Internet: de toepassingen van managed dark fiber

Een internetverbinding is een basisvoorziening. We willen allemaal snel en stabiel internet, en hebben dat ook nodig, net als water, elektriciteit en verharde wegen. Het internet gaat een steeds belangrijkere rol in ons leven spelen. Veel bestaande toepassingen vragen steeds meer bandbreedte, en er komen steeds meer technologieën  en toepassingen op de markt die gebruik maken van het internet. Hiermee nemen ook de eisen die aan onze verbinding gesteld worden steeds verder toe.

Door al deze ontwikkelingen groeit de behoefte aan snel en betrouwbaar netwerk. Volgens Eurofiber speelt glasvezeltechnologie daarbij een cruciale rol. In deze whitepaper gaat het bedrijf specifiek in op managed dark fiber.

In die whitepaper lees je verschillende interessante use cases. Voordat we daarop ingaan eerst echter een definitie. Wat is (managed) dark fiber?

Wat is managed dark fiber?

We gebruiken de term dark fiber bij glasvezelnetwerken die nog niet in gebruik zijn genomen. We spreken daarbij ook wel eens over een onbelicht netwerk. Bij managed dark fiber is het netwerk wel in gebruik, maar zijn de gebruikers verantwoordelijk voor de belichtingsapparatuur waarmee data over de glasvezels verzonden wordt. Zodoende kan de afnemer van managed dark fiber zelf de omvang en snelheid van het dataverkeer bepalen.

Managed dark fiber moet je dus zelf nog met je eigen apparatuur belichten. Dat betekent dat je zelf kunt bepalen wat je met de verbinding doet, en welke toepassingen je erover laat lopen. Deze toepassingen kunnen zelf gecreëerd worden of van andere partijen afgenomen, zoals internettoegang. De bandbreedte wordt bepaald door de gebruikte apparatuur en kun je voortdurend aanpassen.

Tekst gaat verder onder de afbeeling.

netwerk connectiviteit iot internet of things verbonden connected code slimme stad smart city wifi 5g

Wat kun je met managed dark fiber?

In hun whitepaper vertelt Eurofiber ober de toepassing van managed dark fiber, bijvoorbeeld bij de Veiligheidsregio Utrecht. Zij zetten dark Fiber in waar veel bandbreedte nodig is, bijvoorbeeld voor de redundante verbindingen met datacenters. Dit maakt het mogelijk om bij een ramp prioriteit te geven aan bepaalde communicatiekanalen en de bandbreedte uit te breiden.

In een tweede voorbeeld van de toepassing van managed dark fiber wordt verteld over Smart City Rotterdam. Zoals we weten, maakt een slimme stad gebruik van slimme technologie om stedelijke uitdagingen aan te pakkenSlimme technologie vraagt om het verzamelen en uitwisselen van data, waarvoor digitale infrastructuur noodzakelijk is. Door te kiezen voor managed dark fiber krijgt de gemeente Rotterdam vrijheid om diensten en toepassingen toe te voegen of te wijzigen.

Meer lezen over aanverwante onderwerpen?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

“6G wordt alomtegenwoordig, draadloos en slim”
Het belang van de lage latency van 5G
Wat is 5G en wat is 5G niet?

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: