Het belang van internet: communicatie, informatie en meer

In deze serie artikelen kijken we naar het belang van internet. Voor veel mensen is een snelle internetverbinding een basisvoorziening geworden, net als water, elektriciteit en een verharde weg. Internet is belangrijk voor de mens, maar ook zeker voor het bedrijfsleven. Zonder deze voorziening is een woonhuis of bedrijf in de nabije toekomst niet meer berekend op de eisen die onze maatschappij en economie eraan stellen. In dit eerste artikel bespreken we het algemene belang van internet. In de vervolgartikelen kijken we respectievelijk naar het belang van internet voor bedrijven in de recreatie, hospitality en zorg. Ook bespreken we het nut van internet voor studentenhuisvestersTekst gaat verder onder de afbeelding.

Het belang van internet en communicatie

Het belang van internet – communicatie en informatie

Het internet heeft ervoor gezorgd dat mensen op een gemakkelijke en goedkope manier met elkaar kunnen communiceren, waar ter wereld men zich ook bevindt. Mensen kunnen ideeën uitwisselen, verkennen en delen, en sociale verbanden en netwerken onderhouden. De sociale interacties kunnen van onschatbare waarde zijn voor de ontwikkeling en versterking van zelfvertrouwen en sociale vaardigheden.

Het internet kan mensen helpen hun interesses te ontwikkelen en andere mensen met dezelfde interesses te vinden. Het kan ook helpen bij het verbreden van hun horizon door nieuwe ideeën te introduceren. Het internet heeft het aanzienlijk gemakkelijker gemaakt om informatie in alle vormen te vergaren en verspreiden. De brede en onmiddellijke beschikbaarheid hiervan maakt het voor iedereen mogelijk hun kennis te verbeteren. Daarbij kunnen mensen nieuwe theorieën of ideeën online zetten zonder dat er een papieren uitgever nodig is.

Het belang van internet – maatschappelijk nut

Internet heeft een enorm potentieel om het recht van vrijheid van meningsuiting en het recht op informatie te behalen. Het internet kan een toegankelijke en krachtige toolkit bieden voor het benadrukken van en reageren op problemen en oorzaken. Het internet kan worden gebruikt voor het organiseren van activiteiten, gebeurtenissen of groepen om problemen en meningen te uiten en een breder publiek zich er bewust van te laten worden.

Het belang van internet – leefbaarheid en duurzaamheid

Het internet maakt het ook mogelijk voor bedrijven om producten en diensten in binnen- en buitenland aan te bieden, en deze goedkoop en op grote schaal te adverteren. Sowieso kan het internet handel en economie verbeteren. Als ontwikkelingslanden de kloof in internetpenetratie zouden kunnen overbruggen zouden ze een grote toename zien in bbp-groei en productiviteit, en verbetering van gezondheidstoestand en onderwijskansen.

De mogelijkheden met breedbandinternet raken alle facetten van leefbaarheid en duurzaamheid. Zo biedt internet mogelijkheden voor thuiswerken, wordt het aantal gereden kilometers beperkt, en draagt het bij aan prettig wonen. Hierdoor wordt de balans tussen werk en privé flexibeler. Internet stimuleert hiernaast de economische ontwikkeling van het buitengebied en zorgt voor waarde verhoging van woningen en kantoren. 

Tot slot: een korte definitie van het internet

Internet is een afkorting voor Interconnected Networks, dat zoveel betekent als ‘aan elkaar verbonden netwerken’. Het internet is ook daadwerkelijk een netwerk van miljarden apparaten, verspreid over de hele wereld.

Een modem zorgt voor de verbinding met het internet. Zonder modem kun je niet internetten. Het apparaat vertaalt het signaal van je internetprovider naar informatie die je apparaat kan lezen. Als je meer apparaten wilt verbinden heb je daarnaast ook een router nodig. Het internetsignaal komt via het modem het huis binnen, waarna de router het verdeelt over de apparaten die je wilt verbinden.

Je kunt je apparaten op verschillende manieren verbinden, namelijk bekabeld of draadloos. Om bedraad verbinding te maken, sluit je ethernetkabels aan vanaf je modem naar je apparaat. Tegenwoordig bevatten veel modems of routers ook een wifizender die een draadloos netwerk in de lucht brengt.

Dit artikel is onderdeel van een serie.
Lees meer:
Deel 2 – Het belang van internet voor recreatie en hospitality 
Deel 3 – Het belang van internet voor de zorg 
Deel 4 – Het belang van internet voor studentenhuisvesters 
Infographic – Het belang van internet voor vier sectoren 
Bronnen – Bronnen 3Bplus artikelen internet

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: