078-2034021 algemeen@3bplus.nl

Coronaproof met sensoren én oog voor onze privacy

Kunnen we onze omgeving coronaproof maken met sensoren én tegelijkertijd onze privacy waarborgen? Wij denken van wel! Het vraagt echter wel aandacht, en wetten en regels.

Onze omgeving coronaproof maken met sensoren

Vorige week zetten we in een artikel op een rijtje hoe technologie kan helpen om onze omgeving coronaproof te maken. Onder het kopje ‘meten is weten’ hadden we aandacht voor verschillende sensoroplossingen.

Hoe kunnen sensoren helpen bij het beheersbaar houden van de coronacrisis? Dat kan op velerlei manieren! We kunnen sensoren bijvoorbeeld inzetten om te meten hoeveel mensen ergens zijn. Ook kunnen sensoren meten in welke richting mensen bewegen én wanneer er zich teveel mensen op dezelfde plek bevinden. Met die data kunnen we gebieden afsluiten, schoonmaakploegen aansturen en het binnenklimaat optimaliseren.

Met sensoren kunnen we niet enkel locatiegegevens meten, we kunnen ook gegevens van mensen meten. De kans is bijvoorbeeld groot dat onze lichaamstemperatuur tijdens de coronacrisis vaker gemeten zal worden. Dat gebeurt dan bij aankomst op kantoor of op het vliegveld. Wanneer je verhoging of koorts hebt, wordt je naar huis gestuurd om uit te zieken.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

verrekijker privacy bespieden spioneren

Corona zet onze privacy onder druk

Laten we voorop stellen dat we de meerwaarde van de sensoroplossingen meteen zien! Dat de oplossingen voordelen kennen, betekent echter niet dat we niet kritisch mogen zijn, bijvoorbeeld over de gevaren voor onze privacy.

Dat privacy niet altijd genoeg aandacht krijgt, bleek bijvoorbeeld eerder al toen het kabinet zo snel mogelijk corona-apps wilde lanceren. Of neem de situatie waarin studenten gevolgd worden wanneer ze online tentamens maken.

Laten we ook nog even terugkeren naar het idee om de lichaamstemperatuur van werknemers te meten. In het Parool lezen we dat bedrijven vaak denken dat dit toegestaan is, omdat er geen gegevens worden opgeslagen en de temperatuur slechts wordt getoond. Toch blijkt het in de praktijk wat ingewikkelder: het blijkt een ernstige overtreding van de privacywet, zelfs als de werkgever toestemming heeft gekregen van de werknemer. Een werknemer kan zich immers onder druk gezet gevoeld hebben om toestemming te geven.

Ook het volgen van mensen om te zien of het niet te druk wordt bij de koffieautomaat is gevoeliger dan je denkt. Weet je als werknemer zeker dat je baas enkel de stromen mensen volgt en niet jou als individu? Of krijg je bij je functioneringsgesprek te horen dat je te lang op de wc zit?

Sensoren en de gevaren voor onze privacy

Voor de coronacrisis schreven we ook al eens over privacykwesties die ontstaan wanneer werkgevers sensoren inzetten. We zetten een aantal van deze kwesties nogmaals kort op een rijtje:

  • Weet je precies hoe veilig je werkgever de data bewaart? En hoe zit dat als data gedeeld moet worden? Bijvoorbeeld om verwerkt te worden? Verzenden, bewaren, verwerken; elke stap levert een extra risico op.
  • Mag een oud-werkgever data over een werknemer doorzetten naar diens nieuwe werkgever? Of misschien naar een zorgverzekeraar?
  • De inzet van sensoren kan mensen het gevoel geven de hele tijd in gaten gehouden te worden. Als je (het idee hebt dat je) baas je de hele tijd in de gaten houdt, kan dat stress opleveren. En dat is natuurlijk nadelig voor je welzijn.
  • In hoeverre mogen werknemers zelf bepalen of ze sensoren willen dragen? Hoeveel inspraak is wenselijk? Wat betekent dit voor het recht op zelfbeschikking? Kan een weigering leiden tot ontslag?

Helaas kunnen werkgevers nog niet altijd bevredigende antwoorden geven op bovenstaande privacyvraagstukken. Aangezien de inzet van sensoren op de werkvloer (vanwege de coronacrisis) alleen maar toe zal nemen, zijn die antwoorden echter wel hard nodig.

Natuurlijk willen we allemaal zo snel mogelijk weer aan het werk, maar dan het liefst wel met oog voor onze privacy!

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Cybersecurity in 2020: aandachtspunten voor bedrijven
Wat doe je met babbelzieke IoT in je huis?
FAQ over het Internet of Things (IoT)
De inzet van zorgrobots tijdens de coronacrisis

nl_NLNederlands