In dit artikel kijken we naar de draadloze apparatuur die in de ouderenzorg ingezet wordt om continu de vitale waarden van patiënten te meten. We noemen deze apparaten ook medische wearables. Wearables worden steeds interessanter voor allerlei toepassingen in de ouderenzorg. En dat is met goede redeb! We zetten (via Emerce) een aantal voordelen op een rijtje.
Een ziekenhuisbezoek is vaak enorm belastend voor een oudere. Zeker wanneer ze (voor een nachtje) opgenomen moeten worden, kunnen de consequenties heftig zijn. Zo is de kans op een delier bijvoorbeeld zeer reëel, waardoor die ene nacht observatie resulteert in een wekenlange ziekenhuisopname. Zeker voor mensen met dementie is het enorm belangrijk hun dagelijkse routine zo min mogelijk te verstoren. Gelukkig wordt er tegenwoordig steeds vaker gekozen voor wearables.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Wearables worden gebruikt om informatie (op real-time basis) bij te houden. De draagbare apparaten kunnen bijvoorbeeld uitgerust worden met bewegingssensoren, die bijhouden hoeveel je dagelijks beweegt. Wearables kunnen de verzamelde data namelijk verzenden via het internet. Zodoende kunnen de apparaten dus verbinding maken met je bestaande apparaten, zoals computers en smartphones.
Wearables begonnen als handige gadgets die konden tellen hoeveel stappen je op een dag nam en hoeveel calorieën je verbrandde. Maar weinig mensen namen de draagbare apparaten heel serieus. Dat is tegenwoordig echter wel anders! Dat komt onder meer door toenemende interesse van consumenten naar hun eigen gezondheid. Wearables worden tegenwoordig niet alleen meer gebruikt door consumenten, maar ook aangeraden door artsen, bijvoorbeeld in de ouderenzorg.
De inzet van wearables in de zorg kent verschillende voordelen. Door te kiezen voor wearables kunnen we ouderen monitoren in hun eigen omgeving. Ook kan de monitoring continu plaatsvinden en zo lang als nodig voortgezet worden. Hierdoor kunnen ook (subtiele) aanwijzingen van dreigende problemen opgespoord worden. Sterker nog: wanneer de data wordt geanalyseerd met Artificial Intelligence (AI) is het zelfs mogelijk voorspellingen te doen en preventief in te grijpen.
Door continue (en in real-time) te meten, kun je dus beter anticiperen op mogelijke problemen. Daarnaast is het fijn dat wearables vaak meerdere waardes kunnen meten. Het is namelijk vaak enorm nuttig om deze databronnen te combineren. Zo is een zakkende bloeddruk in combinatie met een stijgende hartslag bijvoorbeeld een teken van problemen, terwijl de losse waardes niet zo veelzeggend zijn.
Dankzij medische wearables is het dus mogelijk om meer aandoeningen in een vroeg stadium op te sporen. Deze vroegtijdige signalering draagt bij aan de overgang van reactieve naar preventieve zorg.
Meer lezen over dit onderwerp?
Misschien vind je deze artikelen ook interessant:
Artificial Intelligence maakt versnelde corona-screening mogelijk
AI in de zorg: snelle MRI en accurate beoordeling prostaatkanker
Social distancing-technologie tijdens de coronacrisis
De inzet van technologie bij diagnose en behandeling van corona