Wat is wifi: definitie, ontstaan en toekomst

Wat is wifi: een korte introductie over draadloos internet

Wat is wifi? In dit artikel vertellen we je alles over wifi, te beginnen met een definitie. Ook gaan we in op het ontstaan van wifi, het verschil met mobiel internet en de toekomst van wifi.

Wat is wifi: een korte definitie van draadloos internet

Wifi, WLAN, draadloos internet, met deze termen wordt vaak hetzelfde bedoeld. Wat is wifi? Met wifi kun je apparaten met elkaar te verbinden via een draadloos netwerk. Een wifinetwerk werkt in principe hetzelfde als een bedraad computernetwerk, maar dan zonder kabel. In plaats van een kabel, maakt wifi gebruik van radiogolven om gegevens te kunnen ontvangen en versturen. Het internetsignaal komt uiteraard wel via een kabel je huis of je bedrijf binnen, maar daarna zorgt het wifimodem ervoor dat je draadloos verbinding kunt maken met het internet.

Wifi is een standaard voor draadloze netwerkapparatuur. Dat betekent dat alle apparaten die aan deze standaard voldoen met elkaar kunnen communiceren. Doordat er gebruik wordt gemaakt van een standaard kan je telefoon verbinding maken met je modem, zelfs als deze van een ander merk zijn. Wifi-apparaten zenden uit in de 2,4 GHz- en/of 5 GHz-frequentieband. Deze frequentiebanden zijn licentievrij te gebruiken.

Wat is wifi? Na het lezen van dit artikel kun je de vraag ‘wat is wifi?’ beantwoorden.

Wat is wifi: wat is het verschil tussen wifi en mobiel internet?

Wat is wifi? Om die vraag te beantwoorden, kijken we ook naar het verschil met mobiel internet. Wifi en mobiel internet (4G, of inmiddels zelfs 5G) bieden beide een draadloze internetverbinding. Met beide technologieën kun je zonder kabel het internet op. Toch is er een groot verschil: wifi heeft een vrij klein bereik van enkele tientallen meters. Je moet dus bij de bron (je modem of een hotspot) in de buurt blijven om te kunnen internetten. Het bereik van mobiel internet is veel groter. Mobiel internet maakt gebruik van het gsmnetwerk. Iedere mobiele provider beschikt over verschillende zendmasten, zodat je waar je ook bent altijd verbinding kunt maken met mobiel internet.

Eerder was er ook nog een tweede verschil tussen wifi en mobiel internet. Mobiel internet was namelijk lange tijd veel langzamer dan wifi. Sinds de komst van 4G en 5G is er echter nog nauwelijks verschil tussen de snelheden.

Wat is wifi: hoe is draadloos internet eigenlijk ontstaan?

Nu je de vraag ‘wat is wifi?’ kunt beantwoorden, duiken we kort in het ontstaan van draadloos internet. De geschiedenis van wifi begint op Hawaii. In de jaren ’70 werd daar het draadloze ALOHA-netwerk ontwikkeld om communicatie tussen de eilanden te vergemakkelijken. Wifi is gebaseerd op deze technologie. Een grote rol bij de ontwikkeling is weggelegd voor een groep Nederlandse ingenieurs, onder leiding van Cees Links. Zij presenteerden in 1990 een draadloos netwerk op de 2,4GHz-frequentieband, genaamd WaveLAN. Veel interesse was er eerst niet, totdat Apple in 1999 besloot laptops te maken met draadloos internet.

Wat is wifi: hoe ziet de toekomst van draadloos internet eruit?

Er is kortgeleden een nieuwe versie van het wifiprotocol gelanceerd: wifi 6. De snelheden van wifi 6 liggen tot wel 40 procent hoger liggen dan bij de huidige generatie wifi 5. Snelheid is echter niet eens het belangrijkste aan wifi 6: omdat de nieuwe standaard de efficiëntie van het netwerk verbetert, kun je meer apparaten op een router aansluiten, die dus allemaal toegang krijgen tot een snellere verbinding. Dat is ideaal op een druk kantoor. Ook is het met het oog op de komst van steeds meer slimme apparaten simpelweg een must: de meeste mensen hebben nu al gemiddeld negen wifi-apparaten in huis. Dat aantal neemt de komende jaren toe tot wel 50 apparaten. Ook fijn: de batterij van mobiele devices met wifi 6 gaat langer mee.

Wat is wifi: wat kan 3Bplus voor jouw bedrijf betekenen?

Met de explosieve groei van het gebruik van mobiele apparaten is een goede, stabiele wifi-voorziening voor veel bedrijven cruciaal. Bij 3Bplus kijken we graag naar de beste internet- en wifi-oplossingen voor jouw bedrijf. We zetten zoveel mogelijk standaardoplossingen in om de kosten zo laag mogelijk te houden, maar kunnen ook maatwerk bieden als dat beter is voor je business. 3Bplus adviseert, scant je huidige situatie en richt je netwerk in, voor inpandige en outdoor wifi. Zodat jij, en je gasten of bezoekers, altijd en overal online kunnen zijn.

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: