Innovatie in de zorg: vier voorbeelden van innovatie in de zorg

Innovatie in de zorg: Serious games, VR, AR en Artificial Intelligence

In dit artikel kijken we naar innovatie in de zorg. We lichten vier verschillende onderwerpen uit, namelijk: serious games, Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR) en Artificial Intelligence (AI).

Innovatie in de zorg: voorbeelden van serious games in de zorg

Serious games in de zorg worden voornamelijk ingezet bij de training van medewerkers en bij de begeleiding van patiënten. Het gaat dan onder meer om gedragstherapie om iemands zelfvertrouwen te vergroten. De cliënt dankzij serious games oefenen met sociale interacties in een gecontroleerde, veilige omgeving. Of neem pijnbestrijding: de aandacht die nodig is om een serious game te spelen, leidt de patiënt af van de sensatie van pijn.

Het is een misvatting dat serious games alleen geschikt zijn voor jongeren. Ook ouderen kunnen er veel baat bij hebben. Neem serious games die zich richten op beweging, ook wel exergames genoemd. Hiermee kunnen ouderen (thuis) werken aan hun balans. Een tweede toepassingsgebied van serious games voor ouderen betreft het verbeteren van het cognitief functioneren. Door het brein uit te dagen met zogenaamde braintraining-games kunnen ouderen onder meer hun werkgeheugen verbeteren.

Innovatie in de zorg: voorbeelden van Virtual Reality in de zorg

Van pijnbestrijding tot exposuretherapie, en educatie en revalidatie: de potentie van Virtual Reality (VR) in de zorg is groot. We zetten graag een aantal toepassingen voor je op een rijtje. VR wordt steeds vaker ingezet de (geestelijke) gezondheidszorg. Dat geldt in het bijzonder voor exposuretherapie bij de behandeling van angststoornissen. Bij deze therapie zoekt een cliënt stapsgewijs de voor hem angstwekkende situatie op.

Een specifieke VR-toepassing betreft het gebruik bij reminiscentietherapie, dat wordt ingezet om het geestelijk welzijn en kwaliteit van leven van dementiepatiënten te verbeteren. Dit wordt bereikt door dementerenden locaties uit hun verleden te laten bezoeken, zoals hun geboortestad in de jaren 20. Zo’n virtuele reis roept allerlei (autobiografische) herinneringen op. VR is vanwege de grote mate van visueel realisme en immersie uitermate geschikt voor reminiscentietherapie.

Innovatie in de zorg: vier verschillende voorbeelden van innovatie in de zorg.

Innovatie in de zorg: voorbeelden van Augmented Reality in de zorg

Via een slimme bril kunnen artsen met elkaar meekijken. Wondverpleegkundigen maken bijvoorbeeld al gebruik van die smart glasses. Wanneer er extra deskundigheid gewenst is, zet de dienstdoende verpleegkundige de slimme bril op, waarna de dermatoloog in het ziekenhuis live mee kan kijken. Slimme brillen kunnen ook gecombineerd worden met Augmented Reality (AR). Denk bijvoorbeeld aan een operatie, waarbij de procedure stap voor stap wordt geïllustreerd met MRI-afbeeldingen, notities en diagnostische informatie.

Nog een tweede voorbeeld van innovatie in de zorg via AR. AR-technologie maakt dat medische training interactief wordt, zodat studenten sneller theorie kunnen laten aansluiten op de praktijk. Neem een boek waarbij een 2D-afbeelding van het menselijke hart door AR wordt veranderd in een in 3D kloppend hart, met meer details dan mogelijk in een diagram of foto. AR verduidelijkt op deze manier de afbeeldingen en tekst in studieboeken.

Innovatie in de zorg: voorbeelden van AI in de zorg

We beschikken over een schat aan medische scans, die verzameld, gecategoriseerd en opgeslagen zijn. Deze enorme collectie beeldgegevens kan worden gebruikt om Artificial Intelligence (AI) te trainen. AI kan vervolgens specifieke patronen in de pixels identificeren en daarmee de arts met zijn diagnose helpen. Daarmee kunnen we uiteindelijk een groot aantal aandoeningen identificeren; van botbreuken tot longontsteking en kanker.

Een laatste voorbeeld van innovatie in de zorg via AI. Ambulances kunnen dankzij AI sneller ter plekke zijn. De slimme technologie kan namelijk voorspellen waar de kans het grootst is dat er medische hulp nodig is. Op die manier kan alvast een ambulance onderweg gestuurd worden, zodat deze er sneller is wanneer er echt iets gebeurt. Het AI-systeem doet zijn voorspellingen op basis van eerdere ambulanceritten. Door tienduizenden ambulanceritten in te voeren is het systeem in staat een analyse te maken en te berekenen waar en wanneer de kans op een hulpvraag het grootst is.

Wat kan 3Bplus betekenen op het gebied van innovatie in de zorg?

Wil je meer weten over wat 3Bplus kan betekenen wat betreft innovatie in de zorg? We hebben ons in de afgelopen jaren gespecialiseerd in de nieuwste innovaties op het gebied van slimme technologie, zoals in smart homes. Wij laten je graag de mogelijkheden en de voordelen zien. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: