In een artikel op Techzine lezen we hoe SAS het Internet of Things (IoT) inzet om de wereldwijde populatie aan bijen in stand te houden. We vertellen je graag hoe dat werkt!
Het Internet of Things (IoT) is een netwerk van verbonden apparaten. De apparaten zijn verbonden met het internet. De apparaten verzamelen data, bijvoorbeeld over de manier waarop ze worden gebruikt en over de omgeving om hen heen. De data wordt verzameld met behulp van sensoren. De apparaten kunnen deze informatie vaak ook verzenden. In wezen kan vrijwel elk apparaat worden aangesloten, zelfs bijenkorven!
Het werk van imkers is enorm tijdrovend. Dankzij technologie (en in het bijzonder het Internet of Things; IoT) kan dat proces enorm versneld worden. Dankzij het IoT kunnen we namelijk alle data die de imker nodig heeft om te bepalen of het goed gaat met de bijen (continu en in real-time) verzamelen.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Welke data moeten de IoT-apparaten verzamelen om te bepalen of het goed gaat met de bijen? We zetten een paar elementen op een rijtje:
Met IoT leggen we (continue) meetwaarden van sensoren vast. Deze data bevat een schat aan informatie! Om daarvan te profiteren, moeten we de data echter wel analyseren. Daardoor kunnen we bijvoorbeeld trends herkennen en voorspellingen doen. In dat geval worden de SAS-analysetools dus ingezet om de data te analyseren en te presenteren.
Haal meer uit je IoT-toepassingen met Artificial Intelligence (AI).
Met het IoT verzamelen we data die voorheen vaak niet voorhanden was. We leggen (continue) allerlei meetwaarden van diverse sensoren vast, die we vervolgens kunnen uitlezen en/of analyseren. Met deze analyses kunnen we trends herkennen en voorspellingen doen. Daarmee worden IoT-gegevens omgezet in nuttige informatie, waarmee je betere beslissingen kunt nemen. In dit geval betekent de constante monitoring van de bijenpopulatie dat imkers snel kunnen ingrijpen wanneer zich problemen voordoen.
In dit geval is er nog handmatige actie van de imker nodig. Met het IoT (en zeker met toevoeging van Artificial Intelligence) kunnen apparaten echter ook (steeds betere) autonome beslissingen nemen, zodat we veel taken kunnen automatiseren. Mogelijk zouden bijvoorbeeld de temperatuur en luchtvochtigheid in de korf ook automatisch aangepast kunnen worden.
Meer lezen over dit onderwerp?
Misschien vind je deze artikelen ook interessant:
Slimme ventilatie in de strijd tegen het coronavirus
Artificial Intelligence maakt versnelde corona-screening mogelijk
Artificial Intelligence bepaalt het energieverbruik van een woning
AI in de zorg: snelle MRI en accurate beoordeling prostaatkanker