Sensoren: definitie, werking en meer over sensoren

Sensoren: dit is alles dat je moet weten over (slimme) sensoren

In dit artikel gaan we in op sensoren. Wat zijn het precies en hoe werken ze? We hebben in het bijzonder aandacht voor de slimme sensor, die je bijvoorbeeld vindt in slimme apparaten in smart homes.

Wat zijn sensoren: een korte definitie van de term

Een sensor is een contact dat autonoom reageert op zijn omgeving zonder aangeraakt te hoeven worden. Er zijn allerlei verschillende soorten, zoals lichtsensoren, temperatuursensoren, kantelsensoren en nog veel meer soorten. Dat betekent dat je sensoren op allerlei manieren kunt toepassen. Denk maar aan een sensor die reageert op beweging: als er geen beweging is, gaat het licht niet aan.

Wat doen sensoren: het uitvoeren van allerlei metingen

Je kunt sensoren vergelijken met onze zintuigen. Met een sensor wordt namelijk informatie verzameld, net zoals wij doen met onze ogen, neus en huid. Het gaat dan bijvoorbeeld om informatie over de omgeving van de sensor en de manier waarop deze gebruikt wordt. Sensoren verrichten dus metingen en dat levert concrete data op. Met die kun je vervolgens vergelijken, rekenen, voorspellen en controleren. Meten is immers weten.

Hoe werken sensoren: de werking ervan simpel uitgelegd

De gemeten sensordata wordt omgezet in een elektrisch signaal. Dat geldt voor metingen van allerlei verschillende waardes, zoals dus temperatuur, licht, geluid en beweging. Deze signalen worden vervolgens doorgegeven via een interface die ze omzet in een binaire code die een computer kan verwerken. De computer zet dat signaal ten slotte weer om in zinvolle informatie voor de gebruiker, bijvoorbeeld in een grafiek of tabel, of in een autonome actie – daarover straks meer.

netwerk connectiviteit iot internet of things verbonden connected code wifi

Sensoren verzamelen data… en wat gebeurt er dan mee?

De verzamelde sensordata bevat een schat aan informatie. Om daar toegang tot te krijgen, moeten we de data eerst echter nog wel analyseren. Data-analyse kan heel eenvoudig zijn, zoals het controleren of de temperatuurwaarde binnen een acceptabel bereik ligt. Of complex, zoals het gebruik van Artificial Intelligence (AI) om in een camerafeed indringers in een woning te identificeren.

Van sensoren naar slimme apparaten en autonome acties

De geanalyseerde data kan vervolgens ingezet worden om de gebruiker te helpen, bijvoorbeeld door hem informatie te geven óf door autonoom een actie uit te voeren. In dat geval spreken we van slimme sensoroplossingen of Internet of Things-apparaten. Dat zijn apparaten die met elkaar communiceren en zelf acties ondernemen zonder dat de gebruiker hiermee bezig hoeft te zijn. Een voorbeeld: in plaats van te wachten tot jij de temperatuur aanpast, kan je slimme thermostaat dit automatisch doen. Dankzij slimme apparaten kunnen we dus allerlei taken automatiseren.

Een zijsprongetje: wat is het verband tussen het IoT en sensoren?

Voordat we een voorbeeld van een slimme sensoroplossing geven, gaan we eerst nog wat dieper in op het verband tussen sensoren en slimme apparaten. Het Internet of Things (IoT) bestaat uit allerlei met het internet verbonden objecten. Deze apparaten verzamelen met hun sensoren allerlei gegevens, bijvoorbeeld over de manier waarop ze worden gebruikt en over de omgeving om hen heen. De apparaten van het IoT hebben een ingebouwde (draadloze) connectiviteit, zodat ze verbonden kunnen worden met het internet en de verzamelde (en eventueel geanalyseerde) data dus ook kunnen versturen.

Zonder sensoren geen slimme apparaten en oplossingen

Wordt een onderdeel in een machine niet te warm? Blijft een bloeddruk binnen een acceptabele range? De toepassingen voor sensoren in slimme (IoT-)apparaten zijn enorm. Wanneer er met grote regelmaat metingen uitgevoerd moeten worden en wanneer het van belang is dat deze metingen zo snel mogelijk doorgegeven worden, dan kan een sensoroplossing uitkomst bieden. Dat geldt bijvoorbeeld voor metingen van industriële machines, van luchtkwaliteit en van beweging in een seniorenwoning.

huis woning ouderen smart home slim huisautomatisering domotica ouderen

Smart homes als voorbeeld van de toepassing van slimme sensoren

Als voorbeeld van een slimme sensoroplossing noemen we smart homes. Smart homes zijn huizen waarin (slimme) technologie geïntegreerd is. Deze slimme technologie is uitgerust met sensoren, die het mogelijk maken om gebruikers- en omgevingsgegevens vastleggen. Het doel van smart homes is om activiteiten te vereenvoudigen en automatiseren, zoals het aandoen van lampen, het vergrendelen van de deur, het laten zakken van het zonnescherm en het wijzigen van de thermostaat. Andere toepassingen van slimme apparaten in woningen hebben bijvoorbeeld te maken met veiligheid en zorg.

Wat kunnen slimme sensoren in je smart home betekenen?

Stel je voor dat je in een smart home woont. Wanneer je de straat inrijdt, gaat de garagedeur automatisch open. Ook staat binnen de verwarming al lekker aan. Je slimme thermostaat kent je routine en sloeg een kwartiertje voordat je thuiskwam aan. Zodra je de hal binnenstapt, springt de verlichting aan. Je gaat zitten en werpt een blik op je smartwatch. Aangezien je gedurende de dag flink wat calorieën hebt verbrand, mag je best een pizza bestellen. Je ploft op de bank en vraagt je slimme speaker om te bellen. Voldaan ga je naar bed en als je de volgende ochtend wakker wordt, ruik je de koffie al. Toen je je wekker uitzette, ging je koffiezetapparaat namelijk meteen aan de slag. Ook werden de gordijnen geopend en kreeg je kat te eten. Even was je bang dat de melk op zou zijn, toen herinnerde je je dat je dankzij je slimme koelkast op tijd een nieuw pak besteld had.

Smart home sensoren zie je vooral terug bij ouderen

Hierboven beschreven we het ideaalbeeld van een smart home. Een woning die geheel geautomatiseerd zorgt voor gemak en comfort. Op dit moment worden veel smart home-toepassingen echter nog vooral gebruikt in de woningen van ouderen. Het gaat dan bijvoorbeeld om slimme sensoroplossingen die beweging van de bewoner monitoren. Staat een bewoner normaal gesproken rond 8 uur ’s ochtends op, maar is rond 10 uur nog geen beweging gesignaleerd door de sensoroplossing? Dan slaat de oplossing automatisch alarm. Het is ook mogelijk om bewegingssensoren te plaatsen in een slimme vloer, zodat een val meteen opgemerkt wordt.

Wat kan 3Bplus voor jouw bedrijf betekenen op het gebied van sensoren?

Wil je meer weten over wat 3Bplus kan betekenen op het gebied van (slimme) sensoroplossingen? We hebben ons in de afgelopen jaren gespecialiseerd in de nieuwste innovaties op het gebied van telecom én slimme sensortechnologie, zoals in smart homes. Wij laten je graag de mogelijkheden en de voordelen zien. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: