Hoe Internet of Things en Artificial Intelligence bijen kunnen redden

In een artikel op Techzine lezen we hoe SAS het Internet of Things (IoT) inzet om de wereldwijde populatie aan bijen in stand te houden. We vertellen je graag hoe dat werkt!

Wat is het Internet of Things?

Het Internet of Things (IoT) is een netwerk van verbonden apparaten. De apparaten zijn verbonden met het internet. De apparaten verzamelen data, bijvoorbeeld over de manier waarop ze worden gebruikt en over de omgeving om hen heen. De data wordt verzameld met behulp van sensoren. De apparaten kunnen deze informatie vaak ook verzenden. In wezen kan vrijwel elk apparaat worden aangesloten, zelfs bijenkorven!

Is het Internet of Things hetzelfde als AI?

Het IoT voor imkers

Het werk van imkers is enorm tijdrovend. Dankzij technologie (en in het bijzonder het Internet of Things; IoT) kan dat proces enorm versneld worden. Dankzij het IoT kunnen we namelijk alle data die de imker nodig heeft om te bepalen of het goed gaat met de bijen (continu en in real-time) verzamelen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

natuur bomen milieu

Deze data heeft een imker nodig

Welke data moeten de IoT-apparaten verzamelen om te bepalen of het goed gaat met de bijen? We zetten een paar elementen op een rijtje:

  • Gewicht: Als een bijenkorf gezond is, wordt er honing geproduceerd en neemt het gewicht van de korf toe. Wanneer de korf in gewicht niet voldoende toeneemt of zelfs afneemt, kan de imker snel ingrijpen.
  • Temperatuur en vochtigheid: De bijen moeten warm genoeg zijn om de winter te overleven. Een ideaal klimaat zorgt er zelfs voor dat er meer nieuwe bijen komen. Door data over langere tijd te bewaren en vervolgens te analyseren op trends, kan de imker schommelingen in het klimaat bijhouden.
  • Geluid: Ook geluid is een indicatie van de gezondheid en conditie van de bijen. Door de data te analyseren (met Artificial Intelligence; AI) kan gekeken worden naar afwijkingen in het geluid.
  • Vliegactiviteit: Ten slotte noemen we vliegactiviteit. Wanneer bijen veel in en uit de korf vliegen, is dat een goed teken. Door de vliegpatronen te analyseren, kunnen imkers dus ook controleren op problemen.

Data analyseren met Artificial Intelligence

Met IoT leggen we (continue) meetwaarden van sensoren vast. Deze data bevat een schat aan informatie! Om daarvan te profiteren, moeten we de data echter wel analyseren. Daardoor kunnen we bijvoorbeeld trends herkennen en voorspellingen doen. In dat geval worden de SAS-analysetools dus ingezet om de data te analyseren en te presenteren.

Haal meer uit je IoT-toepassingen met Artificial Intelligence (AI).

Handmatige of autonome actie?

Met het IoT verzamelen we data die voorheen vaak niet voorhanden was. We leggen (continue) allerlei meetwaarden van diverse sensoren vast, die we vervolgens kunnen uitlezen en/of analyseren. Met deze analyses kunnen we trends herkennen en voorspellingen doen. Daarmee worden IoT-gegevens omgezet in nuttige informatie, waarmee je betere beslissingen kunt nemen. In dit geval betekent de constante monitoring van de bijenpopulatie dat imkers snel kunnen ingrijpen wanneer zich problemen voordoen.

In dit geval is er nog handmatige actie van de imker nodig. Met het IoT (en zeker met toevoeging van Artificial Intelligence) kunnen apparaten echter ook (steeds betere) autonome beslissingen nemen, zodat we veel taken kunnen automatiseren. Mogelijk zouden bijvoorbeeld de temperatuur en luchtvochtigheid in de korf ook automatisch aangepast kunnen worden.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Slimme ventilatie in de strijd tegen het coronavirus
Artificial Intelligence maakt versnelde corona-screening mogelijk
Artificial Intelligence bepaalt het energieverbruik van een woning
AI in de zorg: snelle MRI en accurate beoordeling prostaatkanker

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: