Cybersecurity: hoe moeten we het 5G-netwerk beveiligen?

5G is de nieuwe standaard voor mobiele netwerken. 5G maakt een heleboel nieuwe toepassingen mogelijk. De vijfde generatie mobiele netwerken is namelijk sneller, stabieler en heeft meer capaciteit. De vraag is natuurlijk hoe we de komst van 5G in goede banen moeten leiden, ook op het gebied van cybersecurity. In een artikel op Techzine wordt ingegaan op dit onderwerp.

Waarom moeten we 5G beveiligen?

Er wordt al veel gesproken over de cybersecurity van 5G. Voordat we ingaan op manieren om dit netwerk te beveiligen, kijken we eerst naar de risico’s. Waarom moeten we de beveiliging van 5G serieus nemen? 5G gaat een grote rol spelen in het Internet of Things (IoT). Dat betekent veel meer dataverkeer. Aangezien het bij het IoT ook vaak om persoonsgegevens gaat, is het belangrijk om aandacht te besteden aan issues op het gebied van privacy. Het gaat daarbij niet alleen om privacy van burgers,  maar ook om de vertrouwelijkheid van gevoelige bedrijfs- en overheidsinformatie. 5G zal namelijk ook ingezet worden in cruciale sectoren zoals de financiële sector, de energievoorziening, de zorg en allerlei (industriële) controlesystemen.

Providers kunnen kwetsbare IoT-apparaten bij klanten detecteren.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

computers laptops tablet smartphones veilig veiligheid security cybersecurity privacy beveiliging ict

Eisen op het gebied cybersecurity

Het is dus essentieel dat 5G-technologie en het 5G-netwerk betrouwbaar zijn en hun beveiliging op orde hebben. Gelukkig worden cybersecurity en privacy steeds belangrijker geacht. We hebben namelijk al gezien hoe incidenten op deze gebieden de samenleving kunnen ontwrichten. Er worden zodoende regels en wetten ingevoerd, bijvoorbeeld over het gebruik van persoonsgegevens en het beveiligen van netwerk- en informatiesystemen. Ook telecomproviders en andere aanbieders van communicatienetwerken zijn gebonden aan vergelijkbare beveiligingseisen.

Kies voor vertrouwde leveranciers…

Naar die eisen is het echter nog wel een beetje zoeken. Er worden daartoe bijvoorbeeld werkgroepen en taskforces opgericht die risicoanalyses maken. Daaruit blijkt dat telecomaanbieders in het kader van 5G aanvullende beveiligingsmaatregelen moeten nemen. Ook is het advies om wat betreft aanbieders van (kritieke onderdelen van de) 5G-infrastructuur te kiezen voor vertrouwde leveranciers. Dat betekent dat er liever niet gekozen wordt voor leveranciers die onder invloed staan van ‘een staat, entiteit of persoon’ waarvan bekend is of vermoed wordt dat ze het communicatienetwerk willen ‘misbruiken of uit laten vallen’ dan wel ‘nauwe banden’ hebben met een dergelijke partij. Het gaat dan bijvoorbeeld om de vraag in zee te gaan met Chinese partijen als Huawei en ZTE.

De gevaren van 5G volgens een Europees security-onderzoek.

En houd je eigen ICT op orde

Maar hoe zit dat met Nederlandse ondernemingen in het buitenland actief zijn? En daar (onbewust) gebruikmaken van 5G-provider die wel werkt met Huawei-onderdelen? Het is voor deze internationaal opererende ondernemingen zodoende alleen maar belangrijker geworden om hun ICT adequaat te beveiligen. Met andere woorden: hun beveiligingsbeleid zal ook passend moeten zijn in het nieuwe 5G-tijdperk.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Hackers richten zich steeds meer op thuiswerkers en IoT-apparaten
Wat is een honeypot en wat is de rol ervan in cybersecurity?
Van cybersecurity naar cyberveerkracht met Artificial Intelligence
Dit staat de veiligheid van het Internet of Things (IoT) in de weg

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: