Wat doe je met babbelzieke Internet of Things-apparaten?

Een smart home kent veel voordelen. Het plaatsen van verbonden IoT-apparaten in je woning betekent echter ook een risico voor je privacy… Dat geldt bijvoorbeeld wanneer gevoelige of persoonlijke gegevens bij niet-beoogde ontvangers terechtkomt. Ondanks dat veel mensen waarschijnlijk menen dat ze ‘niets te verbergen hebben’, is het eigenlijk voor iedereen belangrijk om privacyschendingen zoveel mogelijk tegen te gaan. Denk alleen maar eens aan risico’s als profilering en de verkoop van data.

Veel IoT-apparaten versturen je data ook naar derden

Je ontkomt er niet aan dat IoT-apparaten data verzamelen, versturen en ontvangen. Dat is immers de keten van deze (slimme) apparaten! Het is zodoende zaak om de data(stroom) goed te beveiligen. De verantwoordelijkheid daarvoor ligt gedeeltelijk bij jou, maar ook zeker bij de producent. Zo kunnen we het er waarschijnlijk allemaal over eens zijn dat de producent jouw data niet zonder jouw toestemming naar derden mag sturen.

Helaas blijkt uit onderzoek van wetenschappers verbonden aan de Britse Northeastern University en Imperial College London (via IoT Journaal) dat veel IoT-apparaten nogal ‘babbelziek’ zijn… Daarmee bedoelen we het aantal derde partijen naar wie de apparaten (ongevraagd!) allerlei data verzenden. De onderzoekers analyseerden ruim 80 smart home-apparaten, zoals camera’s, speakers en deurbellen. Uit het onderzoek blijkt dat één apparaat – dat we inmiddels vrijwel allemaal in huis hebben – verreweg het meest babbelziek is: de smart tv! Amazon, Google, Akamai; al deze bedrijven ontvangen data van je smart tv. Sterker nog: je hoeft geen eens account bij deze bedrijven te hebben! Hoogstwaarschijnlijk gebruiken deze bedrijven je data (kijkgedrag, locatie, etc.) voor marketingdoeleinden.

Andere risico’s voor identificatie

Een andere opvallende conclusie uit het onderzoek is dat een aantal van de onderzochte IoT-apparaten zogenoemd ‘onverwacht’ gedrag vertoonden. Daarmee doelen de onderzoekers bijvoorbeeld op slimme deurbellen, die ongevraagd foto’s maakten. Bizar genoeg kon deze functie ook niet worden uitgeschakeld én bleek het nagenoeg onmogelijk om toegang te krijgen tot die gemaakte foto’s!

Gelukkig bleken veel van de IoT-apparaten hun data in ieder geval wel versleuteld te versturen. Er wordt bijvoorbeeld weinig gevoelige of persoonlijke informatie als gewone tekst verstuurd. Alsnog is het voor hackers echter vaak niet heel moeilijk om tot identificatie van de gebruiker te komen…

“IoT-apparaten zijn griezelig”

Al met al stemmen de conclusies van het onderzoek dus niet heel positief als het op de bescherming van onze privacy aankomt. Dit probleem lijkt in de nabije toekomst echter alleen maar groter te worden: IoT-apparaten vinden steeds meer hun weg naar de consument. Logisch, want de belofte van comfortabel en veilig wonen, klinkt natuurlijk bijzonder aanlokkelijk! Uit onderzoek van The Internet Society en Consumers International (via IoT Journaal) blijkt echter dat mensen zich gelukkig veelal wel degelijk bewust zijn van het feit dat hun data verzameld en doorgegeven wordt. Dat idee wordt door hen zelfs als ‘griezelig’ bestempeld.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Onderzoek mening IoT apparaten

Bescherm je privacy met deze tips

Het probleem is echter dat veel mensen helemaal niet goed weten hoe ze hun data en privacy beter kunnen beschermen. Wij zetten zodoende graag nog wat (simpele) tips voor je op een rijtje.

  • Verander de standaard inloggegevens. Gebruik ‘sterke’ inloggegevens met alfanumerieke en speciale tekens. Maak er ook een gewoonte van om de inloggevens regelmatig te wijzigen. Bovendien is het aan te raden om meerfactor-authenticatie te gebruiken.
  • Zorg ervoor dat je begrijpt welke mogelijkheden je IoT-apparaat heeft. Als je niet wilt dat je smart tv mee kan luisteren, zet deze functie dan uit!
  • Update regelmatig. Zorg ervoor dat je nieuwe updates meteen installeert. Schakel het liefst automatische updates in, als dat mogelijk is.
  • Stel firewalls in en gebruik antivirussoftware, die realtime bescherming biedt. Daarnaast is het verstandig de apparatuur regelmatig te rebooten om malware die in het geheugen is opgeslagen te verwijderen.
  • Plaats IoT-apparaten in beveiligde ruimtes, dus bij voorkeur binnen in plaats van buiten. Als dat niet mogelijk is, kies dan voor een apparaat met een alarmfunctie dat je waarschuwt als er mee geknoeid wordt.
  • Zet IoT-apparaten zoveel mogelijk op een afgescheiden netwerk. Daarnaast is het zaak om inkomend en uitgaand dataverkeer zoveel mogelijk te controleren. Inventariseer in ieder geval welke IoT-apparaten op je netwerk zijn aangesloten.
  • Controleer de beveiliging vóórdat je een apparaat koopt. Ga op zoek naar betrouwbare reviews en lees de voorwaarden van de producent. Let daarbij ook op de belofte van blijvende ondersteuning met updates.

Meer lezen over het Internet of Things?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Wat is IoT (Internet of Things): een introductie
De toekomst van IoT (Internet of Things)
Smart home-toepassingen

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: