De voordelen van medische wearables in de ouderenzorg

In dit artikel kijken we naar de draadloze apparatuur die in de ouderenzorg ingezet wordt om continu de vitale waarden van patiënten te meten. We noemen deze apparaten ook medische wearables. Wearables worden steeds interessanter voor allerlei toepassingen in de ouderenzorg. En dat is met goede redeb! We zetten (via Emerce) een aantal voordelen op een rijtje.

Van ziekenhuis naar zorg op afstand

Een ziekenhuisbezoek is vaak enorm belastend voor een oudere. Zeker wanneer ze (voor een nachtje) opgenomen moeten worden, kunnen de consequenties heftig zijn. Zo is de kans op een delier bijvoorbeeld zeer reëel, waardoor die ene nacht observatie resulteert in een wekenlange ziekenhuisopname. Zeker voor mensen met dementie is het enorm belangrijk hun dagelijkse routine zo min mogelijk te verstoren. Gelukkig wordt er tegenwoordig steeds vaker gekozen voor wearables.

40 procent Nederlanders staat open voor zorg op afstand.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

zorg gezondheidszorg smartphone smartwatch sportswatch e-health dokter arts wearable

Wat zijn wearables?

Wearables worden gebruikt om informatie (op real-time basis) bij te houden. De draagbare apparaten kunnen bijvoorbeeld uitgerust worden met bewegingssensoren, die bijhouden hoeveel je dagelijks beweegt. Wearables kunnen de verzamelde data namelijk verzenden via het internet. Zodoende kunnen de apparaten dus verbinding maken met je bestaande apparaten, zoals computers en smartphones.

Wearables in de zorg

Wearables begonnen als handige gadgets die konden tellen hoeveel stappen je op een dag nam en hoeveel calorieën je verbrandde. Maar weinig mensen namen de draagbare apparaten heel serieus. Dat is tegenwoordig echter wel anders! Dat komt onder meer door toenemende interesse van consumenten naar hun eigen gezondheid. Wearables worden tegenwoordig niet alleen meer gebruikt door consumenten, maar ook aangeraden door artsen, bijvoorbeeld in de ouderenzorg.

Bijna 60 procent heeft vertrouwen in zorgrobots.

Preventieve ouderenzorg

De inzet van wearables in de zorg kent verschillende voordelen. Door te kiezen voor wearables kunnen we ouderen monitoren in hun eigen omgeving. Ook kan de monitoring continu plaatsvinden en zo lang als nodig voortgezet worden. Hierdoor kunnen ook (subtiele) aanwijzingen van dreigende problemen opgespoord worden. Sterker nog: wanneer de data wordt geanalyseerd met Artificial Intelligence (AI) is het zelfs mogelijk voorspellingen te doen en preventief in te grijpen.

Datastromen combineren

Door continue (en in real-time) te meten, kun je dus beter anticiperen op mogelijke problemen. Daarnaast is het fijn dat wearables vaak meerdere waardes kunnen meten. Het is namelijk vaak enorm nuttig om deze databronnen te combineren. Zo is een zakkende bloeddruk in combinatie met een stijgende hartslag bijvoorbeeld een teken van problemen, terwijl de  losse waardes niet zo veelzeggend zijn.

Dankzij medische wearables is het dus mogelijk om meer aandoeningen in een vroeg stadium op te sporen. Deze vroegtijdige signalering draagt bij aan de overgang van reactieve naar preventieve zorg.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Artificial Intelligence maakt versnelde corona-screening mogelijk
AI in de zorg: snelle MRI en accurate beoordeling prostaatkanker
Social distancing-technologie tijdens de coronacrisis
De inzet van technologie bij diagnose en behandeling van corona

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: