De inzet van zorgrobots tijdens de coronacrisis

In een artikel in het FD wordt gekeken naar de inzet van ziekenhuisrobots. Robots in de zorg hebben hun nut bij verschillende taken al bewezen. Kunnen deze zorgrobots ook een rol spelen ten tijde van deze coronacrisis?

Voorbeelden van zorgrobots in de coronacrisis

In het artikel worden verschillende manieren genoemd om robots in de zorg in te zetten, bijvoorbeeld voor de desinfectie van zorginstellingen en het testen van mensen op het virus. Aangezien we ondanks allerlei voorzorgsmaatregelen toch nooit kunnen garanderen dat medewerkers niet besmet raken, is elke taak die een robot over kan nemen winst!

We zetten een aantal van de zorgtaken waarbij robots ingezet kunnen worden op een rijtje:

  • In China wordt een robot ingezet die met een stethoscoop organen kan beluisteren, speekselmonsters kan afnemen, de temperatuur kan opnemen en echo’s kan maken. Omdat de robot is uitgerust met microfoons en camera’s kunnen menselijke dokteren meeluisteren en meekijken.
  • Of neem een simpelere robots uitgerust met een scherm, die via een videoverbinding artsen met hun patiënten laten spreken.
  • Een ander voorbeeld: robots die patiënten wat te drinken kunnen brengen. Op die manier kunnen er wederom fysieke contactmomenten vermeden worden.
  • Robots kunnen ook een rol spelen op het gebied van reiniging. Zo worden er in Denemarken desinfectierobots ontwikkeld, die onder meer patiëntenkamers en operatiekamers kunnen desinfecteren. De robots werken autonoom. Dat betekent dat ze geheel zelfstandig door de zorginstelling kunnen navigeren en zelfs de lift kunnen nemen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

zorg robot gezondheidszorg

De inzet van zorgrobots in Nederland

Op dit moment worden robots in Nederland in de zorg vooral ingezet als sociale robots in de langdurige zorg en bij ondersteuning tijdens de revalidatie. Erg wijdverspreid is het gebruik van robots in de zorg echter nog niet. De inzet van robots in de zorg krijgt met de uitbraak van het coronavirus een grote impuls. We hopen dat we ook na de crisis blijven nadenken over de inzet van robots. Gelukkig heeft inmiddels bijna 60 procent van de Nederlanders vertrouwen in zorgrobots. Mensen zien vooral het nut van robots bij revalidatie, als sociale robot of in de thuiszorg. Als voordelen van zorgrobots zien zij onder meer hulp bij fysiek zware of monotone arbeid, evenals tijdsbesparing en automatisering van taken om het dagelijks leven te vereenvoudigen.

Wat is een robot?

Een robot is een combinatie van Artificial Intelligence (AI), een werkend lichaam en sensoren. Bij de mens halen ogen, oren en huid signalen uit de omgeving, zoals de gloed van een kampvuur of het getik van vallende regendruppels. Mensen gebruiken deze signalen om actie te ondernemen: een vonk te ontwijken of een paraplu open te klappen. Om volledig te kunnen functioneren, hebben robots naast een kunstmatig brein ook een lichaam en sensoren nodig. Het doel is om robots te maken die beslissingen maken op basis van wat ze aftasten om hen heen – robots, die de kracht hebben die nodig is om een deur open te duwen of die erachter kunnen komen hoe ze zorgvuldig op een gladde stoep stappen. Uiteindelijk kunnen dergelijke robots werken als mensen, ook in de zorg.

Andere toepassingen van AI in de zorg

Robots zijn echter niet de enige toepassing van AI in de zorg. We schreven laatst bijvoorbeeld een serie artikel over wearables: draagbare (verbonden) technologie. We kunnen wearables onder meer inzetten om patiënten op afstand te monitoren. Bloeddruk, hartslag, glucoseniveaus, oxygenatie en nog veel waarden meer kunnen dankzij draagbare medische apparatuur op afstand worden gecontroleerd. Ook kunnen de juiste instanties gewaarschuwd worden als er iets misgaat of mis dreigt te gaan. En nog een laatste voorbeeld van AI in de zorg: beeldanalyse. Beeldanalyse door artsen is erg tijdrovend. AI kan echter razendsnel honderdduizenden afbeeldingen analyseren en specifieke patronen of afwijkingen in de pixels identificeren. Door het systeem te trainen met grote hoeveelheden data kan het systeem tot beslissingen of inzichten komen, bijvoorbeeld om aandoeningen te identificeren; van botbreuken tot longontsteking en kanker.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Robot met sensorhuid kan anticiperen op zijn omgeving
Waarom we moeten investeren in AI (voor de zorg)
Het positieve effect van robothuisdieren?
E-health: Een overzicht van nieuwe technologie in de zorg

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: