Kenmerkend voor 5G (de vijfde generatie mobiele netwerken) zijn de hoge snelheid, de lage latency en de betrouwbaarheid. Het is voor velen dan ook de gedroomde netwerkinfrastructuur voor grote (Industrial) Internet of Things-oplossingen.
Juist omdat 5G verschillende sectoren drastisch zal veranderen, moeten we waakzaam zijn voor cybersecurity en andere veiligheidsrisico’s – waaronder onze privacy. Sterker nog: de integriteit en beschikbaarheid van 5G-netwerken zijn een kwestie van nationale veiligheid. Dit stelt de EU in ieder geval in een nieuw rapport (via AG Connect) over kwetsbaarheden die kunnen ontstaan door de implementatie van 5G. In het rapport is bijvoorbeeld te lezen dat de 5G-infrastructuur aanvallers meer mogelijkheden geeft om toe te slaan.
Met het rapport hopen de EU-lidstaten de security van 5G-netwerken meer solide te maken voor de lange termijn. De belangrijkste aanbeveling is om goed op te passen als leveranciers van buiten Europa worden ingeschakeld bij het realiseren en beheren van de 5G-netwerken. In het specifiek gaat het dan om bedrijven die banden met hun overheden hebben… De vrees bestaat namelijk dat (gevoelige) informatie via deze bedrijven bij hun regeringen terecht komt. De EU waarschuwt bedrijven zodoende goed te onderzoeken met wie ze in zee gaan. De EU komt later dit jaar nog met een toolbox die daarbij kan helpen.
Ondanks dat het rapport geen namen noemt, denkt de lezer natuurlijk meteen aan bedrijven als Huawai, dat het de afgelopen tijd behoorlijk zwaar te verduren kreeg. Dat is echter niet het enige bedrijf dat dit jaar negatief in het nieuws kwam naar aanleiding van vragen omtrent cybersecurity.
Zo ver is het in Nederland echter nog niet. Ondanks dat wij in ieder geval nog tot 2020 geduld moeten hebben voordat 5G zijn entree maakt, staan de ontwikkelingen natuurlijk niet stil. Gelukkig is daar de CISA (via IoTJournaal) die deze ontwikkelingen op de 5G-markt netjes samenvat in een infographic.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
De term 5G staat voor de vijfde generatie mobiele netwerken. Met mobiele netwerken wordt draadloos data verzonden en ontvangen. De nieuwe technologie bouwt voort op 4G: het is een uitbreiding of versnelling van wat 4G doet. Zo biedt het mobiele netwerk sneller internet, met een kleinere vertraging op veel meer apparaten.
5G zal bestaande diensten beter maken, maar ook geheel nieuwe diensten mogelijk maken. Het gaat dan om grote en complexe IoT-oplossingen zoals slimme fabrieken en zelfrijdende auto’s. Ook wat betreft capaciteit biedt 5G uitkomst: we kunnen straks wel een miljoen apparaten per vierkante kilometer aansluiten en dat is hard nodig, zodra allerlei (industriële) sensoren ook verbinding willen maken met het internet. Het 4G-netwerk is (qua snelheid, vertraging en capaciteit) niet toereikend voor dit soort toepassingen. Het nieuwe netwerk zal in eerste instantie echter vooral naast de huidige oplossingen bestaan.
Meer lezen over dit onderwerp?
Misschien vind je deze artikelen ook interessant.
“95 procent van alle datalekken is te voorkomen”
“6G wordt alomtegenwoordig, draadloos en slim”
Wat is IoT (Internet of Things): een introductie
De keten van slimme oplossingen: sensoren, IoT, Big Data en AI