Hoe werkt een Virtual Reality bril: zo werkt een VR-bril

Hoe werkt een Virtual Reality bril: de werking van een VR-bril

Hoe werkt een Virtual Reality bril? In dit artikel leggen we je uit hoe en VR-bril werkt. Eerst echter even een definitie. Want wat is VR ook alweer precies?

Hoe werkt een Virtual Reality bril: een definitie van VR

Virtual Reality (VR) creëert een virtuele wereld. Deze wereld kan zijn opgemaakt uit camerabeelden of uit computeranimaties. Je ziet die wereld door een head-mounted-display, een beeldscherm dat op het hoofd gedragen wordt. Bij VR gaat het vaak om een bril. Het is niet mogelijk om door de bril heen te kijken, in plaats van glazen zitten er namelijk beeldschermen in, die de virtuele wereld laten zien.

Hoe werkt een Virtual Reality bril: zo werkt 3D-zicht

Hoe werkt een Virtual Reality bril? Met VR is het mogelijk om beelden in drie dimensies te tonen. Zo krijgen voorwerpen en de omgeving diepte. Een VR-bril heeft twee lenzen die elk hetzelfde beeld weergeven, maar dan net een stukje verschoven – net als bij je ogen. Als deze technologie wordt gecombineerd met een hoge verversingssnelheid en een breed gezichtsveld dan krijgen je hersens het idee dat je in een driedimensionale omgeving zit.

Hoe werkt een Virtual Reality bril? Een antwoord op de vraag ‘hoe werkt een Virtual Reality bril’.

Hoe werkt een Virtual Reality bril: het gebruik van sensoren

Omdat je bewegingen worden gevolgd kun je in die virtuele 3D-wereld om je heen kijken, rondlopen en interacteren met objecten. Om dit te bereiken is een VR-bril uitgerust met sensoren, zoals een hoofdtracker die de oriëntatie van je gezichtsveld registreert. Dit zorgt ervoor dat het beeld meebeweegt als je naar boven, beneden of opzij kijkt, of de hoek van je hoofd verandert. Het beeld volgt dus altijd je blik, net zoals in de echte wereld.

Hoe werkt een Virtual Reality bril: bewegen in de wereld

De toepassing van sensoren houdt echter niet op bij het hoofd, vaak worden je handen (of zelfs benen) ook uitgerust met sensoren. Deze zitten bijvoorbeeld verwerkt in de controller. Door je handen uit te rusten met sensoren kun je ook daadwerkelijk interacteren met de virtuele wereld. Zo kun je een deur openen, een zwaard beethouden of een operatie uitvoeren.

Er zijn ook VR-systemen waarbij je de sensoren in de ruimte plaatst. Dat betekent dat je hele lichaam gevolgd wordt en het systeem dus ziet of je springt of bukt. Daarmee komt de noodzaak voor een traditionele controller te vervallen; de persoon wordt als het ware de controller.

Hoe werkt een Virtual Reality bril: de soorten brillen

Hoe werkt een Virtual Reality bril? Nu we deze vragen beantwoord hebben gaan we ten slotte nog in op de soorten brillen. Er zijn meerdere soorten VR-brillen. De simpelste uitvoering is een VR-houder voor je smartphone. Deze houders zijn van karton of plastic. Met dit type brillen kun je VR-filmpjes afspelen. Daarnaast zijn er VR-brillen met een eigen scherm. Deze kun je aansluiten op gameconsoles of een pc. De toepassingen van deze VR-brillen zijn veel groter. Je kunt er bijvoorbeeld ook op gamen. Ten slotte zijn er standalone-VR-brillen, waarvoor je ook geen pc nodig hebt. De technologie zit allemaal in de bril verwerkt.

Hoe werkt een Virtual Reality bril: wat kan 3Bplus betekenen?

Wil je meer weten over wat 3Bplus kan betekenen op het gebied van Virtual Reality of aanverwante technologie? We hebben ons in de afgelopen jaren gespecialiseerd in de nieuwste innovaties. Wij laten je graag de mogelijkheden en de voordelen zien. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: