Zorg: Artificial Intelligence ingezet bij de detectie van tumoren

We kijken vandaag naar twee nieuwe toepassingen van Artificial Intelligence (AI) bij het opsporen van kanker. Het gaat specifiek om het beter detecteren van kleine tumoren bij longkanker en het opsporen van tumorcellen die circuleren in het bloed van kankerpatiënten.

Longkanker is lastig op te sporen

We beginnen bij de detectie van kleine tumoren in de longen. Op dit moment is longkanker nog lastig vroegtijdig te ontdekken (via Joods.nl). Dat komt omdat er weinig zenuwuiteinden in de longen zijn, zodat de meeste patiënten pas merken dat er iets mis is als een tumor behoorlijk groot is geworden. Ondanks dat er natuurlijk best wat medische vooruitgang is geboekt, is het sterftecijfer onder longkankerpatiënten nog vrijwel hetzelfde als 20 jaar geleden. Dat komt omdat zelfs de huidige technologie nog steeds moeite heeft met het vinden van die kleine primaire knobbeltjes die een kankergezwel zouden kunnen zijn.

Artificial Intelligence maakt versnelde corona-screening mogelijk.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

e-health zorg gezondheid gezondheidszorg

Een bronchoscopie en een CT-scan

Er wordt voor het opsporen van longkanker gebruik gemaakt van een bronchoscopie en een CT-scan. De resultaten van de scan vertelt de arts die de bronchoscopie uitvoert waarheen deze moet sturen. Een CT-scan is echter een statische weergave, terwijl een long dynamisch is. Zodoende werkt dit proces niet goed. Wat heet: de divergentie kan oplopen tot ruim 30 millimeter. En dat is veel te groot wanneer je zoekt naar een tumor van slechts 10 millimeter.

Data samenvoegen en analyseren met AI

Om dit probleem op te lossen, voegt Body Vision Medical data van verschillende bronnen samen. Het gaat dan om data van de bronchoscoop, CT-scans, röntgenfoto’s en meer. Al deze data wordt vervolgens geanalyseerd met AI. Het resultaat is een nauwkeurige voorspelling van de locatie van de tumor binnen de levende, ademende, bewegende long.

Hoe herken je tumorcellen in bloed?

Voor ons tweede voorbeeld van de inzet van AI bij het opsporen van tumoren richten we ons op een artikel van Computable. Tumorcellen die circuleren in het bloed van kankerpatiënten, kunnen belangrijk zijn voor vroege diagnose, succesvolle behandeling en de prognose. De vraag is echter hoe je de cellen moet herkennen als er maar weinig zijn? De Universiteit Twente (UT) zit AI in om dit proces te automatiseren, wederom weer met grote betrouwbaarheid.

AI in de zorg: snelle MRI en accurate beoordeling prostaatkanker.

Een deep learning-netwerk

Het AI-systeem van de UT werkt met een deep learning-netwerk, waarbij we bijzonder genoeg toch iets meekrijgen van de werking. Normaal gesproken is zo’n systeem een blackbox: we weten niet precies hoe het leerproces werkt en hoe het netwerk tot zijn output komt. In dat geval maakt men echter gebruik van een vorm van visualisatie.

Gepersonaliseerde behandeling van kanker

Dankzij die visualisatie werd duidelijk dat naast circulaire tumorcellen en verschillende subklassen, ook witte bloedlichaampjes en de vesicles goed te onderscheiden zijn. Dit biedt een completer plaatje van de ziekte en kan dus een belangrijke stap zijn in de gepersonaliseerde behandeling van kanker.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

De voordelen van medische wearables in de ouderenzorg
Social distancing-technologie tijdens de coronacrisis
De inzet van technologie bij diagnose en behandeling van corona
Wat weten we al over het effect van 5G op onze gezondheid?

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: