Het is Amerikaanse wetenschappers van de MIT-universiteit gelukt om een Artificial Intelligence (AI)-algoritme te ontwikkelen dat aan de hand van hoesten en kuchen kan beoordelen of mensen besmet zijn met Covid-19 (via RTL Nieuws). Indrukwekkend genoeg kent dat AI-systeem een nauwkeurigheid van 98,5 procent onder mensen die positief waren getest op het coronavirus.
Volgens de wetenschappers verandert het geluid van je hoest als je Covid-19 hebt, ook wanneer je asymptomatisch bent. Dat verschil kan volgens de wetenschappers echter niet door mensen worden gehoord, maar wél door het AI-algoritme. Dat algoritme kan namelijk patronen herkennen die mensen zelf niet waarnemen. Het systeem kan daarom bijvoorbeeld goed ingezet worden voor het snel screenen van werknemers en toeschouwers.
Lees ook: Social distancing-technologie tijdens de coronacrisis
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Dit voorbeeld van een AI-toepassing in de zorg valt in dezelfde categorie als de systemen die kanker kunnen herkennen op medische scans. Deze systemen worden getraind met heel veel foto’s, waarbij het systeem leert wat wel en niet kanker is. AI kan specifieke patronen in de pixels identificeren en daarmee de arts met zijn diagnose helpen. AI-systemen zijn immers extreem goed in het doorploegen van grote hoeveelheden data, zoals afbeeldingen, om deze vervolgens te ordenen, te classificeren en afwijkingen op te sporen. In dit artikel geven we je graag een concreet voorbeeld.
Eerder schreven we ook al eens over de toepassing van Artificial Intelligence-algoritmes in de screening van Covid-19-patiënten. Toen ging het om een algoritme dat in staat bleek om de effecten van het coronavirus in bloed te herkennen. De onderzoekers vroegen zich af of er in bloed wellicht subtiele veranderingen aanwezig waren die kenmerkend zijn voor de ziekte, een soort streepjescode. Dat bleek inderdaad zo te zijn. Meer over dat onderzoek lees je hier.
We willen met de inzet van technologie tot een verbetering/versterking van gezondheid komen. Het gaat daarbij onder meer om het versterken van het vermogen van mensen om zich aan te passen en de regie te voeren op hun eigen gezondheid. In dit artikel gaan we in op een aantal van onze toepassingen, waarbij we ook aandacht hebben voor de achterliggende technologie. We gebruiken bijvoorbeeld Internet of Things-technologie, waarmee continu gemonitord kan worden. Andere oplossingen voor de zorg staan onder meer in het teken van betrouwbare (draadloze) connectiviteit, lokalisatieservices en ruimtedesinfectie.
Door technologische en elektronische hulpmiddelen in te zetten, kunnen we de zorg verbeteren en efficiënter maken. Ook kunnen mensen vaak langer comfortabel en veilig thuis blijven wonen. Hulpmiddelen kunnen sterk van invloed zijn op de kwaliteit van leven van de gebruiker. En dat heeft ook weer een positief effect op (eventuele) mantelzorgers en naasten, omdat de persoon minder aandacht en zorg vraagt.
Meer lezen over dit onderwerp?
Misschien vind je deze artikelen ook interessant:
Wim Kromwijk maakt met LaCoTA langer comfortabel thuis wonen mogelijk
Dick-Jan Zijda verbetert de zorg met digitale toepassingen
Artificial Intelligence ingezet bij detectie tumoren in longen en bloed
De voordelen van medische wearables in de ouderenzorg