078-2034021 algemeen@3bplus.nl

Kabinetsplannen om 5G-netwerken te beveiligen tegen misbruik

Hoe beveiligen we onze 5G-netwerken tegen spionage of misbruik? Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat komt hiertoe met extra eisen voor mobiele operators (via Tweakers). Mobiele operators moeten deze regels implementeren om de weerbaarheid en veiligheid van onze 5G-netwerken te vergroten.

Zo wil het kabinet 5G-netwerken beveiligen

Het kabinet heeft extra eisen op het gebied van veiligheid opgesteld voor aanbieders van mobiele telecomnetwerken. Met die regels wil men spionage en misbruik voorkomen. Het gaat om een conceptversie van de Regeling veiligheid en integriteit telecommunicatie.

In de regeling zijn 19 beveiligingsmaatregelen opgesteld. Het gaat dan bijvoorbeeld om eisen op het gebied van bewaking van de apparatuur en screening van mensen die toegang hebben tot de netwerken. Daarnaast noemen we het geautomatiseerd detecteren en deactiveren van kwaadaardige malware, en het voeren van een programma om het beveiligingsbewustzijn van beheerpersoneel te verhogen.

Lees meer: Wat weten we al over het effect van 5G op onze gezondheid?

Aanscherping van zorgplicht voor providers

Deze beveiligingsmaatregelen in de Regeling veiligheid en integriteit telecommunicatie vormen een aanscherping van de zorgplicht, zoals je die terugvindt in de Telecommunicatiewet. De regels komen voort uit door TNO opgestelde aanvullende technische en organisatorische maatregelen en zijn volgens het ministerie in lijn met de technische maatregelen zoals door de Europese Unie opgesteld. Om de regels samen te stellen, zijn ook netwerkaanbieders betrokken. Het is de bedoeling dat de maatregelen op 1 oktober 2022 zijn geïmplementeerd.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

netwerk connectiviteit iot internet of things verbonden connected code slimme stad smart city wifi 5g

5G-netwerken beveiligen is cruciaal

Waarom is het zo belangrijk dat we 5G-netwerken beveiligen? 5G gaat bijvoorbeeld een grote rol spelen in het Internet of Things (IoT) en dus bij het verzenden en verwerken van persoonsgegevens. Het gaat echter niet alleen om privacy van burgers, maar ook om de vertrouwelijkheid van gevoelige bedrijfs- en overheidsinformatie. 5G zal namelijk ook ingezet worden in cruciale sectoren zoals de financiële sector, de energievoorziening, de zorg en allerlei (industriële) controlesystemen.

Gelukkig worden telecomproviders en andere aanbieders van communicatienetwerken (binnenkort) dus gebonden aan beveiligingseisen. Daarnaast is het advies om wat betreft aanbieders van (kritieke onderdelen van de) 5G-infrastructuur te kiezen voor vertrouwde leveranciers. Het gaat dan bijvoorbeeld om de vraag in zee te gaan met Chinese partijen als Huawei en ZTE.

Wat heb je nodig om gebruik te maken van 5G en hoe werkt het?

Tot slot nog een blik op 5G in Nederland. Sinds 2020 bieden verschillende providers 5G-abonnementen aan. Je hebt daar echter wel een geschikt toestel nodig. Ook moet je er rekening mee houden dat je nog niet in heel het land bereik hebt. Het zal nog wel eventjes duren voordat je echt kunt profiteren van alle voordelen van 5G. Dat komt omdat de technologie het beste werkt op hoge frequentiebanden, maar deze nu nog niet beschikbaar zijn. Providers, zoals VodafoneZiggo, gebruiken daarom innovatieve technologie in bestaande frequentiebanden en met de huidige antennes, zodat deze zowel 4G als het nieuwe netwerk door kunnen geven.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Een overzicht van 5G: definitie, voordelen en toepassingen
Van 1G naar 5G; een rit langs de generaties mobiele netwerken
4G versus 5G: wat zijn de verschillen tussen de mobiele netwerken?
5G kan de adoptie van Internet of Things-toepassingen versnellen

nl_NLNederlands