie en een aantal voorbeelden. Ook gaan we in op het doel van huistechnologie. Waarom wordt het toegepast? Tot slot bespreken we het verschil met smart homes.

Wat is domotica: een definitie en een aantal voorbeelden

Domotica (ook wel huistechnologie en huisautomatisering genoemd) is de inzet van technologie om allerlei dingen in en om het huis te automatiseren. Denk aan de thermostaat en de verlichting in een woning, die op afstand bediend kunnen worden. Vaak wordt bij dit soort toepassingen specifiek gedacht aan ouderen, maar eigenlijk kan iedereen baat hebben bij huisautomatisering.

Om onze definitie van huisautomatisering wat verder te verduidelijken, zetten we graag wat voorbeelden voor je op een rijtje.

Slimme apparaten (thermostaat, raamdecoratie, medicijndoos)

Dwaaldetectie

Alarmknoppen

Beeldbellen

Elektronische sloten

Trackers

Wat is het doel van domotica: zorgen voor een comfortabel leven

Het doel van de inzet van huisautomatisering is om het leven comfortabeler te maken. Het doel van het toepassen van huistechnologie is het vereenvoudigen en soms zelfs automatiseren van allerlei dagelijkse activiteiten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het van een afstand bedienen van lampen, het vergrendelen van de deur en het wijzigen van de thermostaat.

Wat is het doel van domotica: (gevoelens van) veiligheid vergroten

Door met huisautomatisering de omgeving en de persoon zelf te monitoren en managen, kunnen mensen zo veilig mogelijk leven in hun eigen huis. Huistechnologie verbetert de veiligheid, doordat gezondheidsrisico’s of problemen (tijdig) opgemerkt en gerapporteerd kunnen worden. Denk hierbij ook aan beveiligingsmiddelen, zoals alarmen, sloten en camera’s.

Wat is het doel van domotica: langer thuis blijven wonen

Door allerlei dagelijkse activiteiten te automatiseren, en de gezondheid en de omgeving te monitoren, kan huisautomatisering mensen met een zorgvraag helpen om langer thuis te kunnen blijven wonen. Denk maar eens aan oplossingen als branddetectie, personeelsalarmering, sleuteloplossingen, automatische verlichting en zorg op afstand.

Wat is het doel van domotica: ontlasten van (mantel)zorgers

De implementatie van huistechnologie kent ook voordelen voor de zorg, zoals een kostenbesparing mee die niet ten koste gaat van de gezondheid en veiligheid van de hulpbehoevende. Ook zijn zorgprofessionals dankzij beeldbellen bijvoorbeeld in staat veel meer mensen in een kortere tijd bij te staan.

Ook voor mantelzorgers kan de implementatie van huistechnologie bij hun geliefde een grote impact hebben. Veel technologische hulpmiddelen hebben een grote impact op de zelfredzaamheid van de bewoner. Ook is het voor mantelzorgers natuurlijk een geruststellend idee dat hun geliefde comfortabel en veilig is. Belangrijk daarbij is dat huisautomatisering te allen tijden aanwezig is.

Wat is het verschil tussen domotica en smart homes?

Als mensen het over huisautomatisering hebben, spreken ze ook wel eens over smart homes. De nadruk in smart homes ligt echter op slimme technologie, die mogelijk wordt gemaakt met het Internet of Things (IoT) én Artificial Intelligence (AI). De scheidslijn tussen huisautomatisering en smart homes is dun, maar als je toch graag onderscheid wilt maken, kun je een indeling in generaties huistechnologie aanhouden:

  1. De eerste generatie huistechnologie bestaat uit inmiddels vrij simpele technologische hulpmiddelen, zoals trapliften en armbanden met alarmknop.
  2. De tweede generatie huistechnologie omvat middelen die gebruik maken van slimme communicatietechniek en internet. Denk aan bewegingsmonitoring en valdetectie.
  3. Aan de derde generatie huistechnologie is via het IoT en AI echte intelligentie toegevoegd. We spreken daarom over slimme oplossingen.

Domotica behoort tot de tweede generatie huistechnologie. Smart homes behoren tot de derde generatie huistechnologie. Vanuit een huidige verbonden thuisomgeving (huisautomatisering), gaan we geleidelijk op weg naar echte intelligente huizen (smart homes).

Wat kan 3Bplus betekenen op het gebied van domotica?

Wil je meer weten over wat 3Bplus kan betekenen wat betreft huistechnologie? We hebben ons in de afgelopen jaren gespecialiseerd in de nieuwste innovaties op het gebied van slimme technologie, zoals in smart homes. Wij laten je graag de mogelijkheden en de voordelen zien. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: