078-2034021 [email protected]

Kenmerkend voor 5G (de vijfde generatie mobiele netwerken) zijn de hoge snelheid, de lage latency en de betrouwbaarheid. Het is voor velen dan ook de gedroomde netwerkinfrastructuur voor grote (Industrial) Internet of Things-oplossingen.

Juist omdat 5G verschillende sectoren drastisch zal veranderen, moeten we waakzaam zijn voor cybersecurity en andere veiligheidsrisico’s – waaronder onze privacy. Sterker nog: de integriteit en beschikbaarheid van 5G-netwerken zijn een kwestie van nationale veiligheid. Dit stelt de EU in ieder geval in een nieuw rapport (via AG Connect) over kwetsbaarheden die kunnen ontstaan door de implementatie van 5G. In het rapport is bijvoorbeeld te lezen dat de 5G-infrastructuur aanvallers meer mogelijkheden geeft om toe te slaan.

Pas op met wie je de 5G-zee ingaat!

Met het rapport hopen de EU-lidstaten de security van 5G-netwerken meer solide te maken voor de lange termijn. De belangrijkste aanbeveling is om goed op te passen als leveranciers van buiten Europa worden ingeschakeld bij het realiseren en beheren van de 5G-netwerken. In het specifiek gaat het dan om bedrijven die banden met hun overheden hebben… De vrees bestaat namelijk dat (gevoelige) informatie via deze bedrijven bij hun regeringen terecht komt. De EU waarschuwt bedrijven zodoende goed te onderzoeken met wie ze in zee gaan. De EU komt later dit jaar nog met een toolbox die daarbij kan helpen.

Ondanks dat het rapport geen namen noemt, denkt de lezer natuurlijk meteen aan bedrijven als Huawai, dat het de afgelopen tijd behoorlijk zwaar te verduren kreeg. Dat is echter niet het enige bedrijf dat dit jaar negatief in het nieuws kwam naar aanleiding van vragen omtrent cybersecurity.

De 5G-markt samengevat in een infographic

Zo ver is het in Nederland echter nog niet. Ondanks dat wij in ieder geval nog tot 2020 geduld moeten hebben voordat 5G zijn entree maakt, staan de ontwikkelingen natuurlijk niet stil. Gelukkig is daar de CISA (via IoTJournaal) die deze ontwikkelingen op de 5G-markt netjes samenvat in een infographic.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

5g marktpenetratie en risicofactoren infographic
Share This