Thuisaccu: de toekomst van energieopslag

De toekomst van energieopslag: waarom zou je een thuisaccu willen?

In dit artikel vertellen we je alles over de thuisaccu. Wat is het? Wat kun je ermee? En waarom zou je er eentje willen? Het antwoord is simpel: thuisaccu’s zijn de toekomst van energieopslag.

Met een thuisaccu optimaal profiteren van je zonnepanelen

Thuisaccu's zijn een veelbesproken onderwerp in de energiewereld en worden gezien als de toekomst van energieopslag. Maar wat zijn thuisaccu's eigenlijk en waarom zou je er een willen? We beginnen met een korte definitie. Een thuisaccu, ook wel thuisbatterij genoemd, is een apparaat waarmee je de energie die je zonnepanelen opwekken kunt opslaan voor later gebruik. Zo kun je groene stroom niet alleen overdag gebruiken, maar ook 's avonds of tijdens piekuren.

We moeten ons energieverbruik verminderen en de energie die we wél gebruiken op een duurzame manier opwekken, zoals met zonnepanelen. Om de opgewekte zonne-energie vervolgens optimaal te benutten, kan deze dus worden opgeslagen in een thuisbatterij voor later gebruik.

De opbrengst van je zonnepanelen opslaan in een thuisaccu

De opbrengst van zonnepanelen was vorig jaar enorm hoog, wat voornamelijk te danken was aan het zeer zonnige voorjaar. Op bepaalde dagen was er zelfs een overschot aan zonne-energie, vooral tijdens de middaguren. Echter, dit is niet het moment waarop de meeste energie wordt verbruikt. Om deze reden kan het nuttig zijn om de opgewekte energie op te slaan in een batterij. Hierdoor is het mogelijk om het overschot aan energie op te slaan en te gebruiken op momenten wanneer de vraag hoger is dan het aanbod.

Naar 80 procent gebruik van je zonnestroom met een thuisaccu

Met een accu hoef je nog maar amper of zelfs helemaal geen elektriciteit van je energieleverancier meer te kopen. Ter vergelijking: zonder een accu gebruik je ongeveer 30-50% van de door je zonnepanelen opgewekte elektriciteit. De rest wordt terug geleverd naar het net. Met een thuisaccu kun je je eigen gebruik van zonne-energieverbruik echter verdubbelen, tot wel 80%. Pas als de accu leeg is, wordt er stroom afgenomen van je energieleverancier. Zo kun je je verbruik optimaliseren en tegelijkertijd ook nog eens geld besparen.

Alles over de thuisaccu. Wat is een thuisaccu? Wat kun je ermee? En waarom zou je er eentje willen?

De werking van een thuisaccu op een simpele manier uitgelegd

Net als je zonnepanelen wordt een accu ook simpelweg aangesloten op je bestaande energiesysteem. Onze (slimme) batterijen zijn zeer eenvoudig te installeren. Daarna vergen ze ook amper onderhoud én werken ze volledig geautomatiseerd. Wat heet: je hebt er eigenlijk helemaal geen omkijken naar. De slimme software in het systeem bepaalt namelijk wanneer de energie van de zonnepanelen wordt gebruikt, wanneer deze wordt opgeslagen in de thuisbatterij en wanneer deze wordt terug geleverd aan het net.

Bespaar flink op je energierekening met een thuisaccu

Wanneer je een accu hebt, zul je dus minder vaak (grijze) stroom hoeven afnemen bij je energieleverancier. Het systeem zet de opgeslagen energie namelijk op het optimale moment in. Op die manier kun je flink besparen op je energierekening. Onze slimme accu gaat echter verder. De accu wordt namelijk pas opgeladen wanneer de elektriciteitsprijzen gunstig of negatief zijn. En energie die niet wordt gebruikt, wordt op het meest gunstige moment aan de energieleverancier geleverd.

Anders dan je misschien denkt kun je onze slimme accu ook gebruiken als je geen zonnepanelen hebt. Het apparaat helpt je dan nog steeds besparen door stroom van je energieleverancier op te slaan als de stroomprijzen laag zijn en de stroom juist te gebruiken als de stroomprijzen hoog zijn.

Thuisaccu: je investering terugverdienen en de salderingsregeling

Een batterij is een vrij dure investering. Logisch dat je benieuwd bent of je die investering wel terug kunt verdienen. Zoals we hierboven uit hebben gelegd, helpt onze accu je op verschillende manieren geld besparen. En dat zal in de toekomst, wanneer de salderingsregeling wordt afgebouwd, alleen nog maar toenemen. Deze regeling houdt in dat je de energie die je teruglevert aan het net mag verrekenen met de energie die je afneemt van het net. In de toekomst zal deze regeling echter worden afgebouwd, waardoor je minder geld terugkrijgt voor de energie die je teruglevert aan het net. Het is dan juist belangrijk om zoveel mogelijk van je eigen energie te gebruiken.

Jammer genoeg krijg je (nog) geen subsidie op thuisaccu’s. Dat willen steeds meer partijen, waaronder netbeheerders, echter wel. Zij hebben er namelijk ook baat bij om het overbelaste energienet te ontlasten.

Is een thuisaccu de investering wel waard: een berekening

Als je overweegt om een thuisbatterij aan te schaffen, is het belangrijk om goed te kijken naar de capaciteit en de prijs van de accu. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar het merk en de ervaringen van anderen met deze accu. Een goede batterij gaat namelijk vele jaren mee en kan je veel geld besparen.

De terugverdientijd van een thuisbatterij is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de accu en de prijs van elektriciteit. Over het algemeen is de terugverdientijd tussen de 7 en 12 jaar. Dit lijkt misschien lang, maar bedenk dat een thuisaccu een levensduur heeft van zo'n 15 jaar. Dit betekent dat je na de terugverdientijd nog minstens 3 jaar profijt hebt van de accu.

Besparen is leuk, maar een thuisaccu heeft meer voordelen

Naast het besparen op je energierekening heeft een thuisbatterij ook andere voordelen. Het gebruik van thuisaccu's kan bijdragen aan de energietransitie en een duurzamere toekomst. Het is belangrijk om te investeren in nieuwe technologieën om onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen en klimaatverandering tegen te gaan. Een thuisaccu is een stap in de goede richting en kan bijdragen aan een meer duurzame en energiezuinige samenleving. Doordat je minder energie van het netwerk afneemt, wordt er minder energie opgewekt door bijvoorbeeld kolencentrales. Hierdoor wordt de uitstoot van CO2 verminderd.

Ook ben je minder afhankelijk van het energienetwerk. Je zet een stapje in de richting van zelfvoorzienend zijn. Ook kun je bij stroomuitval nog steeds gebruik maken van je eigen opgeslagen energie.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van een thuisaccu of ben je benieuwd naar onze slimme accu's? Neem gerust contact met ons op.

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: