Artificial Intelligence: wat zijn de toepassingen van Computer Vision?

Computer Vision (CV) helpt bedrijfsprocessen automatiseren. Ook kan het ons helpen bij het detecteren van specifieke objecten, gedrag of situaties. Met CV-toepassingen kunnen we tijd besparen en menselijke fouten elimineren. Computer Vision wordt ook ingezet bij innovaties zoals de autonome auto.

CV wordt in steeds meer sectoren toegepast, waaronder (land)bouw, automotive en zorg. In dit artikel geven we een aantal voorbeelden van Computer Vision-toepassingen.

Wil je eerst meer weten over wat Computer Vision precies is? In dit artikel geven we een definitie van CV

Consumentenmarkt

Wanneer Computer Vision wordt toegepast in consumentenproducten gaat het bijvoorbeeld om hulpmiddelen die ontworpen zijn om de toegankelijkheid te vergroten. We noemen apps die streepjescodes scannen en vervolgens de productnaam oplezen. Of wat te denken van toepassingen die een foto kunnen beschrijven, tekst kunnen voorlezen en nog veel meer. Ook zien we een toename van de toepassing van CV beveiliging, bijvoorbeeld van woningen – daarover later meer. Deze toepassingen kunnen mensen, voertuigen, dieren en nog veel meer herkennen. Daarbij kunnen eventueel ook gezichten herkend worden, zodat er onderscheid gemaakt kan worden tussen vrienden en vreemden.

Bedrijven

Robots uitgerust met CV, die in magazijnen worden gebruikt, kunnen nieuwe voorraad scannen en ontvangen, deze volgen en van plaats tot plaats vervoeren. Ze doen dat vaak efficiënter dan mensen. Ook gebruiken fabrikanten CV om dure machines te controleren op slijtage op bewegende onderdelen. Eenmaal gedetecteerd, stuurt de software een waarschuwing om het nodige onderhoud uit te voeren voordat er schade optreedt. We noemen dit ook wel voorspellend onderhoud. Als laatste voorbeeld noemen we een wasstraat, die het soort voertuig herkent, zodat de wasbeurt aangepast wordt, onder meer door de rollen te positioneren en zachter te wassen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

artificial intelligence ai oog computer vision

Ziekenhuis

Computer Vision wordt gebruikt om medische beelden te analyseren, bijvoorbeeld CT-scans. In het eenvoudigste geval kan CV de beeldkwaliteit verbeteren door ruis te filteren, het contrast te verbeteren en afbeeldingen te verscherpen. We kunnen CV echter ook inzetten om de inhoud van een beeld te identificeren, oftewel: om te diagnosticeren. Zeker wanneer het op aandoening als een beroerte aankomt, moet de diagnose snel en nauwkeurig gesteld worden. Gelukkig blijkt CV hier steeds beter toe in staat. Ten slotte noemen we een toepassing van Computer Vision bij behandelingen. Wanneer je een tumor nauwkeurig in beeld kunt brengen, kun je bijvoorbeeld nauwkeurig bestralen, zonder onnodige blootstelling van andere organen.

Revalidatie

Je kun CV ook inzetten bij een (thuis-)revalidatiesysteem. Het systeem maakt gebruik van een 3D-camera om de bewegingen van een patiënt die therapie ondergaat vast te leggen. Denk aan het meten en bijhouden van coördinatieniveau en reactievermogen. Ook kun je het systeem koppelen aan de bewegingen van een instructeur. De instructeur zal laten zien welke oefeningen een persoon moet doen. De camera volgt de bewegingen van een persoon en koppelt ze aan de bewegingen van de instructeur. De app laat vervolgens zien hoe nauwkeurig de oefeningen worden uitgevoerd om de effectiviteit en nauwkeurigheid van de training te vergroten.

Kwaliteitsinspectie

Computer Vision wordt veelvuldig ingezet voor kwaliteitscontrole bij geautomatiseerde productiesystemen, zoals aan de lopende band. Denk aan een farmaceutisch bedrijf dat wil controleren op kapotte of misvormde tabletten. Of neem een agrarisch bedrijf, waar CV de gewassen kan controleren op ziektes en andere schade. Dat kan in combinatie met een drone zelfs al wanneer de gewassen nog op het land staan. Daarnaast kan ook in de agrarische sector aan toepassingen aan de lopende band gedacht worden, bijvoorbeeld om groente of fruit te sorteren op vorm, formaat en kleur.

Verkeer

CV wordt gebruikt in autonome voertuigen, ook wel bekend als zelfrijdende auto’s. Hierbij worden camera’s op het dak geplaatst, waarbij ze met een gezichtsveld van 360 graden tot 250 meter ver kunnen kijken. De camera’s helpen bij het wisselen van rijstrook, het detecteren van obstakels op de weg, het lezen van verkeersborden en meer. Daarnaast kun je CV ook toepassen in de auto zelf, zo kan de auto zien of de bestuurder moe of afgeleid is. Ten slotte noemen we kentekenherkenning dat ingezet kan worden door politie en parkeerbeheer.

Veiligheid

Je ziet CV ook al veel terug in de beveiliging en bewaking. Deze systemen kunnen mensen detecteren en volgen, en vervolgens alarm slaan. Denk bij toepassingen bijvoorbeeld aan bouwplaatsen en windmolenparken. Meer geavanceerde systemen kunnen ook bepaalde incidenten en gevaren herkennen. Deze systemen kunnen op verschillende plekken ingezet worden, bijvoorbeeld ook in ziekenhuizen om (dwalende) patiënten te volgen. Het systeem waarschuwt vervolgens medisch personeel om de nodige acties te ondernemen.

Retail

Het is met Computer Vision ook mogelijk om mensen hun houding en uitdrukking te detecteren. Dat maakt het onder meer interessant voor de retail-sector. Naar welk schap kijken mensen? Hoe reageren ze op een reclame? Een andere toepassing in retail heeft te maken met het automatiseren van de kassa. Dankzij CV kunnen ook producten zonder code automatisch aangeslagen worden. Het systeem herkent het product aan de vorm en de kleur, hetgeen bijvoorbeeld ideaal is bij het afrekenen van groente en fruit.

Robotica

Als laatste voorbeeld van de toepassingen van Computer Vision noemen we robotica. Autofabrikanten gebruiken bijvoorbeeld veelvuldig robotarmen om voertuigen te bouwen. Met CV – zeker in 3D! – stellen we deze robots in staat om steeds nauwkeuriger te presteren. Meestal worden deze robots ingezet zonder dat daarbij mensen aanwezig mogen zijn. Dat zou immers gevaarlijke situaties op kunnen leveren. Dankzij Computer Vision kan de robot echter mensen herkennen, waardoor veilig samenwerken mogelijk wordt.

Neem voor meer informatie over verschillende Computer Vision-oplossingen gerust contact met ons op. We kunnen je bijvoorbeeld helpen met allerlei oplossingen op het gebied van kentekenherkenning, zoals doorrijderpreventie en parkeerbeheer.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Hoe werkt Computer Vision (CV)?
FAQ over Artificial Intelligence (AI)

Machine learning, neurale netwerken en deep learning uitgelegd
De keten van slimme oplossingen: sensoren, IoT, Big Data en AI

Bronnen

Skan AI
The Next Web
Content Era Tech Space

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: