7 tips om je wifinetwerk te beveiligen

Providers maken het je tegenwoordig heel gemakkelijk om een wifiverbinding op te zetten. Je maakt verbinding en kan zo het internet op! Jammer genoeg is het voor criminelen vaak bijna net zo gemakkelijk om toegang te krijgen tot je wifinetwerk… In dit artikel geven we je zeven tips om je wifinetwerk te beveiligen. Daarmee maak je het hackers al een stuk lastiger.

Verbinding maken met je router

Voor onze tips is het zaak verbinding te maken met je router. Je doet dat via een browser. Vaak is het zo simpel als het gateway IP-adres (bijvoorbeeld 192.168.1.1 of 192.168.2.1) in de adresbalk invullen. Kijk voor de exacte instructies voor jouw router in de meegeleverde handleiding.

1. Beveilig je netwerk met WPA of WPA2

Als je verbinding hebt gemaakt met je router, zet je encryptie aan. Je vindt dat vaak onder beveiligingsinstellingen of security. Er zijn verschillende encryptiemogelijkheden, zoals WEP en WPA. Omdat WEP niet veilig is, gebruik je bij voorkeur WPA, maar nog liever WPA2. Je kunt bij WPA2 vervolgens kiezen tussen twee encryptiemethoden, namelijk AES of TKIP. AES is hierbij de sterkste encryptiemethode.

2. Verander het wachtwoord en de gebruikersnaam

Als tweede tip bij het beveiligen van je wifinetwerk raden we aan om een toegangswachtwoord toe te voegen. Ook dat doe je door eerst verbinding te maken met je router. Staat er al een standaardwachtwoord ingevoerd? Verander deze dan. Deze standaardwachtwoorden zijn niet veilig. Datzelfde geldt voor de loginnaam, die vaak standaard iets als ‘admin’ is.

Lees meer: 11 tips om een sterk en veilig wachtwoord te maken

3. Geef je wifinetwerk een neutrale naam

Als op zoek gaat naar wifinetwerken, zie je een overzicht van alle beschikbare netwerken in de buurt. Deze netwerken hebben allemaal een naam, de SSID. Je doet er goed aan je wifinetwerk een neutrale naam te geven. Dus geen providernaam of eigen achternaam. Je verandert de naam van je netwerk ook weer door verbinding te maken met je router. Wanneer je de standaardnaam niet verandert, kunnen hackers vaak gemakkelijk achterhalen van wie een router is en van welke provider men klant is. Dat is gevaarlijk omdat ieder type router zijn eigen zwakheden heeft, zoals bijvoorbeeld een standaard fabriekswachtwoord. Ook is het een teken voor hackers: deze router is waarschijnlijk van iemand die de overige instellingen ook niet veranderd heeft.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

laptop computer internet wifi man werk

4. Voeg mac-adressen aan de router toe

Je wifinetwerk nog verder beveiligen, doe je door mac-adressen aan je router toe te voegen. Zo’n adres is een uniek identificatienummer voor de verschillende apparaten waarmee je verbinding maakt. Door Mac-adressen toe te voegen, kun je dus voorkomen dat niet-toevoegde apparaten verbinding maken met je netwerk.

5. Schakel WPS, UpnP en remote access uit

En dan onze vijfde tip om je wifinetwerk te beveiligen: schakel (voor zover mogelijk) WPS, UpnP en Remote Access uit. We leggen deze termen graag aan je uit. Met WPS maken je apparaten met één druk op de knop verbinding met wifi. Handig, maar ook gemakkelijk te misbruiken door hackers. Ook met UPnP kun je apparaten zonder lastige configuratie verbinden. Allebei hartstikke handig, maar ook gemakkelijk te misbruiken door hackers. Door remote access in te schakelen, kun je vanaf een externe locatie bij je routerinstellingen. Je zet daarmee je routerconfiguratie open voor internet. Ook dit is natuurlijk een beveiligingsrisico.

Lees meer: Met deze 8 tips zorg je voor sterke wifi thuis

6. Houd je router up-to-date

Het up-to-date houden van al je apparaten is enorm belangrijk. Door de nieuwste updates te installeren, weet je zeker dat je apparaten zo goed mogelijk beveiligd zijn. Fabrikanten repareren daarmee namelijk kwetsbaarheden en beveiligingslekken. Zorg er daarom voor dat je router altijd over de laatste updates beschikt.

7. Controleer de firewall van je router

En dan onze laatste tip wat betreft de routerinstellingen: controleer voor de zekerheid of de firewall van je router wel aanstaat. Gelukkig staat deze in de meeste gevallen deze automatisch aan, maar dat even controleren is altijd verstandig.

Wil je je wifinetwerk verbeteren of draadloos internet als dienst aanbieden aan je gasten of bezoekers? 3Bplus onderzoekt wat de beste opties zijn voor je organisatie en adviseert je welk wifinetwerk het beste aansluit bij je wensen en eisen. Ons aanbod op het gebied van zakelijk wifi strekt van onderzoek en advies tot en met implementatie en beheer. Neem gerust contact met ons op.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Wat is het verschil tussen een modem en router?
Wat zijn hotspots en wat zijn wifispots?
Het belang van internet bij je thuis
Wat zijn powerline adapters en hoe werken ze?

Mis nooit meer een artikel: volg ons op LinkedIn.

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: