Zo veranderen wearables de gezondheidszorg

In voorgaande artikelen in deze serie vertelden we je welke soorten wearables er gemaakt worden en welke voordelen deze apparaten met zich meebrengen. In dit artikel kijken we aansluitend naar een aantal manieren waarop draagbare technologie de gezondheidszorg verandert. We zetten hieronder een aantal manieren op een rijtje:

Meer macht voor patiënten

Wearables verzamelen data, bijvoorbeeld over slaappatronen en trainingsroutines. Hierdoor kunnen patiënten hun eigen gezondheid monitoren en het initiatief nemen om de data te bespreken met hun arts. De relatie met artsen wordt daardoor meer adviserend.

Meer zelfstandigheid voor patiënten

Wearables helpen mensen met een handicap of ziekte hun dagelijks leven te leiden zonder (of in ieder geval met minder) hulp van buitenaf. Neem slimme brillen, die mensen met spierziekten helpen met internetten. Of wearables die mensen helpen om hun slaapapneu beter beheersbaar te maken.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

e-health zorg gezondheid gezondheidszorg

Betere monitoring

Het op afstand monitoren van patiënten. Bloeddruk, hartslag, glucoseniveaus, oxygenatie en nog veel waarden meer kunnen dankzij draagbare medische apparatuur op afstand worden gecontroleerd. Ook kunnen de juiste instanties gewaarschuwd worden als er iets misgaat of mis dreigt te gaan.

Schaalbare technologie

De technologie is schaalbaar. Een verpleegkundige kan toezicht houden op honderd hartpatiënten vanaf een enkel computerdashboard en actie ondernemen wanneer een noodsituatie wordt gesignaleerd. Bijkomend voordeel is dat de continue stroom van gegevens artsen in staat stelt om gezondheid en functies over een langere periode te beoordelen, in plaats van enkel tijdens een bezoek.

Consult op afstand

Wearables stellen artsen in staat om patiënten te controleren zonder fysiek langs te komen, wat tijd en geld bespaart. Dat is bijvoorbeeld handig voor routinecontroles, maar ook om ziektes als diabetes te monitoren.

Diagnose op afstand

Met wearables wordt diagnose op afstand mogelijk. Neem de slimme beha, die borstkanker vroegtijdig kan opsporen, of een contactlens die glaucoom herkent.

Behandeling op afstand

Naast diagnose op afstand wordt behandeling op afstand ook mogelijk. We noemen bijvoorbeeld wearables die je op je kuit plaatst. Deze draagbare technologie maakt gebruik van elektrische stimulatie om een reactie van het centrale zenuwstelsel te activeren en pijnsignalen in het lichaam te blokkeren. Zo zijn er ook wearables ontwikkeld om ochtendmisselijkheid te stoppen en angst te verminderen.

Therapietrouw vergroten

Het is lastig om patiënten trouw hun behandeling te laten volgen. Dat geldt bijvoorbeeld voor het netjes op tijd slikken van medicijnen. Hierbij kan een slimme pil uitkomst bieden. Deze is bedekt met materiaal dat reageert met maagzuur. Deze gegevens worden vervolgens opgehaald door een app die de arts vertelt of het geneesmiddel is ingenomen. Er zijn ook minder intelligente wearables, die bijvoorbeeld een seintje geven als het tijd is om een pil te nemen, wat eveneens kan leiden tot een betere therapietrouw.

Meer data voor onderzoek

Monitoring en therapietrouw zijn natuurlijk ook relevant tijdens onderzoek. Wearables bieden een handige oplossing. Een constante stroom van gegevens geeft onderzoekers een beter beeld van de resultaten.

Meer informatie tijdens operaties

Ook in de operatiekamer wordt geëxperimenteerd met wearables. Denk aan Augmented Reality-brillen, die beelden van scans kunnen tonen over het te opereren gebied. Hierdoor kunnen artsen zich op de patiënt blijven concentreren zonder zich af te wenden. In de toekomst kunnen medici deze bril ook gebruiken om patiënten in een noodsituatie te behandelen en tegelijkertijd in contact te blijven met het ziekenhuis of een collega.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Wat zijn wearables: een introductie
Hoe werken wearables – draagbare IoT-technologie uitgelegd
Van smartwatches tot VR-brillen; welke soorten wearables zijn er?
De voordelen van wearables
De nadelen van wearables

Voorbeelden van wearables in de gezondheidszorg
Voordelen van wearables in de gezondheidszorg

Bronnen
Business Insider
GCFGlobal
How Stuff Works
Internet of Things Nederland
Techopedia
Wareable
WearablesMagazine

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: